“宫廷式既享受”

滚得喜宫廷火锅
预订桌位
预订桌位
香港排名第49 (共16,070家美食)
卓越奖
周围地区: 北角
周围地区: 北角
2020年11月11日点评

想睇验下古式古香既火锅,黎滚得囍就岩喇。
滚得囍净系全间店都装修得有好浓厚既中国味道,相当有特式。

主打既顺治特式卜卜蚬锅。
个煲超靓啊,真系睇见都觉得好食。

依个锅系招牌菜,超多蚬系入面,而且每只都好肥美好新鲜

入面既汤系可以饮既,好鲜味,微微辣好暖胃。强烈推介。食哂d蚬先再加清汤打边炉。

黄金炸鱼皮响铃双拼
绝绝绝对系必食!用咸蛋黄去做新鲜既鱼皮同响铃,本身松化脆口再加上每一啖都系满满既咸蛋黄,好邪恶但系又停唔到口

另外仲有大量火锅食材可以选择,手切顶级安格斯牛肉,花雕雕件,日本广岛蠔,黑松露墨鱼滑,手打丸拼盘同唔同既蔬菜。

其中安格斯牛肉质素真系几高,牛肉味好浓,肉质好嫩滑。

墨鱼滑都值得试,好弹牙,加上黑松露既香气好match。

饮品我地仲点左一渣竹蓆茅根,用黎下一下火就fit哂

天气开始转凉,食番个暖胃火锅真系成个人都舒服哂。

感谢 Ho Yan Y
此点评为 Tripadvisor 会员所写的主观评论,并不代表 Tripadvisor LLC 的观点。 Tripadvisor 对点评进行检查。原文语言为中文,源自www.tripadvisor.com 查看原文

2020年11月8日点评 通过移动设备发表

位于北角有名嘅火锅店
门口认住呢张龙椅就知道自己嚟啱咗!
装修完全古色古香我差啲以为自己去咗古装街

佢哋驰名嘅汤底
卜卜蚬锅( $198 )梗系要食啦
一开始啲钱系要着
一阵就会擘大晒个口
浓汤配埋啖啖肉嘅卜卜蚬唔会有沙好好食呀!

开胃小食就梗系叫
黄金双拼(黄金响铃同黄金炸鱼皮啦✨-$88)
☝即叫即炸蛋黄包住晒简直系魔鬼重口味超级惹味精选!松脆嘅蛋黄配埋邪恶炸鱼皮炸响铃简直系令人回味无穷

手切顶级安格斯牛肉( $288 )
片片牛肉都雪花分明❄️!
滚一滚几秒就已经食得软绵绵!
口即溶牛牛!果然系安格斯!

花雕鸡件($88)
劲香绍兴酒味嘅鸡件!
一份例牌都几多!

日本广岛蠔( $98 )
几大只唔会鯹嘅日本蠔!都几抵食!

黑松露墨鱼滑( $118 )
两小碟嘅黑松露配墨鱼滑
又有得玩又有得食!手打墨鱼滑就系唔一样弹牙又劲重「煤气味」✨

手打丸拼盘10粒( $138 )
有五款唔同嘅院其中一款都几惊喜嘅就系佢哋嘅牛肉爆芝士丸!小心啲咬如果唔系芝士就整到隔离个㗎啦☝另外仲有手打珍珠带子墨鱼丸,真系有原粒小带子系入边㗎!

油麦菜($42)山水滑豆腐($38)
鸡髀菇( $42 )黑木耳( $42 )
铅笔笔然之后清甜嘅汤底最啱就系食蔬菜索晒个汤底!
木耳爽口、豆腐白滑、鸡髀菇等等

竹蔗茅根( $68 )
打完边路惊热气,就饮下佢哋自家煲嘅竹蔗茅根,唔会太甜!清热气又解渴

四个人都饱饱揽住个肚腩仔走
好味材料新鲜嘅一餐打边炉!

感谢 marblejjj
2020年10月8日点评 通过移动设备发表

呢一间位于北角小型商场入面嘅火锅店, 虽然系走平民化路线, 不过由装修至到食物质素一啲都唔啱马虎。

餐厅嘅装修走宫廷风, 门口嘅《龙椅》非常之吸睛, 打卡绝对一流。 里面嘅装修用咗屏风设计, 私隐度够高。

《黄金双拼》 绝对系必选推介!!  有黄金炸鱼皮同埋黄金响铃, 两款都系即点即炸, 保证热辣辣、。 黄金炸鱼皮可谓食过之最好食, 咸蛋味香浓, 鱼皮够脆, 黄金响铃同样炸得金黄, 两款用来佐酒真系不得了。 可以话系餐前最佳小吃。

食物方面推出咗唔同嘅特色汤底, 有药膳、 麻辣、 老火汤等等选择。 今次就试咗一个清清地嘅《椰子藏鸡浓汤锅》, 椰子救下火滋润, 而且汤底清甜, 最能够食出食物嘅质素同原味。

汤底一送上来令人目不转睛, 有种吞云吐雾嘅感觉, 意境相当浪漫。 细看之下原来大厨用腐竹皮包裹住原只藏鸡, 加上咗椰子水之后再翻滚一下, 就可以起筷。

由于加入咗椰子肉, 汤底越煲越清甜。 嫩滑嘅鸡块吸收咗椰子水的精华, 既有鸡味,亦非常甜美。 大家一定要记得将鸡嘅火喉控制得好,咁先可以食出最嫩滑嘅鸡。

火锅汤底入面嘅腐皮同样系精华所在, 皆因腐皮索晒汤汁, 口感够晒滑溜, 非常美味。

呢一个《新鲜菜苗带子饺》 绝对令人有惊喜, 可谓皮薄馅靓。 呢款饺子味道较为清淡, 最啱就系衬托清甜嘅汤底, 菜苗够新鲜, 口感爽脆, 带子鲜甜, 肉质弹牙,大大粒,质素相当高。

《清酒鲜牛肉》 选用嘅牛质素相当高, 雪花平均, 牛肉呈现鲜红色, 非常之新鲜, 由于加入咗清酒醃制, 食出淡淡酒香。 味唔会浓烈, 同牛嘅香气互相辉映。 轻轻滚一滚之后, 呈现粉红色就食得, 绝不能过火。

火锅一定要叫返一款蔬菜中和一下, 绿油油嘅《油麦菜》新鲜爽脆又无渣, 如此简单嘅食材亦同样用心。

整体而言, 呢一间《滚得囍宫廷火锅》 绝对值得推介。

1  感谢 560chengk
2020年9月23日点评

见到「滚得囍」又做优惠,晚市全单78折!
咁平,小编梗系唔执输啦!
如果小编唔系住九龙区嘅话,
「滚得囍」应该会成为家庭饭聚嘅饭堂~

餐厅门口有张「龙椅」可以打卡影相,
「圣旨」唔只系for影相only,
仲有各款汤底介绍系里面,
真系可以打开黎「奉天承运皇帝诏曰」~

汤底有13款之多,
每款汤底都由一位皇帝或者经典历史人物而命名。

推荐❗️康熙花胶鸡汤锅(半只)($298)
汤锅和材料分开上,保证新鲜足料,
鸡汤呈金黄色,可见浓缩左好多鸡嘅精华系里面~
花胶多到覆蓋左半只鸡,
呢到仲有宫廷式嘅享受,店员仲会将大块花胶逐块剪开方便食用,
花胶炖得软腍,鸡件肉质嫩滑,
汤头鲜甜,胶原感十足!

推荐❗️滚得囍饺子拼盘(十只)($128)
饺子有5款,每款两只,全部饺子大大只,
有和牛芝士一口饺、新鲜菜苗带子饺、韮菜猪肉饺、黑松露野菌饺、黄金沙葛饺,
菜苗饺和韮菜饺多菜少肉,爽脆清甜又健康!
黑松露饺散发着浓郁嘅菇菌和黑松露香,啖啖肉,好正!
黄金沙葛饺中嘅沙葛爽脆,咸香十足!
虽然唔知点解和牛芝士一口饺会叫一口饺,
但个头真系大到一口真系冇可能食得晒,「芝」味十足!

推荐❗️黄金双拼($88)
黄金炸鱼皮+黄金响铃,
黄金嘅意思即系用咸蛋黄去炸,
即叫即炸,保证炸脆,咸香味美,建议一上枱就即刻食!

鬼马油炸鬼($58)
炸油条中酿入墨鱼滑,
仲有矜贵嘅飞鱼子点缀,不错吃!

唐生菜($38)都几大份,新鲜爽脆!

打完边炉,梗系要饮返杯自家煲制凉茶滋润下啦!
竹蔗茅根真系好足料,清甜解渴~

感谢 foodie_talk
2020年9月21日点评

虽然还有个多星期才到中秋,但天气已经开始有点凉意,又是时候相约好友去吃火锅。

友人非常贴心,知我向来四肢不勤,所以特意订了这间离我家不太远嘅宫廷火锅店。

餐厅位于马宝道马宝学林商场一楼,入口处摆放了一张金碧辉煌嘅龙椅,还没踏进店就已经感受到浮夸的宫廷气氛。

至于室内装潢亦非常之有格调,以中式古典风木材雕花作设计,而座位之间更用上优雅的通花隔栅作屏风,加上每张台上都放了一道「圣旨」,感觉特别有气势。

先看点菜纸,汤底款式非常之多,足足有成 14 款,而配料方面,除了火锅必食的牛肉之外,还有猪肉、手打丸、秘制鱼滑、新鲜海鲜、鸡类、饺子、新鲜蔬菜、豆品类、面食、刺身、炸物和饮品等可供选择,价钱丰俭由人。

友人唔食得辣,又唔想食得太过 Heavy,所以我哋拣咗个清热下火嘅芫茜皮蛋豆腐马蹄锅,再各自选一款火锅配料。

趁汤底未上,先把握时间「混酱」,酱料选择不多,只得四款,不过全部都有盖冚好,干净企理 (宫廷酱芥每位 $28)。

崇德芫茜皮蛋豆腐马蹄锅 ($148) 接着送上,待汤滚后,马上舀一碗试试。汤头很清甜,芫茜味好重,入口幽香扑鼻。捞起可以见到入面有好多滑溜的皮蛋和豆腐,加上爽口的马蹄同红萝卜,用料十足。

至于火锅配料方面,贵精不贵多,只点了两款,有手切顶级安格斯牛肉 ($268/细) 同白鳝片。 牛肉卖相非常靓仔,以干冰盛着,上桌时烟雾弥漫,仙气十足。挟起可以清楚见到牛肉呈漂亮的大理石纹,只须简单灼一灼就食得,入口松化富油香,滋味无穷。

另外白鳝片 ($128) 水准亦不俗,外表晶莹剔透,片片都切得厚薄均匀。肉质非常新鲜,口感软嫩,而且食落仲带阵阵鱼脂香,正!

两个人 KO 咗一大碟牛,食完咁多肉,当然要点番客蔬菜来平衡一吓,拣咗个唐生菜 ($38),份量合理,入口新鲜爽脆,绝对是火锅好搭挡。最后再加多个出前一丁 ($20),食完真系超饱肚。

希望迟啲限聚令再放宽,可以约多几个朋友再嚟一齐高兴下。

感谢 mjqueen7e

查看过滚得喜宫廷火锅的旅行者还看了

去过滚得喜宫廷火锅吗? 请分享你的经验!