香港
发布
收件箱
搜索

“Wonderful pre-game place in LKF”
Grill的点评

Grill
在线下单
香港排名第8 (共183家快餐小吃)
2019年8月12日点评 通过移动设备发表

如果你去过兰桂坊,在那条大斜路上,你一定认得这间「熊熊烈火」的Grill ขุนทอง。
唯一一次食,是去兰桂坊玩的时候,有人买外卖上来。今次去食,发现原来店里有座位的!价钱合理,不是「兰桂坊价」,是去happy 之前聚脚的好地方。
玻璃的display 上,有很多已烧好的串烧,很吸引。
⭐️串烧
鸡翼$22,鸡肉$18,百猪肉肠$25,有机露笋$22。
全部份量都很足,烧得刚刚好,够香,能锁着肉汁。
鸡肉串有4大块肉,厚身,比很多串烧店大份很多。
⭐️泰式串烧配炒饭及杂菜($70)
抵食!有三串串烧,包括猪肉、鸡肉及牛肉,饭也炒得香,配有椰菜,均衡之选!
兰桂坊的酒吧,相信$70只够饮一杯啤酒,所以这个价钱食到一个饭,是很不错。
⭐️泰式酸辣凤爪沙律($58)
够辣,很过瘾。有不少凤爪,凤爪是去骨的,也有很多沙律。
⭐️海南鸡(1/4只$70)
鸡肉鲜嫩,很滑,食极不腻,很正宗的海南鸡!
⭐️酱汁
串烧会配上不同的酱,今次他们给了泰式红鸡酱、沙嗲酱、青咖哩酱、青辣椒酱等等,可以沾不同的酱,别有一番风味呢!
⭐️饮品
有汽果汁($20),用$20买到饮品还要有座位的,在兰桂坊我想只有这里吧。

感谢 Foodie_at_Hong_Kong

2019年8月11日点评

去得中环陪朋友吹水饮野,我一定留肚来食呢间串烧,因我唔饮酒精,而酒吧d小食都系carb我又要戎口。

每次来食水准都保持到又好味,特别是个酱,鸡猪牛都醃得好入味架。我自己点了猪同鸡串$16 each ,烧完都仍有肉汁泛著油光,香味四溢。要有蔬菜下肚,点串$20 露笋先,因扫了好多汁酱,唔会怕有草味

朋友见我食得滋味又力推,都忍唔住再点份海南鸡$68 ,同样都系为个酱汁,当然鸡皮都整到好嫩。1/4 只仲去骨

食完快回家睡觉,呢间开到凌晨架,半夜揾食都好方便

感谢 UgoW9
2019年8月9日点评 通过移动设备发表

无谂过系中环呢个高档消费既地段可以揾到呢间价钱合理同埋劲好味既串烧店,呢道啲食物主打东南亚风,中意食串烧同东南亚美食既朋友仔唔好错过今次既推介呀 唔好以为餐厅主打串烧就会食唔饱㖞,呢道都有供应饭类同泰式沙律,而个日就叫左个柚子海鲜沙律同埋串烧配炒饭及杂菜,串烧方面就叫左猪颈肉、牛仔骨、芦笋、白鳝同埋菠萝。

柚子海鲜沙律既份量好足够,海鲜就有虾、蚬肉、墨鱼仔同鱿鱼,搭配爽脆既青木瓜丝、柚子肉同埋酸汁,酸酸甜甜咁好开胃架。

串烧炒饭就啱晒啲好似咁想试多啲野食既朋友仔,泰式炒饭带微辣既味道,加埋猪、牛、鸡每样各一串既串烧,可以一次过试晒三款串烧,系好抵食既选择

串烧方面都好中意,特别系猪颈肉、白鳝同菠萝,猪颈肉切得比较薄所以烧起上黎脆卜卜咁,白鳝既鱼油味好香,而且鱼肉好弹牙,最后新鲜菠萝有蜜糖味好甜,最啱当系饭后甜品

每次都会透过以下6大方面评分(满分:30分)
味道 : 4.75 / 5
环境 : 4.5 / 5
外观 : 4 / 5
价钱 : 3.75 / 5
服务 : 3.75 / 5
回头率 : 5 / 5
总分 : 25.75 / 30

性价比
平时真系比较少会去到中环食饭,因为印象都觉得中环食野比较贵,但今次呢间餐厅令有啲惊喜系价钱方面无想像中咁贵,但啲食物真系非常好食,食完一离开餐厅就谂紧几时再黎啦

感谢 hungry_winga
2019年8月8日点评 通过移动设备发表

位于酒吧林立的兰桂坊中,有一间铺面十分吸睛的泰式串烧店。铺面的玻璃橱窗内摆满了不同种类的串烧,令人望到也垂涎三尺。餐厅铺面的餐牌十分清晰,图文并茂,串烧种类有肉也有素菜,选择颇多。最重要是价钱贴地又合理,十分抵食。如果只系买串烧/啤酒饮品的话,就要企系到食。如果order饭或沙律等食品,就可以到餐厅内坐低堂食。首先点的是海南鸡饭($70) 鸡的份量适中,鸡肉口感嫩滑没有雪藏味/血水,鸡皮较厚,用的是黄油饭,十分香口。泰式串烧配炒饭及杂菜($70)三种串烧包括肉、猪肉及牛肉。串烧能够保持肉汁,唔会烧到干哂。炒饭好够获气十分惹味。轮到主角串烧!我们点了芦笋($22)、鸡翼($22)、鱿鱼($25)、白猪肉肠($25)及泰式鱼饼。各款串烧都很美味,配搭5款不同口味的酱汁食,由不辣到大辣任君选择。最后的泰式柚子海鲜沙律($70)青木瓜丝份量很多,柚子份量略嫌不够,味道酸酸甜甜很开胃。食串烧当然少不了冻饮。唔想饮甜野的话,青柠梳打系一个几好的选择!

感谢 886gigi
2019年8月2日点评 通过移动设备发表

男朋友系个食串烧控,今次专程黎到LKF呢间泰式串烧店Chill Chill,呢度坐系度食又得,企系bar格饮住酒食都得,仲可以takeaway,迎合哂多方面既需求。

1️⃣青木瓜手撕鸡沙律 68
食个沙律开下胃,份量超足。底层系劲丰富嘅青木瓜丝,青瓜丝同红萝卜丝,入口新鲜爽脆,顶层有不少鸡丝,味道较清淡,但当淋上泰式甜酸酱,酸酸甜甜,胃口大开。

2️⃣泰式炒饭配串烧68
同样都系$68一份,但有三款串烧,同炒饭,觉得仲抵呀。呢个饭有一定辣度呀,但真心过瘾!炒饭用左豆角,香蒜,香叶去炒,炒饭粒粒分明,愈食愈惹味。串烧分别系猪牛鸡,每款都试到,所以单独就可以试其他串烧啦。

3️⃣鸡中翼20
一串有两只大鸡翼,咬落鸡肉juicy有汁

4️⃣猪颈肉 20
一串有4大块,厚肉爽口!

5️⃣鱿鱼须25 (:8/10)
呢个我至爱,嗌左两串!烧汁好香口,凉左依然爽口弹牙

6️⃣泰国鱼饼25
长豆角,香芽,柠檬叶同芫荽呢d配料,呢个简直一流。好香口,鱼肉味重之如,个香茅味好出,辣得黎好惹味❗

7️⃣露笋(:8/10)
有机露笋!爽口,食落无渣!

8️⃣菠萝20 (:8/10)
近一串烧菠萝有4大粒,劲厚肉,甜度十分甜真系够晒sweet

9️⃣龙眼冰 25 (:8/10)
清清地带龙眼香味,解渴又解腻

感谢 hkfood_station

去过Grill吗? 请分享你的经验!