“中环高质素串烧”
Grill的点评

Grill
香港排名第4 (共240家快餐小吃)
周围地区: 中环
周围地区: 中环
2021年4月9日点评 通过移动设备发表

话虽唔系做正苦工,但放假一定比番工开心放工唔Happy hour? 都要Grill Grill la一次过拎住4大串串烧,开心到以为今晚系开心星期五

烧白鳝 HKD 60
一串四块,落落口啱啱好!烧白鳝白鳝爽口弹牙,一啲都唔干身,不失原有嘅肉汁唷!特别钟意食佢嘅鱼皮位置,烧得香脆而且保留啲胶质,要跑仲有啲烧汁嘅香味可以Encore!!!

烧鱿鱼须 HKD 25
鱿鱼须用柠檬香茅等调味,味道清新仲非常之香口!钟意佢少少㶶,送酒一流有佢可以饮10杯烧酒!

烧牛仔骨 HKD 43
两大旧牛仔骨以黑椒调味,生熟度啱啱好,肉汁依然!特别钟意骨旁边嘅肉,食落更惹味

烧鸡肉串
鸡肉多汁,配上沙爹酱汁一齐食,已经好好味!(呢度嘅酱汁选择多,仲非常之足料,唔会水稀稀)

柚子海鲜沙律 HKD 70
超级钟意柚子,清新自然甜仲解渴,用佢嚟整沙律真系好开胃!柚子海鲜沙律里有:鲜虾、墨鱼仔、柚子、青木瓜、车厘茄同腰果......份量巨多!爽爽鲜虾仲要去壳去肠,食得过瘾食串串烧,再食埋柚子海鲜沙律,清清味蕾再食过

其实之前同事同事都嚟过呢间食lunch,set menu都有唔少选择,而且抵食!记得HKD 60左右就可以食到海南鸡饭/沙嗲串烧配泰式炒饭等等,仲可以饮龙眼冰添啊
真心几抵食

感谢 chanta1

2021年4月5日点评 通过移动设备发表

Follow @thebigeatsister, 带你四周围食好西 整牙之前, 喺中环食个lunch先‍♀️成日经过呢间Grill ขุนทอง, 一直都冇机会过嚟食, 今日一于同朋友去试试

大食妹点评
【味道】
☞❶ #JumboPrawn
#烧大花虾 真系太吸引啦大花虾非常大只, 烧得好香口食落啖啖肉, 仲有好多虾膏
☞➁ #WhiteEel
#烧白鳝 都好少见, 肉质肥美, 都相当唔错
☞❸ #ShortRibs
#烧牛仔骨 系大食妹至爱, 推介大家过嚟试吓第一次食咁惹味嘅牛仔骨, 啲油脂相当邪恶
❤︎
☞➃ #GreenPapayaFlossandChicken
净系食烧烤可能有啲油腻, Grill ขุนทอง嘅 #青木瓜手撕鸡沙律 就帮你解腻青木瓜手撕鸡沙律份量好大, 三到四个人share就啱啱好啦青木瓜比较硬身, 但清脆爽口, 另外附有泰式酱汁, 俾你自行调味酸酸地几开胃, 适合春夏之际食用手撕鸡仲要超级多, 点解可以咁抵食呢
☞❺ #FriedRicewithThaiBBQ
因为怕唔够饱, 我哋仲嗌左份泰式串烧配香辣炒饭及杂菜泰式串烧分别系牛肉串、猪肉串同鸡肉串, 系一个满足度几高嘅午餐香辣炒饭都好有特色, 味度辣辣地咸咸地, 好好食
☞➅ #Iced Logan
食烧烤食到有少少口乾乾, 又返杯龙眼冰或者系一个唔错嘅选择❄️龙眼超多, 味道清甜解渴
☞❼ #Lime Soda
唔钟意甜嘅朋友都可以拣呢个青柠梳打, 饮落都几清新
【环境】
☞ 位于中环嘅Grill ขุนทอง 座位唔系好阔落, 但餐厅充满烧烤嘅香味, 令人非常有食欲
【服务】
☞ 虽然系午市时段, 人流比较旺, 但上菜都好快, 值得一赞
【性价比】
☞ 价钱唔系话好平, 但嘢食质素都算高, 而且串烧系调味同烹调都做得好好, 嘢食质素对得住个价钱
【大食妹评分时间】
⚀味道:
⚁环境:
⚂服务:
⚃性价比:
⚄推荐菜式: Jumbo Prawn、White Eel、Short Ribs、Fried Rice with ThaBBQ

感谢 TheBigEatSister
2021年3月30日点评 通过移动设备发表

食亲串烧都系宵夜时段又口痕,今次约左朋友食饭时段都有得食串烧。

朋友同我各自点了一份饭
海南鸡饭66
啖啖鸡肉超级滑,已去骨。鸡肉底竟有椰菜和红萝白,更有海南辣椒酱和黑豉油相伴。觉得水准比得上专卖海南鸡既铺头。

朋友系食肉兽,呢份串烧饭$66很岩佢。有牛鸡猪各一串,串烧黎讲我钟情鸡肉因为滑d, 每串都已经醃好满满既椰香味,配上沙爹酱是画龙点睛。

见机会难逢我地加追了海鲜柚子沙律,呢个简直系成本价,柚子肉系大大旧多汁,海鲜丰富。

不得不提既系大虾串烧,海虾十分juicy, 虾肉够弹性,虾壳超香口,虾头仲有虾膏。 100分满分。

而菠萝串就被朋友一次过食哂。我都未有机会食。

饮品系冻柠檬茶同龙眼冰,都十分之浓味而不会太甜。

感谢 Fearless817857
2021年3月21日点评 通过移动设备发表

兰桂芳有间串烧好出名!出名平靓正!今日同黎试下!串烧价钱好合理!话中环区黎讲算抵Tim !
除咗串烧仲有饭同小食!唔怪之得甘多打工仔帮衬!
大花虾 + 白鳝
超钟意食白鳝!外皮烧到脆口!
肉又爽嫩!必点!虾大大只!新鲜爽口!个虾头仲有膏Tim !
鱿鱼so+猪颈肉+芦笋
我最钟意食鱿鱼so!烧到好淋好入味!汁酱另上!钟意点又得唔点又得!
泰式串烧配炒饭
有齐猪牛羊串烧好满足!配上炒饭而唔系白饭。加分!

感谢 chunyau
2021年3月21日点评 通过移动设备发表

/ /
<中环高质泰式串烧>
➖➖➖
平时食泰式野多数都系食芒果糯米饭、泰式金边粉之类嘅主食 串烧都好似系食日式多
曾经经过德己立街见过呢间泰式串烧舖几吸引
今次专程黎试下串烧 另外都有嗌主食
1️⃣串烧
牛仔骨 $43 (./)
几重手 都几多脂肪位 肉质唔会好干柴
可以拣辣/唔辣 要左唔辣‍♀️
白膳$60 (/)
呢个真系几好食唔会好多细骨
充满鱼嘅油脂入口即溶!
大虎虾$70 (./)
虽然有少少贵 不过虾几新鲜 肉质结实够肥美
入面仲有啲虾膏tim !!
露笋 $22(./)
都有几多条 够嫩唔会好多纤维‍♀️
菠萝 $22 (./)
多汁真系几甜 都几大件
留番最后食送口正
➖➖➖
2️⃣泰式青咖喱牛腩饭 $66 (./)
本身卖相睇落觉得普通啦 不过味道几唔错‍♀️
青咖喱微辣 够惹味 送饭一流!
仲有牛腩 炆得几软腍
泰式茄子爽脆 如果多啲肉就更好
➖➖➖
3️⃣青木瓜鸡丝沙律 $66 (./)
份量十足! 两人share 刚好
有大量青木瓜丝 口感爽脆!
鸡丝都一样有好多 已去皮 加埋甜酸汁食不错
Grill

感谢 melissalmwww

查看过Grill的旅行者还看了

中国香港

去过Grill吗? 请分享你的经验!