“宫廷火锅美食”

滚得喜宫廷火锅
香港排名第35 (共15,689家美食)
周围地区: 北角
周围地区: 北角
2020年12月6日点评 通过移动设备发表

之前同女儿去北角滚得囍宫廷火锅小炒食过火锅,古式古香的装潢,宫廷式的格调,令人念念不忘,连老公都话趁秋风起,去食个火锅暧下!老公下圣旨,汤底点咗顺治特色卜卜蚬锅,火锅锅具是烟囱式,以龙为主要图案,具明显的特色。锅内放满卜卜蚬和汤。蚬大大只饱满冇沙,味道鲜甜。汤底亦有蚬的鲜味。鹿儿岛日本黑豚肉,鹿儿岛黑猪的特色是肉质紧致多汁、口感柔软有弹性、滋味甘甜鲜美、脂肪清爽不黏腻。手打蟹子虾滑,虾滑弹牙,加入蟹子增加口感!美国桶蠔,餐牌份量写是一桶,一共四只,桶蠔大只饱满,肉质肥美滑溜,耐煮性高,不失为火锅的好材料。

感谢 waikuen16

2020年12月6日点评

康熙花胶鸡汤锅~
劲大块养颜骨胶原花胶好吸引呢,
龙头大㶽盛载浓浓鸡汤,店员帮忙把花胶剪开放入㶽,滚起后先尝花胶鸡汤,味道香浓,劲甜劲正,花胶软滑,大家饮完一碗又一碗。
半只鸡份量都唔细,肉质新鲜嫩滑。

牛白肉~
牛脂丰富,滚几秒就熟,非常爽口。

黑松露墨鱼滑~
墨鱼滑爽口弹牙,配黑松露味道独特。

手打芝心牛肉丸~
自家制牛肉丸大粒粒,比乒乓波还要大,
食的时候要小心咬开,内里芝士溶会比较烫口,丰富口感,十分可口。

新鲜菜苗带子饺~
大大只胀卜卜,新鲜菜苗制成,爽口弹牙。
黄金双拼(黄金炸鱼皮+黄金响铃)~
黄金炸鱼皮食得多,黄金响铃都是第一次,即炸响铃加入咸蛋黄蓉,放汤十多秒,咬落异常松脆,太美妙了。

皇帝菜~
茼蒿的好朋友,火锅必吃。

感谢 Madamcat_Cat

蚬肉清甜 最紧要系冇沙
另外亦都嗌咗圣子
呢间嘅海鲜真系好新鲜同鲜甜
手打墨鱼丸亦都好出色真材实料同好弹牙
嚟紧一定会再返去食!

感谢 Daholic F
2020年12月1日点评 通过移动设备发表

『滚得囍火锅专门店』装修古色古香,也坐得舒服,和朋友开餐最佳聚脚点。
经饮食apps 订位更有低至68折

有多款精选火锅汤底, 蟹,蚬, 麻辣,药膳,花胶鸡。。款款都想试好难选择。

有小朋友,还是选『康熙花胶鸡锅』($298半只) 稳阵。
半只鸡嘅份量, 非常足料, 厚厚嘅花胶睇到两眼都发亮 。店员帮忙剪开, 每人都有两,三块, 花胶够厚索满鸡汤精华, 口感味道超正! 鸡件肉质嫩滑,件件都美味。 一路食一路放入鸡件渌, 大人细路都系得好滋味。

广岛蠔
估唔到依家怕小朋友咁钟意食蠔, 鲜甜肥美

新鲜菜苗带子饺$98
火锅料碟碟都好够份量, 这碟『新鲜菜苗带子饺』 馅料胀卜卜劲扎实,好巨型! 果然是新鲜菜苗 ,仲系好嫩绿, 配上鲜味带子, 啖啖滋味!f

咸蛋鱼皮并咸蛋炸响铃$88
呢个值得推介, 咸蛋可能食得多, 咸蛋响铃又未试过。 其实一放低就闻到好香嘅咸蛋味, 系有少少 邪恶 ,不过一口咬落, 滋味难忘, 炸得够脆, 每啖都充满咸蛋黄嘅香气, 但味道唔会好喊,恰到好处!

黑松露手打虾丸 $118
以黑松露调味,手打虾丸真材实料, 冇咩沟粉, 所以渌完都系一样嘅size, 非常弹牙结实!

手打芝士牛丸(半份)$68
超巨型嘅牛丸好似乒乓波咁大~ 手打牛丸松化弹牙, 里面系软深黄色嘅车打芝士, 小朋友至爱 ,也是不错的配搭!

牛白肉 $148
罕有矜贵嘅部位, 又称牛胸腹, 一只牛只有一公斤这个部位~ 大约渌 30秒左右, 入口有软骨囗感,少少脆口, 继而会感到开始溶化嘅油份充斥口腔, 浓郁嘅牛羶味~

整体食物出色,店员有礼服务到位, 手打丸款式十分巨型, 大人细路也吃得满足!!

感谢 Man_Iron5216
2020年11月11日点评

想睇验下古式古香既火锅,黎滚得囍就岩喇。
滚得囍净系全间店都装修得有好浓厚既中国味道,相当有特式。

主打既顺治特式卜卜蚬锅。
个煲超靓啊,真系睇见都觉得好食。

依个锅系招牌菜,超多蚬系入面,而且每只都好肥美好新鲜

入面既汤系可以饮既,好鲜味,微微辣好暖胃。强烈推介。食哂d蚬先再加清汤打边炉。

黄金炸鱼皮响铃双拼
绝绝绝对系必食!用咸蛋黄去做新鲜既鱼皮同响铃,本身松化脆口再加上每一啖都系满满既咸蛋黄,好邪恶但系又停唔到口

另外仲有大量火锅食材可以选择,手切顶级安格斯牛肉,花雕雕件,日本广岛蠔,黑松露墨鱼滑,手打丸拼盘同唔同既蔬菜。

其中安格斯牛肉质素真系几高,牛肉味好浓,肉质好嫩滑。

墨鱼滑都值得试,好弹牙,加上黑松露既香气好match。

饮品我地仲点左一渣竹蓆茅根,用黎下一下火就fit哂

天气开始转凉,食番个暖胃火锅真系成个人都舒服哂。

感谢 Ho Yan Y

查看过滚得喜宫廷火锅的旅行者还看了

去过滚得喜宫廷火锅吗? 请分享你的经验!