“庆祝日🥂之浪漫💕小木屋🏠完美晚餐🌟”
Chalet的点评

Chalet
香港排名第1,799 (共13,916家美食)
周围地区: 荃湾
周围地区: 荃湾
2019年9月8日点评 通过移动设备发表

入到去好似去咗另一个国度咁 餐厅入面嘅服务员仲个个都着得好整齐好醒目❗️
唔知系咪宝宝同人哋讲我哋系食celebration dinner, 竟然安排左呢张咁靓嘅枱比我地坐 本来以为坐呢啲大班椅食饭会唔舒服,点知坐落又几舒服㖞,高度啱啱好❣️
食环境已经开心左一半

连个饮品menu 都咁有创意
外壳好似个酿酒木桶咁

今晚点左个set dinner, 一个Pasta➕两杯嘢饮❣️

是日餐汤 - 椰菜忌廉汤
入口香滑creamy饮到有少少鱼味,质感好rich,一定冇沟水
重点其实系个面包,好松软有牛奶香味,宝宝大爱差啲想问职员可唔可以额外买走❣️

头盘 - 半熟吞拿鱼伴三文鱼子
芥末酱配上三文鱼子夹就唔使讲啦 芥末酱带微微酸辣,好开胃
吞拿鱼完全冇丝毫血腥味,只有鱼生嘅爽滑口感 三者融合一齐入口简直系极致完美❣️

鲜海胆乌鱼子意粉配豆腐泡沫 $248
海胆太鲜甜了❗️❗️简直可以比美日本餐厅食嘅刺身级海胆❣️仲好大片,呢片海胆应该系日本餐厅整成手卷都要百几二百蚊先食到 即刻觉得成个意粉好抵
意粉生熟掌握得好好,唔会有发胀感同时有咬口,质感❗️
意粉嘅汁味道非常讨好,系特别调制嘅,同意粉融合得好完美,意粉条条都痴满晒汁好耐冇食过咁好味嘅意粉了
食到尾差啲同宝宝争食

美国顶级肉眼扒 12安士 $368
好❗️大❗️块❗️啊❗️嗌之前仲觉得好似有啲贵,见到咁大块就收返了
我哋今日点左七成熟,有少少血水但唔算多,可以接受~
肥肉位略嫌多,肉质软嫩多汁,食落肉味香浓❣️比一般肉眼更易切
肉眼扒面头仲有一旧牛油俾唔怕肥嘅食客搽满肉眼扒,令入口更香滑☺️❣️

Hoegaarden $62

Passion $68
卖相呀❣️好得意就算唔饮得都睇得☺️
饮第一啖就饮到香浓热情果+芒果味,同埋食到热情果籽碎,啱晒我呢啲钟意边饮边咬嘅小朋友 啲碎冰唔知点解可以刨得咁靓 饮下仲饮到少少菠萝味添,成杯野几和谐,配合得好好❗️饮到底虽然啲冰都溶咗好多,但仲饮到阵芒果热情果味

是日甜品 - 面包布甸
面包入面系鸡蛋布甸来❣️入面嘅鸡蛋布甸带浓厚嘅鸡蛋味,入口滑溜☺️ 外面嘅面包层都好软熟 好满足丫

除咗喺外表方面睇到餐厅对装修格调嘅用心之外,从餐厅嘅食物、服务、摆设,甚至菜单,都可以感受到店主果份经营嘅用心,很值得来❣️今餐非常满意,下次过嚟同朋友庆祝生日先

感谢 chole1021

2019年7月14日点评

好耐无食西餐喇 今日特登黎左荃湾呢到食 呢间餐应都系朋友推介 其实系愉景新城对面 不过行呢边就比较少 就未必咁觉

因为叫左set 所以就黎左个starter 系一个煎带 子 佢前得好香口 外脆内软 而且个汁都好好味 同带子好夹

之后叫左乳猪仔 好好食啦当然 皮脆 但唔会㶶 带肉汁 唔会又干致硬 调味岩岩好 伴碟既配菜同薯蓉都系一百分

另一个主菜就系青咖哩羊膝 呢个羊膝好大份 咖哩唔辣 以浓滑为主 配上肉味较重既羊膝 就好夹在 羊膝大份得黎 肉质都软滑 而且羊味系咖哩味之下依然好香浓

主菜份量好大 所以虽然唔算平 但计返味道份量都一定物有所值

感谢 ritter1207
2019年7月8日点评 通过移动设备发表

刚好来到荃湾IKEA,看看有什么餐厅可选择,便找到你了。Chalet指的是小木屋的意思,所以都想看看为何以此命名。
由荃湾IKEA经过一条天桥便到达了餐厅。

店内分为多个区域,最出便有走英伦风格的木制餐桌像户外区般,而入面则打造成优雅格调的小木屋。以及楼上以皮制厚沙发打造成模拟书房。
可见餐厅都在装潢都下了一番心思。

小木屋内环境较为昏暗,怀旧舒适,绝对是倾计聊天的好地方。

餐厅内设有SET DINNER,以是日餐汤、头盘、再选一款主菜、最后更有是日甜品供应。

是日餐汤
餐包暖暖的外脆内软,餐汤好creamy 将餐包浸落汤下更加滋味。

头盘 - 半熟吞拿鱼伴三文鱼子
吞拿鱼半生熟的内层稍稍透红,外层则微微火灸,食落鲜甜,口感肥美。

主菜 - 法式半熟鸭胸配隄鱼
当中有两个不同的酱汁:一个系红酒酱汁、一个系凤梨酱汁。半熟鸭胸煮得刚刚好,肥而不腻,而且肉质软腍,一改平常吃到又咸又柴口的感觉。
另外配上唔同酱汁更有不同口味。隄鱼淡淡的酸味,非常醒胃。

炭烧澳洲羊架 - $298
5成熟刚刚好,而且份量超大份,有成5条骨,而且外皮微脆,肉质嫩滑松软,好香口惹味。

是日甜品 - 奶冻配士多啤梨酱
奶冻入口香滑,奶味较重,配上士多啤梨酱更添口感。

感谢 JaydenCSH
2019年6月12日点评 通过移动设备发表

餐厅窗黑色看不到内里有人,感觉有点伏,但另一网站评价高分决定试试。午市套餐约一百元,西冷处理得很好而此价又不会强求肉质如何,意大利饭整体不错,若不用急冻虾更好。咖啡超乎想像的难喝,成唯一败笔

感谢 KaKaKaFly
2019年6月5日点评 通过移动设备发表

大哥两公婆约我嚟荃湾呢头食, 佢地话食过唔错咁。话店门口有架单车好易认。

环境好欧陆风,灯光柔和,食得好舒适。早嚟食, 仲有得拣坐边张枱。本嚟waitress 带我地坐高櫈边嘅

短脚嘅我硬系坐返正常枱櫈食喇。

龙虾汤 ($68)
龙虾味浓郁,有饱肚感

周打海鲜汤 ($68)
够哂creamy,汤料足

羽衣甘蓝沙律 ($88)
[配有藜麦,炸淮山,神石榴]
3种配料 + 羽衣甘蓝嘅配搭好fresh,没谂到呢个沙律口感咁特别,又健康,有别于一般嘅沙律。

烤原条比目鱼配海鲜牛油汁 ($268)
比目鱼加上海鲜牛油汁,令条鱼鲜味更突出。仲有一串蕃茄仔,抗氧化指数爆灯。

芝士薯条 (主菜+$38)
加埋面头嘅香草perfect match。

苹果金宝配云呢拿雪糕 ($68)
小妹本身就偏心于苹果金宝, 加埋雪糕融融地咁连埋一齐食,超夹囉。

Sparkling Water ($28)
因为食得太丰富,饮下有气水清清味觉先。

==========

CHALET
地址:荃湾青山公路407-411号金荃大厦地下B铺

感谢 Man_Sze_Chung

查看过Chalet的旅行者还看了

中国香港

去过Chalet吗? 请分享你的经验!