“韩粉必食”

小火焰韩式咖啡餐厅 (观塘)
提供送餐服务
香港排名第586 (共15,292家美食)
周围地区: 观塘区
周围地区: 观塘区
2020年3月16日点评 通过移动设备发表

餐厅好多部电视播住韩国MV,韩国歌,环境舒适。

三色前菜($28)

香芒炸鸡沙律($78)
好大盘,沙律菜入面竟然有雨衣甘蓝,沙律菜新鲜,炸鸡即叫即炸,冇骨鸡肉好嫩滑,酱汁比我想像中辣,开胃前菜

卡邦尼年糕($78)
年糕烟烟韧韧,软硬适中,卡邦尼酱汁芝士味香浓,而且仲有小小拉丝效果,好creamy

香蕉朱古力窝夫
有一大球朱古力雪糕,窝夫即叫即做,外脆内软,另外再加上蜜糖,感觉好甜,都系唔加好D

白桃乳酸特饮($34)

感谢 Mabel90189

2020年3月3日点评

大家近排少了出街,咁留在家会做乜? 打机? 不停WhatsApp? 上网? 玩IG? 还是好似我咁追韩剧呢? 大家会不会追紧近期大热的「爱的迫降」? 而我就好奇怪,偏偏不爱追最hit的剧,反而睇啲旧剧,刚睇完「主君的太阳」,现在就追紧朴敏英的「她的私生活」,哈! 除了留意剧情之外,当然重点睇下啲韩国美食,不知是否日日睇,好想食呀!

餐厅开放式的门口,地方几阔落。店顶镶了一排八部电视,正有播韩国KTV,亦有播放着介绍店子的饮食节目,可惜没有播紧韩剧….我上脑了, 哈!店子座位不少,门口设有多多二至四人枱,内里还间了数排二至四人卡座。再走入一点,还有一排长沙发座的四至六人枱。

店员传来三份餐牌,包括有二至四人套餐、单点菜式和饮品。翻开厚厚的单点菜式餐簿,设计很精美,每页都附上菜式相片,挺吸引。菜式分门别类,选择不少,有前菜、沙律、创意小食、韩式推介、炸鸡系列、冰爽系列、满足之选、石锅料理、韩绿素、汤面和甜品。
*******************************************
没有选韩式拌饭,亦没有选水冷面,因为被这个蕃茄浓汤系列吸引了,点了一碗烩牛肋淮山面(蕃茄浓汤)Korean beef stew yam noodle ($68)。热辣辣上枱,阵阵酸香直涌鼻子,刺激味蕾。红通通的蕃茄汤底,汤身浓稠,除了有有绵绵的蕃茄茸外,还有甜美的红萝卜和洋葱,落足料肴制,味道相当浓郁,酸酸甜甜,仲带点香辣,好开胃醒神,忍不住一口接一口,好喝。采用幼长白滑的准山面,原来它挂汤力几强,索了蕃茄汤,好入味! 更喜欢舀一大羹汤跟面同吃,更滋味!
面料有甜美的粟米粒、爽口的木耳丝和青香的葱花外,当然不少得主角牛肋,切成一小件,方便进食之余,亦相当入味,味道香浓,且腍嫩的肉中夹杂着少许油润的肥膏和筋膜,味道和口感也不错。
另外还配了一小碟泡菜来伴面,太好了! 爽口入味,沾上辣酱,但辣得来又不会令人火热。
大家都知我不可以没有蔬菜,故点了一客韩风石板炒野菜 Korean Stir-fried vegetable ($58),以一块超热的石板盛载,上枱时除了不断雾着热烟外,还不停发出吱吱声,真系热度十足。数数看,有大量的椰菜、翠肉瓜片、红萝卜丝、红椒丝、紫洋葱丝和粟米芯,用料款式都算多,炒得爽口,味道带少少甜,好吃!
去吃韩国菜就最喜欢一小碟一小碟的前菜,伴面的一小碟泡菜又怎够喉,单点一碟凉伴海带 Spicy seaweed ($22)。海带好爽口,沾上辣粉,辣辣地又不致呛喉,不错! 可惜份量唔多,唔够喉添!
最后要了一杯绿茶拿铁 Green tea latte ($34),面头洒上一些绿茶粉作点缀,另配上一块独立包装的的原味曲奇伴喝,很窝心!入口暖笠笠,温度刚好。满有奶香,带些绿茶的甘香,味道唔算好浓,亦甜咗少少。
吃完这餐韩国菜就马上回家继续煲韩剧,不过……还要去买定些韩式零食,实行韩食伴韩剧,大满足,下一出会追……大家有没有好提议呢?

感谢 wanttoeat8
2020年2月4日点评 通过移动设备发表

每次行过呢间餐厅都见到超多人。呢日平日约咗男朋友嚟食, 未六点嚟到已经见到有十几个人排队,超夸张!
炸鸡combo $68
一大盘炸鸡软骨、辣味炸鸡,仲有超多芝士酱薯条。份量超级多,而且仲系新鲜炸起,热辣辣。鸡软骨香脆唔油腻,炸鸡无骨方便食。但系薯条个车打芝士酱咸咗少少。
芝士海鲜菜饼 $68
饼底蛋味浓,配料充足。羽衣甘蓝食落好清新。
雪香牛骨汤锅 $128
底下有蜡烛暖住,keep住暖笠笠。不过我觉得个汤麻油味太重,同蔬菜唔系咁夹。
芒果窝夫 $68
卖相好靓!窝夫外脆内软,蛋味香浓。芒果雪糕面度仲有脆米。
紫薯拿铁 $34
惊喜!饮落味道好天然,而且口感令人谂起好绵滑嘅紫薯茸。
小火焰韩式咖啡餐厅
观塘观塘道410 号观点中心1楼1号舖

感谢 agnes_gourmet
2019年12月21日点评

韩滋味,食咗未?餐厅邻近观塘交通交汇处,地点便利,人流十分多。
炸紫菜卷($32)
紫菜卷外面炸得薄脆,加上点椒盐,味道还好。不过中间的粉丝过腍,结在一起,有点可惜。
芝味炸鸡($88/半份)
半份炸鸡有四件,炸鸡外皮炸得薄而香脆,鸡肉嫰滑,但未算入味。芝士炸鸡外面唧上芝士酱,香浓美味,配上鸡肉十分惹味。
蜂蜜提子脆米炸鸡($88/半份)
蜂蜜提子脆米炸鸡炸得香脆,外面加上香甜的蜂蜜,再配上提子乾,味道讨好。鸡肉嫰滑,比想像中更好吃。

感谢 Grassroots-Ruby
2019年12月10日点评

观塘呢一间小火焰一向人气都好高所以今日就专登同朋友嚟到观塘试下,今次我朋友就好聪明咁样book定位因为知道呢一间餐厅长期都需要排队。 呢间餐厅之前已经食过一次,时我觉得性价比都几高今次再嚟食都满心期待lol 今日我同朋友就叫咗个二人餐仲加咗一份嘢食

呢度嘅二人餐都有两种选择嘅我今次就拣咗$298个^_^ 前菜方面我哋拣咗个牛肉沙律

沙律菜非常之新鲜而且仲配上个非常之正嘅温泉蛋heart牛肉嘅份量亦都好多,牛味好香所以成个口感非常丰富 小食就拣左猪肉饼chopstick

呢一道菜非常之有惊喜,肉质软熟,配上烧汁,好好食,我同朋友都想翻啅! 主菜方面:我地拣㕑卤猪手粉丝煲, 上碟时热辣辣系呢啲咁寒冷嘅天气食呢啲煲仔非常之温暖like猪手系薄切,没有很肥腻,好好入口,仲有大量嘅韩国粉丝,粉丝索唒汤底嘅味道非常惹味lol除咗粉丝之外里面仲有翠玉瓜娃娃菜年糕等等。

面食我地就中意食水冷面,清新不油腻lol今次嘅柚子虾水冷面系冇令我地失望嘅。 汤底煮得好入味,而柚子为碗面带来清新嘅感觉like

套餐仲会送上一个甜品我哋拣嘅系北海道牛乳布甸,牛奶味非常之重而且唔会好甜好食

最后我哋仲加多左一份蟹子蛋卷,蛋卷入面包住啲饭,上面仲配上大量嘅蟹子同埋沙律酱,口感层次好丰富like

1  感谢 lam994chi

查看过小火焰韩式咖啡餐厅 (观塘)的旅行者还看了

中国香港
中国香港

去过小火焰韩式咖啡餐厅 (观塘)吗? 请分享你的经验!