“好好味嘅新派点心”

龙太子点心专门店
香港排名第3,660 (共15,700家美食)
2021年4月14日点评 通过移动设备发表

鹌鹑蛋烧卖好好食,好少新派嘅点心有得食
传统猪肉烧卖,猪肉好新鲜仲有好大只虾
叫左个素牛肉春卷,炸得好香脆,估唔到素牛肉都有牛肉质感
糯米鸡好足料
配埋佢个XO酱好好味,佢个XO酱好香虾米味
我觉得个猪润肠粉真系好一般,肠粉好滑但猪润唔太新鲜
流沙奶黄包好香奶黄味但就唔够流心
Total 食左二百蚊,味道好过传统酒楼,CP值非常高

感谢 kiwishum

2021年1月11日点评

《 得闲饮茶啦~ 》
唔知点解以前细个觉得去饮茶食好耐好闷~大大下反而又会想去饮茶。
鲜虾烧卖王 $14
以点心烧卖黎讲都算大粒,而且烧卖馅嘅猪肉同鲜虾都好鲜甜,味道唔错。
多汁小笼包 $21
呢间餐厅以小笼包作为招牌,小笼包偏乾,汤汁少,而且小笼包亦有太大姜味盖过肉馅嘅味道,有啲可惜。
红油抄手 $24
红油抄手虽然用嘅系普通云吞,但够香而且唔会太辣,云吞馅足料虾又够爽口。
雪山叉烧包 $20
雪山叉烧包个卖相就几好啦,但好可惜外皮唔够脆,馅嘅味道一般,仲有啲油腻添。
海王芝士千丝卷 $24
炸就炸得几脆啦,但炸得黎实在太油腻啦,而且馅料偏少亦食唔出芝士味。
笼太子点心专门店 (太子)
太子柏树街9号地舖

感谢 3poorguys
2020年2月26日点评

这家餐厅在太子比较偏僻的位置,出了地铁站还要走多大约5分钟才能到达.不过辛苦走来吃也是值得的!点心很有特色,是一般旧楼不常见的.

感谢 kakake38
2019年2月6日点评 通过移动设备发表

以往食笼太子每次都非常称心满意,原只鲍鱼烧卖、雪山叉烧包、不是炸两等次次必食〜势估唔到隔左几个月,专程带外国朋友来试,竟然质素差左咁多点心又冻又缩水,跌哂watt,亏我同朋友讲话有几好食几好味,真是好失望。希望之后可以上返昔日嘅水准,一定再黎支持!

感谢 yumipig
2018年11月4日点评

这家在太子的点心专门店,一天到晚都有点心吃,所以晚餐也可以来吃点心。点心价格合理,点多了也不算贵,加上质素不错,挺划算。

感谢 ch626123

查看过龙太子点心专门店的旅行者还看了

去过龙太子点心专门店吗? 请分享你的经验!