“兰桂芳串烧名物”
Grill的点评

Grill
香港排名第4 (共225家快餐小吃)
周围地区: 中环
周围地区: 中环
2020年12月28日点评 通过移动设备发表

泰式串烧配炒饭 - 有鸡肉,猪肉和牛肉串烧,炒饭是泰式炒饭,十分惹味!串烧肉质鲜嫩,带点焦香,个人最爱是鸡肉

堂食会提供四款泰式酱汁,真的是串烧的精髓,带点酸甜及微辣,每人吃不停口

烧鱿鱼须 - 酱汁香浓,鱿鱼须口感烟韧

烧牛仔骨 - 牛仔骨肉质鲜嫩,口感软腍

烧猪颈肉 - 猪颈肉肉质非常爽口

烧白鳝 - 鱼肉肉质口感结实爽口,最重要是没有鱼骨

烧鸡翼 - 鸡肉肉质鲜嫩, 鸡皮外脆内软

烧鸡皮 - 最推介是烧鸡皮,口感胶感重,鸡皮烧得十分香脆

感谢 muisasa

2020年12月18日点评

今日难得收早,所以就约埋老公出去中环揾野食,顺便行吓新开张既激安殿堂,贪平日冇咁多人,易行好多

约老公喺兰桂坊头等,再睇吓有咩餐厅好食,点知行到去嘅时候已经闻到好香嘅串烧味,原来系呢间泰国串烧店舖,于是谂唔使谂就直接入咗去

睇见餐牌发现串烧都有好多选择,除咗肉类之外,仲有蔬菜甚至海鲜都有,完全唔知点拣好,所以最后交俾老公决定

点完餐之后等咗一阵,首先嚟嘅系饮品龙眼冰,龙眼嘅份量都唔少,成个杯面都见到一粒粒,饮落去几清甜,一阵间食完串烧再饮应该会更加解渴

之后有青咖喱牛腩饭,青咖喱有少少辣,不过唔算太攻鼻,几惹味,同牛腩好配合
至于牛腩就煮得好腍,够晒入味

终于到串烧登场,我哋叫咗好多款串烧,先有烧鸡翼、烧猪颈肉同烧白猪肉肠,烧得岩岩好,调味好足够,而且肉质够腍

之后有烧牛仔骨同烧菠萝,烧牛仔骨好容易骨肉分离,唔需要好用力咬开,而烧菠萝嘅甜度刚刚好,可以化解串烧嘅油腻感

总结来讲,性价比真系好高,呢个价钱可以食到咁多款串烧,加上喺中环地段,系一次好好嘅体验

感谢 cherryfung001
2020年12月17日点评 通过移动设备发表

< Grill > 中环
呢间位于中环嘅泰式餐厅除咗主打泰式主食 仲有串烧 而且价钱喺中环黎讲一啲都唔贵 有好多打工仔都买佢哋嘅饭盒食

大虎虾 $70 / 1串
店员推介我地食呢个大虎虾 虾肉爽口弹牙 肉质鲜甜 而且有好多虾膏 点泰式辣汁或者酸甜汁都好好食

白鳝 $60
白鳝串烧好特别 亦都系餐厅嘅招牌之一 肉质爽口结实 唔会有腥味 油脂感重 另外加咗一啲香茅去烧 所以除咗食到鱼嘅鲜味 仲有啲香茅嘅香味 唔错

牛仔骨 $43
牛仔骨有三大旧 醃得好入味 唔会太韧 都重牛味 不过近骨位比较难咬 要用多少少牙力先食到

猪颈肉 $22
猪颈肉有四旧 偏薄身但好香脆 边边位有啲焦香 外脆入面好嫩滑 完全唔韧 点鸡酱或者其他酱都好好味

鸡肉 $18
鸡肉叫咗两串 鸡肉好嫩滑 比出面嘅好食 醃得好入味 点沙嗲酱食一流 佢嘅沙嗲酱有花生粒 几好味

菠萝
食到咁上下就叫下啲蔬菜平衡返 烧菠萝有四旧 烧得好香 偏甜

芦笋
芦笋系偏幼身 几嫩 冇乜渣 我几钟意食

感谢 blissfulfoodiary
2020年12月16日点评 通过移动设备发表

限聚令关系,又唔可以四出BBQ, 朋友一直想试兰桂坊呢间串烧店,今日一于同佢嚟试一试。

我地拣咗唔同款式串烧,牛.猪.鸡.鱼饼.鱿鱼.样样都唔错㖞

当然要加返d蔬果类...有我最爱嘅露笋,好新鲜,第一次食粟米芯,原来好甜,爽口好好味,必点「烧菠萝」超多汁...劲Juicy, 食多几串都可以。

其他泰式菜式都唔错,叫咗1/4只海南鸡,份量都唔少,大大件,只鸡起哂骨,仲要鸡脾位置啖啖肉,加埋辣汁连皮食埋...超正

「泰式酸辣凤爪沙律」夹着芹菜爽口新鲜,辣辣地好醒胃。

重点系价钱一d都唔贵,下次一定再嚟食

感谢 lovercreamy
2020年12月16日点评

天气凉,热辣辣的串烧也是不错的选择这次来到兰桂芳附近的串烧店Grill ขุนทอง

食物: 4.1/5
这里的串烧走泰越式路线,重香料味。餐厅会提供共六款酱汁,包括泰式红鸡酱、芫茜酸辣酱、烤牛肉酱、黄咖喱酱、沙嗲酱和青咖喱酱,仼君选择

▪️大花虾
超大只有我手掌般长!肉质新鲜弹牙,虾头有极多鲜甜的虾膏十分美味!不过一只要$70。

▪️鱿鱼须
鱿鱼不韧,易咀嚼,不过比较幼身

▪️白鳝
烧得不错,外层香脆,中间肉质仍嫩用极多香料去醃制,香料味有少许盖过了鱼味,如果可以选择纯蜜糖烧会更合我口味

▪️牛仔骨
难得牛仔骨肉质不韧,已算成功

▪️猪颈肉
比较薄身,有点乾,如果厚身一点、烧的时间短一点,油脂香可能更突岀。

▪️鸡肉
正正常常,不太干

▪️鸡中翼
略为过火,少许干

▪️有机露笋
正正常常

如果大家回家路程不远,我会建议外卖回家吃。

感谢 desertfoodiehk

查看过Grill的旅行者还看了

中国香港

去过Grill吗? 请分享你的经验!