“朋友饭聚”

Yadllie Plate (旺角)
在线下单
香港排名第1,494 (共13,926家美食)
周围地区: 旺角
周围地区: 旺角

话说成年无黎过,晚饭时间都仲系排哂长龙
好癫呀
芝士蟹子蛋卷 ($118)
港女我至爱
鸡蛋卷唔会煎得太油
面头铺咗芝士,中间果层夹住海量蟹籽,口感超丰富
麦芽啤酒虾 ($128)
食唔到有啤酒味
咬落香脆可口,虾肉爽弹
食到虾有虾味⭕️
唯粉浆有dd厚,可改善喔!
配上粗薯角,yummy
半半炸鸡($168)
一盘有8件
拣咗蜜糖芝士粉+黄金蒜香味
蜜糖芝士粉炸鸡最惹味
蒜味微淡,食完都唔怕有口气
鸡皮又薄又脆,非常邪恶
但肉质唔够嫩滑
韩式黏糕雪冰($68)
雪冰幼滑,奶味浓郁
夹埋口感烟韧既黏糕一齐食,烟韧控必爱❤️
芋头&绿茶沙冰($58)
沙冰口感细滑
芋头沙冰味道天然,唔会太假✅
绿茶沙冰有浓郁绿茶味,但就甜左d喇!

感谢 Foodietiff

餐厅:Yadllie Plate (旺角)
地址:旺角西洋菜街1号兆万中心11楼

唔知旺角兆万中心比你嘅印象系咩呢?对我黎讲除左系一个卖衫卖figure同有好多格仔铺嘅商场,仲系一个专食放题嘅地方啦每次经过兆万中心都会有好多人系留下派传单,拉拢客人去佢地宣传嘅放题餐厅食饭,不过最近上openrice揾到原来11楼有间韩式餐厅,专食炸鸡同韩式料理,仲好多人帮衬,好评都唔少添

6点左近入座,无咩人,餐厅职员话限时食150分钟,初时都谂点解要限食一个半钟,但直至去到6点半左右我就知咩事了,半个钟内全场系由无人到坐爆哂,门口仲要有好多人等位直头企都无位企咁济

天国的荣耀 $208
餐厅名叫Yadllie Plate,点可以唔叫返款Platter呢,拣左天国的荣耀,原因系见到有我想食嘅安格斯肉眼之余亦都系唯一一款配杂菜嘅,想食得健康啲紧系要识拣野食啦。安格斯肉眼置放左系铁板上面,上枱时依然煎紧「炸炸声」,飘出黎嘅牛肉香真系令人想即刻一啖咬落块肉眼扒到,肉质岩岩好熟透juicy,轻轻一切就能够将牛扒分开,原有牛肉嘅质感同味道都锁紧系每一件肉眼扒上

火山岩浆芝士鸡 $168
将烤焗好香脆嘅面包切成一个碗型状,内里再铺满滑溜浓郁嘅芝士酱,四围铺满原味无骨炸鸡件、薯角同面包块,将炸鸡浸泡到芝士酱入面,咬落去鸡肉鲜嫩易咬开,芝士加上炸鸡嘅香令人回味无穷,鸡肉外层薄而脆唔会感觉好似食面粉咁,系我食过数一数二好味嘅韩式炸鸡

芝士蟹子蛋卷 $118
非常足料嘅超厚蟹子蛋卷,底层有占左三分之一嘅蟹子,滑蛋岩岩好熟透,加上茄汁同芥末酱令蛋卷唔再单调,开胃又饱肚

西柚mocktail $118
另外叫左一瓶西柚mocktail,新鲜西柚汁加上雪碧同少许糖浆,西柚味先甜后回甘,加上雪碧嘅气,饮完即刻「gur」哂

感谢 hinsonfoodhk
2019年9月3日点评

韩国菜开到成行成市,除左尖咀韩国街,
随意系商埸都揾到一间。但要有新意咁先有噱头,
有噱头咪又有热潮囉!今次去到旺角兆万楼上
韩式Café「Yadllie Plate」吸收下韩风文化。
呢到主打手工炸鸡,用既都系韩国济州岛培植既
天然食材同埋空运直送既韩国鸡。餐厅环境占地
宽敞,好有空间感,装潢带有时尚感,比一般既
韩国餐厅更加有特色!我黎既时间系大概6点半钟,
已经座无虚席,睇黎我的确无拣错呀!
Yadllie原味无骨鸡 - $115
第一样野要嗌既一定系炸鸡啦,餐厅都好细心,
有自助手套机系每张枱上,系美食当前,
我紧系不顾仪态啦!唔通仲用叉刀慢慢切咩!
无骨鸡即叫即炸,肉质比我想像中嫩滑,
连鸡胸肉都好多汁,完全唔干身。Yadllie既炸鸡都
系以秘制酱汁醃,炸粉唔厚身。配上三款唔同酱汁,
当中大邱辣酱最出色!真系啖啖滋味呀!
海鲜部队锅跟辛辣面 - $208
我朋友大爱既部队锅,好坦白讲,餐厅真系落足料呀 !
呢个份量绝对够三至四人用,我地两条友系好难食得哂,
泡菜汤底带少少微辣。海鲜睇落好迎鲜,海虾够弹牙,
蚬同青口肉质够嫩。当然唔少得必有材料:午餐肉、
年糕、泡菜、辛辣面。面条吸收哂浓郁汤底,相当惹味!
▪ 蜜桃味烧酒 - $58
▫ Soju口味选择相当多,但我最钟意始终都系
蜜桃味贪佢甜甜地易入口。呢只酒味都几浓,
有两个小酌杯跟上几得意。
▪ 海特生啤 - $68
▪ 西柚啤酒 - $68
▫ 生啤都唔错,口感几清新。
西柚味好似果汁咁,入口甜甜地。

感谢 lankiman6330
2019年8月28日点评 通过移动设备发表

今日黎到旺角油麻地附近,同男朋友食晚餐。男朋友选择这间之前去过好滋味的韩式嫩鸡餐厅。
在兆万中心楼上,这里有好多放题、日式、火锅选择,今日我们是韩国料理。
好多客人排队等候入坐,好难得平日8:30都咁多客人等待,可见几出名几有人气。
环境一流,舒适坐位明亮又有特色,感觉好好!
这里好齐全,大部分韩式料理都有,最出色的当然是不同款式味道的烤鸡/炸鸡。这里鲜嫩鸡肉是高级人手制作的炸鸡,是以传统韩式发酵、醃制技术而成的健康韩式鸡肉。
每款菜式都好吸引,唔知点那些才好。最后倾完后,每人点了几款一齐食。
鲜虾沙律:份量唔少,喜欢有多款新鲜蔬果(沙律菜、车厘茄、生洋葱)鸡蛋、爽口热热大虾,配上酸甜酱汁!开胃喔!
水冷面:好大碗、凉快爽面配上青瓜丝、红萝卜丝及车厘茄,好好味!
部队锅:好足料好丰富!有肠仔、年糕、面条、泡菜、冬菇、椰菜、西兰花等!
双拼烤鸡连薯条:烤鸡(选了2款:黄金蒜香及葱葱葱,我们选了烤鸡,蛋汁美味,好喜欢葱葱葱的有一条条幼幼白葱及甜甜酱汁;黄金蒜香好野味好浓郁,蒜味刚好)
薄荷青柠沙冰:好凉快,好大杯!薄荷味清清的、青柠味好爽!
热柚子蜜:热热的,柚子蜜好甜,好滋润!

感谢 pangpangeat
2019年6月21日点评 通过移动设备发表

想吃韩国菜 一找便找到这餐厅 就尝试一下吧 晚餐时间等了一下 就有位置了 坐位有好多 也很宽敞 坐得挺舒服的

一坐下 便有小吃《腌萝卜》酸酸的 很醒胃

桌上除了有纸巾 还备有湿纸巾及骨桶 更附有服务钟 不用举手到手软

《蜂蜜芝士无骨炸鸡》无敌的组合 蜂蜜的甜 加上芝士的香 还要没有骨 啖啖脆口的炸鸡 正一盘起码有十只 抵吃

《紫菜手抓饭》满满的紫菜多到看不到底下的饭 还有蟹籽作点缀 味道丰富 又饱肚 可自行制作饭团 也可以由职员动手

《水冷面》很大一盘 面亦比平常吃的粗 如果不加酱汁真的不行 没有任何味道 所以一定要加黄芥末及醋?酸酸甜甜的 即刻胃口大开 加上冷冰冰的面条 夏天吃一流

还有《苹果味烧酒》一瓶亦足够两人小酌一番 苹果味较易入口 不错

最后两人共吃了 $333 十分饱 十分抵 会与更多朋友来吃更多款

感谢 minions118

去过Yadllie Plate (旺角)吗? 请分享你的经验!