“《 得闲饮茶啦~ 》”

龙太子点心专门店
2021年1月11日点评

《 得闲饮茶啦~ 》
唔知点解以前细个觉得去饮茶食好耐好闷~大大下反而又会想去饮茶。
🔷鲜虾烧卖王 $14
以点心烧卖黎讲都算大粒,而且烧卖馅嘅猪肉同鲜虾都好鲜甜,味道唔错。
🔷多汁小笼包 $21
呢间餐厅以小笼包作为招牌,小笼包偏乾,汤汁少,而且小笼包亦有太大姜味盖过肉馅嘅味道,有啲可惜。
🔷红油抄手 $24
红油抄手虽然用嘅系普通云吞,但够香而且唔会太辣,云吞馅足料虾又够爽口。
🔷雪山叉烧包 $20
雪山叉烧包个卖相就几好啦,但好可惜外皮唔够脆,馅嘅味道一般,仲有啲油腻添。
🔷海王芝士千丝卷 $24
炸就炸得几脆啦,但炸得黎实在太油腻啦,而且馅料偏少亦食唔出芝士味。
📍笼太子点心专门店 (太子)
太子柏树街9号地舖

感谢 3poorguys

2020年2月26日点评

这家餐厅在太子比较偏僻的位置,出了地铁站还要走多大约5分钟才能到达.不过辛苦走来吃也是值得的!点心很有特色,是一般旧楼不常见的.

感谢 kakake38
2019年2月6日点评 通过移动设备发表

以往食笼太子每次都非常称心满意,原只鲍鱼烧卖、雪山叉烧包、不是炸两等次次必食〜势估唔到隔左几个月,专程带外国朋友来试,竟然质素差左咁多点心又冻又缩水,跌哂watt,亏我同朋友讲话有几好食几好味,真是好失望。希望之后可以上返昔日嘅水准,一定再黎支持!

感谢 yumipig
2018年11月4日点评

这家在太子的点心专门店,一天到晚都有点心吃,所以晚餐也可以来吃点心。点心价格合理,点多了也不算贵,加上质素不错,挺划算。

感谢 ch626123
2018年9月30日点评 通过移动设备发表

今天下午一点半左右来了笼太子吃点心,假期这段时间需要排队大约等了15分钟,在等候期间已经填好食物,有枱马上可以给侍应。眼见侍应动作勤快有效率,点心上枱时间也快,我相信系现场即蒸,因为食物温度好够热,个人比较喜欢热的食物,但又唔驶等好耐,觉得几好。叫咗雪山叉烧包,我觉得一般,皮蛋牛肉肠几得意,但只得好少皮蛋,似牛肉肠多d。虾饺可以order两粒,但不是很特别。海皇芝士千丝卷好脆口,比较特别,药膳鸡脚系最好味的一个点心,鸡脚好林非常入味,个汤都好够味,呢个点心下次可以再食。如果想食点心又唔想去茶楼呢度都系一个唔错嘅选择,下次有机会再来会试其他点心。

感谢 CngNGng

查看过龙太子点心专门店的旅行者还看了

中国香港

去过龙太子点心专门店吗? 请分享你的经验!