“茶餐厅午餐”
德丰打冷的点评

德丰打冷
香港排名第6,959 (共13,928家美食)
描述: 我們自八十年代扎根於深水埗桂林街,致力為食客帶來高性價比的美食。西冷紅茶。潮州打冷。中廚小炒。魚蛋牛什。

德丰属于茶餐厅格局,午饭时候吃了一个午市套餐,选了豉椒牛肉饭,配一碗例汤和一杯冻柠茶,即叫即炒,味道不错。

感谢 RJasonChan
2019年8月18日点评 通过移动设备发表

约了同朋友庆祝生日,其实系我想捉佢陪我买电脑,所以我哋到深水埗黄金商场 , 之后朋友非常体谅我,唔想我太破费,所以去茶记食已经好开心。

之前同事到过德丰粉面,觉得几好味,今次 到我试下这里的潮州菜, 餐厅光线充足 ,晚上客人也特别多。 餐牌上食物非常吸引, 可能我和朋友都很喜欢吃潮州菜, 但两个人不能点太多, 心大心细拣了很久才决定食咩。

我点了一杯热奶茶☕, 最喜欢深水埗平民化的价钱, 高质的味道,这杯热奶茶令我想起旧香港怀旧的情怀,茶味非常浓郁。
然后到潮州XO炒面线, 一上枱时我和朋友 都非常惊喜,估唔到咁足料,好大份, 炒得一点也不油腻, 但有保持到镬气,劲惹味,好想再encore啊!

之后到糖醋面,见到都流晒口水呀!每次食潮州菜我必点糖醋面, 但绝对唔系间间潮州菜馆的糖醋面都好吃, 今次有惊喜这里的糖醋面浓郁面味渗出淡淡香味,
配上砂糖和醋一起吃,正! 我发觉深水埗都有很多卧虎藏龙的餐厅, 永远都支持香港小店。

感谢 Victoriay_eatwithvic
2019年1月27日点评 通过移动设备发表

德丰
▬ ▬ ▬ 抵食好味煲仔饭▬ ▬ ▬ ·
本来想食文记车仔面,点知大排长龙。深水埗地胆带我行左去前面打冷茶餐厅食煲仔饭,反而有惊喜。 .
去茶餐厅,座位当然唔会坐得舒服,卡位都系木板灯,一个食物取胜,亦都充满在香港特色。同朋友点左一款煲仔饭,质素有惊喜,以后都唔使去庙街同人迫啦。
▪️豉汁白鳝煲仔饭 $72 (包热饮)
白鳝好新鲜又滑
差不多有五、六件
啲饭一啲都唔干身,唔会太湿
差唔多都有四小碗饭嘅份量
洒啲白糖加啲醋
有酒楼嘅水准
好味 ·

感谢 lamaimei

去过德丰打冷吗? 请分享你的经验!