“古色古香”

滚得喜宫廷火锅
香港排名第36 (共15,642家美食)
周围地区: 北角
周围地区: 北角
2020年12月8日点评 通过移动设备发表

间中两个人 拍拖出去,食下野真系好开心!早排疫情好转,都见到香港市道好返啲,香港真系要加油

嚟到呢间位于北角马宝道嘅火锅店,餐厅装修古色古香,好有宫廷feel,系一间主打养生火锅嘅店

二人食左

康熙花胶鸡窝汤半只$298
~店员教我地先饮汤,之后先打边炉,果然冇介绍错,每一啖都充满胶原浓浓嘅鸡味,汤头非常浓郁

海鲜拼盘$398
~有蛏子皇、大扇贝、九节虾 、大青口和新鲜嘅贝类海产,而家做紧优惠价,原价$498,依家$398就食到,款款都非常新鲜,推介

山根$38
~分量非常多,粒粒饱满,而且冇油溢

手打虾蟹子虾滑拼黑松露墨鱼滑
$128
~好足料,整一片片落去汤里面煮,非常弹牙

回头率非常高哦

感谢 enjoy_enjoying

2020年12月7日点评 通过移动设备发表

上个月疫情无咁严重时,特登趁妈咪生日,黎呢度食佢至爱嘅火锅,呢度出名有个养颜汤底~康熙花胶鸡汤锅,啱哂贪靓嘅
餐厅装修非常典雅,独特有心思,卡位之间,用宫廷式嘅屏风做阻隔,有独立感之余,更添气派!

个汤底果然名不虚传,一个汤底已经包含有超大大块花胶+半只鸡,本身已经熬到金黄色,加上花胶块块都差不多手掌咁大,每一啖都充满胶原!

桂花蚌 ~非常爽口,煮10秒就食得,入口Q弹

脆肉鲩~质感非常脆,鱼质感好扎实,味道鲜甜,新鲜度非常高

乌冬~用上急冻嘅稻庭乌冬,非常弹牙,而且好吸味,好嘅汤底真系连乌冬面都特别好味

希望疫情快啲过去,等我可以再带爸爸妈妈,全家人一齐再出去食架嘢

感谢 kellycg108
2020年12月6日点评 通过移动设备发表

之前同女儿去北角滚得囍宫廷火锅小炒食过火锅,古式古香的装潢,宫廷式的格调,令人念念不忘,连老公都话趁秋风起,去食个火锅暧下!老公下圣旨,汤底点咗顺治特色卜卜蚬锅,火锅锅具是烟囱式,以龙为主要图案,具明显的特色。锅内放满卜卜蚬和汤。蚬大大只饱满冇沙,味道鲜甜。汤底亦有蚬的鲜味。鹿儿岛日本黑豚肉,鹿儿岛黑猪的特色是肉质紧致多汁、口感柔软有弹性、滋味甘甜鲜美、脂肪清爽不黏腻。手打蟹子虾滑,虾滑弹牙,加入蟹子增加口感!美国桶蠔,餐牌份量写是一桶,一共四只,桶蠔大只饱满,肉质肥美滑溜,耐煮性高,不失为火锅的好材料。

感谢 waikuen16
2020年12月6日点评

康熙花胶鸡汤锅~
劲大块养颜骨胶原花胶好吸引呢,
龙头大㶽盛载浓浓鸡汤,店员帮忙把花胶剪开放入㶽,滚起后先尝花胶鸡汤,味道香浓,劲甜劲正,花胶软滑,大家饮完一碗又一碗。
半只鸡份量都唔细,肉质新鲜嫩滑。

牛白肉~
牛脂丰富,滚几秒就熟,非常爽口。

黑松露墨鱼滑~
墨鱼滑爽口弹牙,配黑松露味道独特。

手打芝心牛肉丸~
自家制牛肉丸大粒粒,比乒乓波还要大,
食的时候要小心咬开,内里芝士溶会比较烫口,丰富口感,十分可口。

新鲜菜苗带子饺~
大大只胀卜卜,新鲜菜苗制成,爽口弹牙。
黄金双拼(黄金炸鱼皮+黄金响铃)~
黄金炸鱼皮食得多,黄金响铃都是第一次,即炸响铃加入咸蛋黄蓉,放汤十多秒,咬落异常松脆,太美妙了。

皇帝菜~
茼蒿的好朋友,火锅必吃。

感谢 Madamcat_Cat

蚬肉清甜 最紧要系冇沙
另外亦都嗌咗圣子
呢间嘅海鲜真系好新鲜同鲜甜
手打墨鱼丸亦都好出色真材实料同好弹牙
嚟紧一定会再返去食!

感谢 Daholic F

查看过滚得喜宫廷火锅的旅行者还看了

去过滚得喜宫廷火锅吗? 请分享你的经验!