“特色火锅”

滚得喜宫廷火锅
香港排名第35 (共15,689家美食)
周围地区: 北角

蚬肉清甜 最紧要系冇沙
另外亦都嗌咗圣子
呢间嘅海鲜真系好新鲜同鲜甜
手打墨鱼丸亦都好出色真材实料同好弹牙
嚟紧一定会再返去食!

感谢 Daholic F

2020年12月1日点评 通过移动设备发表

『滚得囍火锅专门店』装修古色古香,也坐得舒服,和朋友开餐最佳聚脚点。
经饮食apps 订位更有低至68折

有多款精选火锅汤底, 蟹,蚬, 麻辣,药膳,花胶鸡。。款款都想试好难选择。

有小朋友,还是选『康熙花胶鸡锅』($298半只) 稳阵。
半只鸡嘅份量, 非常足料, 厚厚嘅花胶睇到两眼都发亮 。店员帮忙剪开, 每人都有两,三块, 花胶够厚索满鸡汤精华, 口感味道超正! 鸡件肉质嫩滑,件件都美味。 一路食一路放入鸡件渌, 大人细路都系得好滋味。

广岛蠔
估唔到依家怕小朋友咁钟意食蠔, 鲜甜肥美

新鲜菜苗带子饺$98
火锅料碟碟都好够份量, 这碟『新鲜菜苗带子饺』 馅料胀卜卜劲扎实,好巨型! 果然是新鲜菜苗 ,仲系好嫩绿, 配上鲜味带子, 啖啖滋味!f

咸蛋鱼皮并咸蛋炸响铃$88
呢个值得推介, 咸蛋可能食得多, 咸蛋响铃又未试过。 其实一放低就闻到好香嘅咸蛋味, 系有少少 邪恶 ,不过一口咬落, 滋味难忘, 炸得够脆, 每啖都充满咸蛋黄嘅香气, 但味道唔会好喊,恰到好处!

黑松露手打虾丸 $118
以黑松露调味,手打虾丸真材实料, 冇咩沟粉, 所以渌完都系一样嘅size, 非常弹牙结实!

手打芝士牛丸(半份)$68
超巨型嘅牛丸好似乒乓波咁大~ 手打牛丸松化弹牙, 里面系软深黄色嘅车打芝士, 小朋友至爱 ,也是不错的配搭!

牛白肉 $148
罕有矜贵嘅部位, 又称牛胸腹, 一只牛只有一公斤这个部位~ 大约渌 30秒左右, 入口有软骨囗感,少少脆口, 继而会感到开始溶化嘅油份充斥口腔, 浓郁嘅牛羶味~

整体食物出色,店员有礼服务到位, 手打丸款式十分巨型, 大人细路也吃得满足!!

感谢 Man_Iron5216
2020年11月11日点评

想睇验下古式古香既火锅,黎滚得囍就岩喇。
滚得囍净系全间店都装修得有好浓厚既中国味道,相当有特式。

主打既顺治特式卜卜蚬锅。
个煲超靓啊,真系睇见都觉得好食。

依个锅系招牌菜,超多蚬系入面,而且每只都好肥美好新鲜

入面既汤系可以饮既,好鲜味,微微辣好暖胃。强烈推介。食哂d蚬先再加清汤打边炉。

黄金炸鱼皮响铃双拼
绝绝绝对系必食!用咸蛋黄去做新鲜既鱼皮同响铃,本身松化脆口再加上每一啖都系满满既咸蛋黄,好邪恶但系又停唔到口

另外仲有大量火锅食材可以选择,手切顶级安格斯牛肉,花雕雕件,日本广岛蠔,黑松露墨鱼滑,手打丸拼盘同唔同既蔬菜。

其中安格斯牛肉质素真系几高,牛肉味好浓,肉质好嫩滑。

墨鱼滑都值得试,好弹牙,加上黑松露既香气好match。

饮品我地仲点左一渣竹蓆茅根,用黎下一下火就fit哂

天气开始转凉,食番个暖胃火锅真系成个人都舒服哂。

感谢 Ho Yan Y
2020年11月8日点评 通过移动设备发表

位于北角有名嘅火锅店
门口认住呢张龙椅就知道自己嚟啱咗!
装修完全古色古香我差啲以为自己去咗古装街

佢哋驰名嘅汤底
卜卜蚬锅( $198 )梗系要食啦
一开始啲钱系要着
一阵就会擘大晒个口
浓汤配埋啖啖肉嘅卜卜蚬唔会有沙好好食呀!

开胃小食就梗系叫
黄金双拼(黄金响铃同黄金炸鱼皮啦✨-$88)
☝即叫即炸蛋黄包住晒简直系魔鬼重口味超级惹味精选!松脆嘅蛋黄配埋邪恶炸鱼皮炸响铃简直系令人回味无穷

手切顶级安格斯牛肉( $288 )
片片牛肉都雪花分明❄️!
滚一滚几秒就已经食得软绵绵!
口即溶牛牛!果然系安格斯!

花雕鸡件($88)
劲香绍兴酒味嘅鸡件!
一份例牌都几多!

日本广岛蠔( $98 )
几大只唔会鯹嘅日本蠔!都几抵食!

黑松露墨鱼滑( $118 )
两小碟嘅黑松露配墨鱼滑
又有得玩又有得食!手打墨鱼滑就系唔一样弹牙又劲重「煤气味」✨

手打丸拼盘10粒( $138 )
有五款唔同嘅院其中一款都几惊喜嘅就系佢哋嘅牛肉爆芝士丸!小心啲咬如果唔系芝士就整到隔离个㗎啦☝另外仲有手打珍珠带子墨鱼丸,真系有原粒小带子系入边㗎!

油麦菜($42)山水滑豆腐($38)
鸡髀菇( $42 )黑木耳( $42 )
铅笔笔然之后清甜嘅汤底最啱就系食蔬菜索晒个汤底!
木耳爽口、豆腐白滑、鸡髀菇等等

竹蔗茅根( $68 )
打完边路惊热气,就饮下佢哋自家煲嘅竹蔗茅根,唔会太甜!清热气又解渴

四个人都饱饱揽住个肚腩仔走
好味材料新鲜嘅一餐打边炉!

感谢 marblejjj
2020年10月8日点评 通过移动设备发表

呢一间位于北角小型商场入面嘅火锅店, 虽然系走平民化路线, 不过由装修至到食物质素一啲都唔啱马虎。

餐厅嘅装修走宫廷风, 门口嘅《龙椅》非常之吸睛, 打卡绝对一流。 里面嘅装修用咗屏风设计, 私隐度够高。

《黄金双拼》 绝对系必选推介!!  有黄金炸鱼皮同埋黄金响铃, 两款都系即点即炸, 保证热辣辣、。 黄金炸鱼皮可谓食过之最好食, 咸蛋味香浓, 鱼皮够脆, 黄金响铃同样炸得金黄, 两款用来佐酒真系不得了。 可以话系餐前最佳小吃。

食物方面推出咗唔同嘅特色汤底, 有药膳、 麻辣、 老火汤等等选择。 今次就试咗一个清清地嘅《椰子藏鸡浓汤锅》, 椰子救下火滋润, 而且汤底清甜, 最能够食出食物嘅质素同原味。

汤底一送上来令人目不转睛, 有种吞云吐雾嘅感觉, 意境相当浪漫。 细看之下原来大厨用腐竹皮包裹住原只藏鸡, 加上咗椰子水之后再翻滚一下, 就可以起筷。

由于加入咗椰子肉, 汤底越煲越清甜。 嫩滑嘅鸡块吸收咗椰子水的精华, 既有鸡味,亦非常甜美。 大家一定要记得将鸡嘅火喉控制得好,咁先可以食出最嫩滑嘅鸡。

火锅汤底入面嘅腐皮同样系精华所在, 皆因腐皮索晒汤汁, 口感够晒滑溜, 非常美味。

呢一个《新鲜菜苗带子饺》 绝对令人有惊喜, 可谓皮薄馅靓。 呢款饺子味道较为清淡, 最啱就系衬托清甜嘅汤底, 菜苗够新鲜, 口感爽脆, 带子鲜甜, 肉质弹牙,大大粒,质素相当高。

《清酒鲜牛肉》 选用嘅牛质素相当高, 雪花平均, 牛肉呈现鲜红色, 非常之新鲜, 由于加入咗清酒醃制, 食出淡淡酒香。 味唔会浓烈, 同牛嘅香气互相辉映。 轻轻滚一滚之后, 呈现粉红色就食得, 绝不能过火。

火锅一定要叫返一款蔬菜中和一下, 绿油油嘅《油麦菜》新鲜爽脆又无渣, 如此简单嘅食材亦同样用心。

整体而言, 呢一间《滚得囍宫廷火锅》 绝对值得推介。

1  感谢 560chengk

查看过滚得喜宫廷火锅的旅行者还看了

去过滚得喜宫廷火锅吗? 请分享你的经验!