兰桂芳有间串烧好出名!出名平靓正!今日同黎试下!串烧价钱好合理!话中环区黎讲算抵Tim !
除咗串烧仲有饭同小食!唔怪之得甘多打工仔帮衬!
大花虾 + 白鳝
超钟意食白鳝!外皮烧到脆口!
肉又爽嫩!必点!虾大大只!新鲜爽口!个虾头仲有膏Tim !
鱿鱼so+猪颈肉+芦笋
我最钟意食鱿鱼so!烧到好淋好入味!汁酱另上!钟意点又得唔点又得!
泰式串烧配炒饭
有齐猪牛羊串烧好满足!配上炒饭而唔系白饭。加分!
除咗串烧仲有饭同小食!唔怪之得甘多打工仔帮衬!
大花虾 + 白鳝
超钟意食白鳝!外皮烧到脆口!
肉又爽嫩!必点!虾大大只!新鲜爽口!个虾头仲有膏Tim !
鱿鱼so+猪颈肉+芦笋
泰式串烧配炒饭
有齐猪牛羊串烧好满足!配上炒饭而唔系白饭。加分!
12 - 16 条点评,共 347 条
/ /
<中环高质泰式串烧>
➖➖➖
平时食泰式野多数都系食芒果糯米饭、泰式金边粉之类嘅主食 串烧都好似系食日式多
曾经经过德己立街见过呢间泰式串烧舖几吸引
今次专程黎试下串烧 另外都有嗌主食
1️⃣串烧
牛仔骨 $43 (./)
几重手 都几多脂肪位 肉质唔会好干柴
可以拣辣/唔辣 要左唔辣♀️
白膳$60 (/)
呢个真系几好食唔会好多细骨
充满鱼嘅油脂入口即溶!
大虎虾$70 (./)
虽然有少少贵 不过虾几新鲜 肉质结实够肥美
入面仲有啲虾膏tim !!
露笋 $22(./)
都有几多条 够嫩唔会好多纤维♀️
菠萝 $22 (./)
多汁真系几甜 都几大件
留番最后食送口正
➖➖➖
2️⃣泰式青咖喱牛腩饭 $66 (./)
本身卖相睇落觉得普通啦 不过味道几唔错♀️
青咖喱微辣 够惹味 送饭一流!
仲有牛腩 炆得几软腍
泰式茄子爽脆 如果多啲肉就更好
➖➖➖
3️⃣青木瓜鸡丝沙律 $66 (./)
份量十足! 两人share 刚好
有大量青木瓜丝 口感爽脆!
鸡丝都一样有好多 已去皮 加埋甜酸汁食不错
Grill
餐厅位于中环喜爱夜蒲的地区兰桂坊之间. 内里的装修充满嘻哈风情. 夜蒲前&后/与三五知己闲聊时都很适合男女老少一起前来聚首一堂..
前菜
▪️青木瓜手撕鸡沙律$70
吃泰国餐厅怎能缺少出名的青木瓜手撕鸡沙律在吃主食前吃一点酸酸甜甜的新鲜青木瓜丝沙律不但令食欲大开.还帮助我们准备中和一会儿的烤串的油腻感觉..减肥的少女们必须注意⚠️爽口的木瓜丝. 吃起来清爽又开胃.配上使用手撕方式的鸡肉..更能保持沙律的口感
主食
▪️ 惹味香口串烧从远处传来阵阵扑鼻的炭烤香气..串烧醃制得滋味又足料..令肉质完美地表现出色味俱佳配搭六款不同口味的酱汁:椰汁.甜酸酱. 冬阴功酸辣酱.芫荽酸辣酱.沙嗲酱.黄咖喱酱等..令食物层次更丰富.多彩缤纷的口感更大大升级
-牛仔骨$43
整块牛仔骨满布姜丝.醃得相当入味.软软的肉质口味教浓厚.可以运酱汁也不用
-猪肉&鸡肉$18《必食》
肉质嫩滑又不会烧得过了太.配合沙嗲酱/黄咖喱/椰汁酱.更突显肉质的鲜嫩.口感真的很棒
-鱿鱼须$25 《必食》
鱿鱼弹弹牙.吸收了烧汁酱的精华.甜甜的加了甜辣酱.美味让人一口接一口
-大花虾$70
大只足料的大虾.虽然肉质烧得乾乾的.但刚好锁住了虾肉的鲜味.剥完壳再点上冬阴功酸辣酱/芫荽酸辣酱更带出虾的鲜甜原味
-白鳝$60《必食》
超级爽口弹牙的白鳝.一点腥味也没有.点一点点椰汁/芫荽酸辣酱..更可口滋味
-有机芦笋$22《必食》
吃过那么多的肉.当然要吃一点fresh的食物..芦笋.刚好清新的感觉..不用点酱.更能吃到芦笋最原初的鲜甜清爽
甜品
▪️焦糖炖蛋$36
即叫即烧的焦糖炖蛋真让人兴奋..香脆的焦糖糖衣.配上软滑的炖蛋.真叫人回味..可口.软滑.香脆..真的是完美终结者
Grill ขุนทอง
中环兰桂坊德己立街17-19号地下
烧白鳝
一串有四大旧,白鳝 好厚肉,烧完仲有鱼嘅油脂,好香之余仲超脆口!
肉类
无论牛仔骨,猪颈肉都完全唔韧,口感易咬,易食!餐厅每一串串烧都烧得恰到好处,熟成度亦拿捏得好准确,每一串既微微焦香更加添上左炭火烧出来嘅味道!
大花虾
条虾超大只,虾头超多虾膏,餐厅仲帮你挑左虾肠!(超级细心)虾壳烧得好脆,好易剥,而且虾肉爽口厚肉!
青木瓜手撕鸡沙律
手撕鸡份量好足够,而且唔鞋口,同样系解油腻之首选。酱汁酸酸甜甜,好清新!青瓜丝中加入左少量红萝卜和青瓜片,好味!
收工可以同闺蜜食下串烧饮下啤酒倾吓心事,呢一间餐厅系不二之选!
来了这间位于中环兰桂坊的泰式串烧,价格实惠,食物质素高,整体质素很好,CP值高!
鸡肉串烧($18)
牛肉串烧($18)
猪肉串烧($18)
烧牛仔骨($43)
烧菠萝($22)
鱿鱼须($25)
白鳝($60)
泰式青咖喱牛腩饭($66)
青木瓜手撕鸡沙律($66)
很喜欢他们的串烧,质素很好,肉类新鲜,味道浓郁,最推荐白鳝,配上泰式酱汁,就是泰式烧鳗鱼赞赞!另外都很推荐烧牛仔骨,牛味很突出!
青咖喱牛腩,酱汁调味出色,不会太辣喜欢他们用了清新爽脆的翠玉瓜和泰式圆茄子
青木瓜手撕鸡,手撕鸡份量大方豪迈,调味酱汁酸酸甜甜好吃