“火焰猪手”

Mini Friday (The Wave)
香港排名第581 (共13,916家美食)
2019年8月25日点评 通过移动设备发表

[观塘~Mini Friday]
记住开声睇今日同来咗呢间倾计同食物质素几高嘅多国西式餐厅,而且唔算贵我地试咗佢嘅皇牌火焰脆烧德国醎猪手呢个打卡一流,好味指数极高 @minifridayhk
1️⃣火焰脆烧德国醎猪手 $228
店员会围绕着猪手淋上酒精后再用火枪造出火焰嘅效果,之后店员会切好先正式上菜
记住要先点上芥末酱令醎猪手味道升华猪手皮脆肉嫩,佢嘅皮唔会摆耐咗就会靭身,咬落去博博脆,猪手肉质嫩滑带微醎,肥瘦适中,而且有好多骨胶原bb系里面,女士们嘅恩物
‍♀️美味指数:7.58/10
2️⃣DIY Pasta $148
黑松露忌廉汁烟鸭胸天使面
天使面 煮得湿咗少少,黑松露忌廉汁听到都觉得够哂邪恶啦忌廉汁好rich好creamy,反而黑松露味就比较淡,烟鸭胸都好有咬口,而且有六块。
‍♀️美味指数:6.45/10
3️⃣香草牛油焗田螺酥盒 $88
酥盒系用咗酥皮整成盒子状,田螺配薯蓉呢个配搭好有满足感,识食嘅你梗系一啖过食哂佢
‍♀️美味指数:7.51/10
整体来讲,皇牌火焰脆烧德国醎猪手系必点之选,而且呢道真系聚脚嘅好地方!
Mini Friday
地址: 观塘兴业街4号The Wave 3楼

感谢 michelintummy

2019年8月16日点评 通过移动设备发表

今日同朋友系观塘Mini Friday食饭庆祝生日。
小弟点左烧美国猪鞍扒配蓝莓烧汁。块猪鞍扒大大块,烧得刚刚好,食落仍然好Juice唔会硬柴。除左块扒,仲有一球薯蓉同杂菜。薯蓉同黑松露blend埋,令个薯蓉变得一d都唔普通。
跟餐甜品系一嚿仔Tiramisu,整得好好食,小弟好中意。
火焰雪山系订坐生日优惠嘅,细细杯唔会话食唔哂。店员会落冧酒点火,相机食3秒好喇,因为个火都好快熄。火焰雪山面头系蛋白,下面有云呢拿雪糕球,坚正。

感谢 kenku216
2019年8月15日点评 通过移动设备发表

今日同两位朋友庆祝生日,去左观塘食西餐嘅Mini Friday。拣依间餐厅嘅其中一个原因系因为生日嘅朋友有火焰雪山送。

我点左呢个香煎鸭胸伴鸭肝配黑醋汁嘅Dinner Set。Dinner Set跟是日餐汤,沙律,甜品同餐茶。是日餐汤同沙律太普通,依度就容许我skip咗唔讲。主菜有薯蓉,杂菜,三件鸭胸同一件鸭肝。薯蓉原来混入黑松露,阵阵嘅黑松露香味将平平无奇嘅薯蓉升左level。鸭胸煎得刚刚好,配上黑醋汁好夹,再加埋鸭肝一齐,一啖放哂入口,美味一绝。

是日甜品系Tiramisu,唔会太甜,不过不失。

订坐生日优惠嘅火焰雪山,细细杯好可爱。上枱后店员会帮你落冧油点火,不过火好快就会熄,要影相打卡就要快手喇。蛋白底下系一球云呢拿雪糕。我地一行四人,有两个人本月生日,所以有两件,食埋跟餐嘅是日甜品,两个人食一个火焰雪山就唔会话太多食唔哂☺️

感谢 mcpig2003
2019年7月20日点评 通过移动设备发表

朋友身分证括号有5字,可以享用免费午餐,所以这一餐我们二人只是$119 , 十分抵食。

沙律区、小食前菜区和甜品区是自助形式的,我们煮食选了意粉和烤猪肋骨,食物不错,好吃,非常满足。

感谢 FoodieFoodie_84
2019年6月5日点评 通过移动设备发表

今天去观塘见个客,中午顺便约旧同事食饭,食乜就叫同事决定,佢约我起the wave等,都好易揾,上到餐厅,原来系 semi-自助午餐,头盘,汤、沙律、小食、甜品任食,另外可选择一款主菜,主菜分别有意粉、猪、鸡丶牛、鱼等等乜都有,当然价钱各不相同,近排成日食牛,所以今天试吓香烤美国大鸡扒配蒜子烧汁、旧同事就叫了炭烤澳洲肉眼扒配黑松露

落完单,出去睇吓有乜食先,有忌廉汤,粟米脆片、咖喱鱼蛋、牛油粟米、咖喱角、麦乐鸡。每样攞少少试一试味,虽然种类不算,但様样都几好食,咖哩角和麦乐鸡都很香硊,沙律菜好新鲜,更有多种沙律酱选择~
当然要说说主菜,鸡烤得皮脆肉嫩,蒜子汁做得好好,配鸡扒非常配味,跟碟的配菜薯泥亦好好食,可见厨师有心做菜,旧同事分了些牛扒给我食,,牛扒烤得刚好,7成,肉香又嫩!黑松露汁非常惹味!早知食牛扒啦!
最后当然试试甜品,芝士蛋糕香滑,朱古力泡夫,朱古力浓郁,最特别是西餐厅竟然有中式糖水芝麻糊,虽然味道普通,但俾到客人有惊喜!

感谢 GaryLee831

去过Mini Friday (The Wave)吗? 请分享你的经验!