“高质韩国炸鸡餐厅”

Yadllie Plate (旺角)
香港排名第1,396 (共15,633家美食)
周围地区: 旺角
周围地区: 旺角
2020年12月9日点评

收工之后同女友拍拖拖嚟到旺角行街同食饭,之前听过朋友讲喺旺角兆万有间韩式餐厅食炸鸡好唔错,本身我都冇咩expectation,特别喺兆万门口见到一堆红橙黄绿既人派发传单,以为楼上冇咩好食。点知上到去呢一间韩国餐厅完全感觉风格不一样,简直系兆万中嘅清泉,呢间餐厅嘅员工个个都超有礼貌,环境风格特别,而且每一张枱嘅距离唔会密迫迫!特别系疫情期间成个兆万基本上见唔到人流,唯独是呢一间餐厅䢂门一打开已经见到一堆人在等叫号入座堂食,好彩有预约如果唔系上到去一定白行一趟!

等咗唔系好耐就已经可以入坐,入多来店员先放低咗呢一樽非常有特色既东西,本身都唔知系乜嘢,问了店员才知道原来系可以吃的!这是炸意大利面!!! 而且仲要系免费嘅,当在等食物嘅时候有少少肚饿就攞嚟咬一咬过口瘾!

无酒不欢嘅我当然不能错过叫酒啦,喺韩国餐厅当然应该叫上烧酒,在餐牌上看到芒果菠萝烧酒觉得好特别好有特色而且亦都未试过就点来试一试,喺吃饭前饮上不浓烈的烧酒而带有酸酸甜甜十分开胃,喜欢喝酒的你值得一试!由于搭配上芒果菠萝汁所以烧酒浓度不高对于不太喝浓烈酒的人是十分合适!

由于主菜都是一些煎炸物所以女友想在前菜点上生菜沙律来中和整个晚餐,我们点了鲜虾沙律,简单来讲就是蛋虾生菜沙律,当我吃了第一口嘅时候完全十分惊讶,因为我从来未试过生菜沙律的 dressing 可以那么好吃! 他们的 dressing 是用柠檬汁调配,酸甜度配合得刚刚好!刚好经理经过我们枱我便问一下,他亦十分自豪地解说 dressing 是由韩国进口带来的!

来到韩式炸鸡店当然不能错过食鸡,喺主菜方面我们点了夏威夷阿努哈,不点全部炸鸡原因是我们亦想试试其他炸物,这个主菜完全是一个拼盘有炸虾炸洋葱炸鸡烤鸡,所以可以满足我们所有嘅愿望!特别一提,他们家的炸鸡炸过之后鸡肉很juicy亦不会鞋飒飒,炸虾亦很好吃你基本上可以吃出炸虾是用冰鲜虾并非急冻虾,所以很有大虾的鲜味!

个人觉得入到韩国餐厅韩式海鲜煎饼是必点的食品,所以我们看了餐牌后亦不多想,直接要点这个!同样他们家的食物没有让我失望,煎饼的厚度十分合适,所以有一定的口感,外脆内软!海鲜咸菜煎饼内亦一点都不吝啬,完全吃得出厨师的用心!

食到一半时店员走嚟同我哋讲 last order,我哋便急急脚点了一支真露烧酒微继续饮点了一份甜品。

真露普通烧酒大家应该饮得多,估唔到佢原来有好多唔同口味,我哋选嘅过程中考虑到其他果香味相对比较甜所以选择了西柚,一支烧酒十分平,而且西柚味可将烧酒的酒精味道盖上,亦非常合适女士饮用!

而甜品方面店员讲到原来12月有新出嘅雪冰,在menu上看到的甜品非常得意同非常吸晴,而且我又好钟意绿茶同红豆,所以点了绿茶红豆雪冰!当甜品尝到枱上我们一口单哗然,因为估唔到一份甜品可以这么大 portion 所以大家可以叫一份两人嚟share!红豆同抹茶雪冰的颜色对比,加上白色的雪糕在雪冰上形成一个很大的颜色contrast,非常好看!当然味道也十分好吃红豆和抹茶都不太甜!

最终埋单都只系七百几,我们两个吃到十分满足!值得推介!我们下次一定会再来!

感谢 Jay H

2020年6月26日点评 通过移动设备发表

为左炸鸡你可以等几耐?!一万年......?! 咁我又未去到咁情深住,等左佢个几钟而已.....

黄金蒜香无骨鸡 HK$115
原味就经常食,于是试下蒜香味,咸淡适中,蒜味唔会太浓。无骨既好处就系可以啖啖肉,超级满足。炸鸡无落太多粉浆,外层香脆,但里面既肉质就比较干身,都算不过不失。

淑女辣酱炒年糕HK$82
睇个菜名知唔知个"淑女"系咩意思呢?原来"淑女"系代表芝士,菜单上有另外1款叫做"绅士辣酱炒年糕",个"绅士"就系代表香草。甜甜微辣既酱汁十分开胃,里面有年糕,鱼饼,泡菜,炸紫菜饭卷,面层更铺左一层"淑女",造成拉丝既效果。年糕口感相对比较硬身,反而爱上它的炸紫菜饭卷,就算浸晒系汤到都食到卜卜脆,一点也不油腻。

感谢 pandasmall
2020年6月10日点评

自从好友转咗工之后,都有一段时间无见, 趁今日可以早走少少,约咗佢嚟旺角食韩国嘢。拣咗「兆万中心」11/F 呢间主打手工炸鸡的「Yadllie Plate」。

餐厅走工业风路线,入面地方颇大,装潢型格十足,水泥墙身配木纹台,加上钨丝吊灯、缤纷座垫等,粗犷中见细致。

餐牌设计好特别,好似份报纸一样。翻开逐页细看,印刷得很精美,而且全部菜式都有图片可作参考。至于选项方面,除了主打的炸鸡/烤鸡同无骨鸡外,另外仲有拼盘、部队锅、薄饼、沙律、韩式饭面、炒年糕等多款韩食。啱晒香港人心多个性!

先来一客鲜虾沙律 ($108) 做头盘,个沙律分量唔算好大,但卖相很吸引,除咗有多士伴碟外,另外仲有鸡蛋、粟米、车厘茄、洋葱等,加上新鲜爽脆的沙律菜和爽口弹牙的虾只,醒胃又轻盈,即使不加酱料已很滋味。

餐厅主打手工炸鸡,一场嚟到,当然唔可以错过。我拣咗原味炸鸡,而友人就想试下安格斯肉眼,咁就一于嚟个惊喜二重奏 ($218) 啦!Platter 包原味炸鸡半份及安格斯肉眼。

餐厅的炸鸡标榜原只从韩国进口,再以济州岛栽培的新鲜蔬菜和其他天然食材混合而成的秘制酱汁炮制,加上外层只上薄粉去炸,炸皮不会又厚又硬,食落好香脆,鸡肉醃得够入味,肉质嫩滑,有充足鸡汁,而且仲食到香料的味道。

至于肉眼就可以自己调校生熟度,吃前轻煎两边即可享用。好钟佢嘅肉质,嫩滑细腻,入口咸度适中,带牛脂甘香。厨师好细心,上桌前已将肉眼切成一件件,方便客人食用,不用蘸任何酱汁,已令人吃得满足!

意犹未尽,决定再加客韩式烧腩串 ($158), 估唔到个烧腩串份量咁多,足足有三大串,而且盘上还放有大量沙律菜同洋葱圈。腩肉嘅质素唔错,肥瘦分明,入口甘香油润,渗出浓浓的孜然香,非常惹味。

饮品点咗一渣 Fruit Mocktail 芒果菠萝特饮 ($118),成品用上新鲜芒果、菠萝和梳打炮制,非常大瓶,分量十足,入口有显著的水果香味,甜度亦啱啱好,味道天然,消暑又解渴。

压尾梗系食埋甜品先走啦!点咗客芝士饼雪冰 ($78),雪花冰刨得很细,口感绵绵,入口即化,水准的确唔错。芝士饼切成小件,一口一粒,配埋雪花冰面头的士多啤梨和蓝莓吃,绝对系丰富的味觉享受。

感谢 mjqueen7e
2020年1月30日点评

有BOOK台之下,上黎食晚饭唔使等太耐就可以入座。2人安排了4人座位,坐得舒服松动,加分!炸鸡味道不错,唔会炸到劲干身,咬开鸡肉仲系鲜嫩;其他菜式表现不太突出。

感谢 Piggys_hygge_life
2020年1月19日点评

自从吃过第一次韩式炸鸡外,便开始爱上了这种魔鬼食物,每隔一段时间就要过一过口瘾。

这间位于兆万中心11楼全层的Yadllie Plate,主打炸鸡,亦有韩式蛋卷、饭团等韩食选择。

惊喜二重奏
这款应该叫作「惊喜三重奏」才对,除了半份原味炸鸡和安格斯肉眼扒外,第三重惊喜便是美味的薯角。原味炸鸡外脆内嫩滑,配上辣酱来吃,更加惹味。安格斯肉眼扒放在小小的热铁板上,上桌后需立即翻动肉眼扒,避免煎得过熟而影响肉质的口感。厚切炸薯角非常美味,沾上甜甜的柚子酱来吃很不错。

葱葱葱无骨鸡
吃完上述的原味炸鸡,意犹未尽,便加点了这款无骨鸡。无骨鸡啖啖肉,肉质极为嫩滑,不用配酱来吃,单是加上少少大葱同吃已是相当美味可口了。

Oppa 炒野菜
吃油腻的炸鸡,最好吃一点素菜平衡一下体内的油腻感。这款炒野菜没甚油腻感,调味亦比较清淡,刚好合我心意。这盆炒野菜包含了椰菜、洋葱、芦笋、红椒和粟米笋等,蔬菜新鲜美味。

吃炸鸡饮啤酒这个组合是必然的吧,两者配合既能平衡油腻感,又能平衡口腔残余的盐份。朋友点了杯椰奶拿铁,味道香甜,值得一试。

感谢 HongKong_KW

去过Yadllie Plate (旺角)吗? 请分享你的经验!