“生日饭🎉”
I Kitchen的点评

I Kitchen
香港排名第354 (共15,646家美食)
周围地区: 观塘区
周围地区: 观塘区
2020年12月5日点评 通过移动设备发表

一年一度同‍♀️女神食生日饭,我地连续几年都系拣啲好味,又岩倾计同抵食嘅地方。今年都一样,我地揾左观塘一间工业大厦入面嘅餐厅。佢呢到系区内都算几受欢迎,我地平日黎,都差唔多full house, 好在我地有book 枱。

今次食过之后都好明白点解呢到咁受欢迎。
我地叫左两个main 之后加$58转左做set!
佢个set系包左前菜、餐汤、甜品同饮品啊!
⭐️前菜 - 忌廉海鲜tart
一黎到卖相一流,上面有蛋白泡泡,吉爆左之后就有忌廉、蛋、海鲜tart!
⭐️我地另外仲加左$68 要左个厚切鹅肝
呢个极度推荐要加埋!超好味,鹅肝厚切,一啖鹅肝,味道浓郁,再配埋鲜甜嘅菠萝!正!
⭐️餐汤 - 大蒜忌廉汤
蒜味又唔系好重炸,几好饮同易入口。
⭐️北海道刺身带子黑松露意大利饭
推荐呢个啊! 好creamy, 带子同芝士嘅份量又够。
⭐️芝士海胆酱焗龙虾伴龙虾汁天使面
呢个就比较普通,个人认为龙虾焗完之后有点干身。同埋本身都唔系几钟意食幼面。
⭐️甜品 - 柠檬批
作为是日甜品黎讲,算系唔错啊。唔系太甜,小清新嘅感觉。
因为女神生日嘅关系,我地升级左个是日甜品做⭐️镜面伯爵茶朱古力蛋糕配云呢拿雪糕。
上面嘅钟面有淡淡嘅伯爵茶味道!

感谢 liuliu1234

2020年12月2日点评 通过移动设备发表

想再一次回味煎刺身带子,食过无数西餐厅,只得这间既煎带子令我神魂颠倒

这间餐厅位于观塘工厦内,一出䢂周围只有写字楼,唯独只有这间餐厅,感觉隐蔽,一入餐厅内被书架吸引著,放了两只熊啤啤,浪漫气氛带一点淘气

喜欢Menu 内加钱$58可以转套餐,套餐包括头盘,汤,甜品,咖啡或茶,套餐真心抵食

头盘,海胆忌廉海鲜挞
饼挞底出色,忌廉打出来泡沫卖相很吸睛,味道亦一流,虽然食不出海胆味,但新鲜虾够弹牙

另加$38 轻煎刺身带子
这碟是我最期待既皇牌菜,煎香带子面层,咬入口内里半刺身带子够弹牙,超好味,忍不住order了2次

主菜:煎鹅肝意大利饭
鹅肝煎得香口,意大利饭够烟韧,正宗意大利饭口感

主菜:香煎美国黑豚猪肉眼
煎猪扒最考厨师技巧,太熟会韧,太生又会有血水,但这个猪扒煎得恰到好处,肉够juicy惹味,大爱

餐饮可以转特饮荔枝梳打
荔枝肉够大粒

甜品:抹茶红豆糕
碟上画花很靓,抹茶够浓,抢了笔少红豆分

埋单都只是每人$270, 每样菜式好食,环境又浪漫,价钱又吸引,没有挑剔可言,无试过系你嘅损失!

感谢 wanwan113
2020年11月16日点评 通过移动设备发表

相约一个而家唔系同一个office返工但仲系同一间公司嘅好同事食佢嘅生日饭,平时喺佢Facebook见到佢都系打边炉或者食泰国菜多,于是就同佢食吓西餐锯吓扒。

由于佢喺牛头角返工,所以佢先上去坐低等我,亦同时喺呢个时间佢都拣咗几样佢有兴趣嘅嘢食,而我嚟到就做个最后决定,拣咗两个主菜,一个系香煎鹅肝配牛柳同埋刺身带子配黑松露Risotto ,两个主菜都加配改成套餐,套餐就会多咗一个餐汤、海虾海鲜挞同一杯餐饮。

先讲一讲个香煎鹅肝配牛柳,鹅肝煎到外脆内软,入口即溶嘅感觉令到口腔内都系鹅肝嘅味道,好好味而个牛柳朋友要求7成熟(其实对我嚟讲都算太熟)不过又煎到几Juice,牛柳好软熟。

另外个刺身带子配黑松露Risotto,入口好香黑松露味道,再加上有少少黑椒味道,食落感觉唔会觉得好腻胃嘅感觉。呢个连一个本身唔钟意食汁食酱嘅同事都觉得好味。

食埋个甜品&饮埋杯餐饮后要捧住个肚走,真系好饱。

埋单$497@2人

感谢 crazybabe_micmic
2020年11月11日点评

呢区嘅工厦餐厅遍地开花,各式各样都有,水准绝对唔差,但价钱就系抵食价,呢间系其中一间

食物选择主要系沙律/小食/薄饼/意大粉(饭)/主菜类,另加$58可转套餐,包头盘,餐汤,甜品及餐茶,除返开每样都系十几蚊,叫杯嘢饮都唔呢个价啦,咁超值,一于转餐啦!

呢客忌廉磨菇汤就系今晚餐汤,以香脆长饼干代替餐饱,个汤充满菇粒,满满香浓菇菌味,加上忌廉增加香滑度,一口饼干一口汤,暖下个胃先!

呢客海胆忌廉海鲜挞作为头盘就相当惊喜,首先构图吸睛; 泡沫酱汁带微酸几醒胃,可中和个牛油挞底,海鲜就以虾及带子领军,爽口无比!

今晚主菜选择一淀粉一蛋白质

前菜无加$38配轻煎刺身带子,皆因呢客轻煎北海道刺身带子黑松露意粉 ($128)已经有得食

刺身带子肥美肉厚,略为轻煎一下底面,入口外香内软,一啖一只够口感

每条意粉已经被香浓黑松露酱所包围,为意粉加给独特味道,唯食到中段有点咸,要饮水中和一下先再继续,稍为减少酱汁份份量口会仲好味!

另一份心思摆盘嘅系香煎美国黑豚猪肉眼.意大利黑醋酱 ($156)

猪肉眼厚切,部份边位被脂肪连住,香煎得微带金黄色,引起人食欲

切开后见到肉段之间带少少脂肪,肉质幼滑仲带肉汁,偶尔食到油香味,配上意大利黑醋酱平衡返个肉腻感,食晒成块绝对无难度!!

包一杯价值$24饮品,补差价可转其他饮品,呢杯香滑Latte只需补$8,值得比!

叹紧杯咖啡之际,侍应送上又系成幅画咁嘅甜品,今晚系芒果慕丝蛋糕,入口有香甜芒果味,精致份量为呢餐划上美丽句号!

感谢 gingerszeto
2020年10月19日点评

很久没有晚上去观塘吃饭,今天约了朋友屋企观塘找到一间楼上餐厅吃晚餐。

加58 元可变套餐,头盘海胆忌廉海鲜挞,厨师餐汤,是日甜品和咖啡或茶

头盘的海胆忌廉海鲜挞非常具诚意,咬下佢有新鲜虾海鲜在中间,挞亦非常脆口。

厚切美国黑安格斯肉眼 $208
五成熟的安格斯肉眼肉厚,表面但有轻轻的碳烧香味,不会血淋淋,反而入边红色的肉眼非常Juice肉嫩,牛味重,味道一流。

轻煎北海道刺身带子黑松露意粉 $128
天天过的海盗刺身带子非常鲜味,爽口弹牙,意粉丰黑松露味,条条也能挂起意粉酱,酱汁浓度亦刚刚好。

是日的晚餐非常满意

感谢 NingNing1234

查看过I Kitchen的旅行者还看了

去过I Kitchen吗? 请分享你的经验!