“🍜 食拉面”

博多拉面别天神 (天星大厦)
香港排名第2,792 (共13,901家美食)

约咗朋友放工去饮杯嘢之前梗系医肚先, 又到我常吃的博多拉面别天神,虽然选择少, 但每次我都会挂住虾味噌和小龙虾蟹籽沙律。 今次不例外, 又系两个套餐别天神套餐$105 ( 猪骨汤面+ 饺子四只),虾味噌套餐$115 ( 虾味噌猪骨汤面+ 小龙虾蟹子沙律)。 首先食下佢哋嘅小食先; ⭕ 小龙虾蟹籽沙律~ 蟹籽沙律入面有丰富的小龙虾肉, 配紫菜一起吃, 滋味无穷。 ⭕ 日式煎饺子~ 一碟有四只, 一边煎至金黄色, 饺子馅料肉汁丰富。

然后到拉面:
⭕虾味噌套餐( 虾味噌猪骨汤面)~ 虾味噌猪骨汤鲜甜浓郁,虾和猪骨的味道非常配合, 令整碗汤底添加多层次感, 配菜有大量樱花虾,粟米粒和葱粒, 可以用色香味俱全来形容。 ⭕别天神套餐 (猪骨汤面) ~ 猪骨汤味白滑香浓,饮得出冇用味精, 因为食完唔口渴, 原汁原味, 拉面质地幼细而烟韧, 叉烧大块厚度适中, 配菜有流心蛋( 蛋是选用日本产),木耳,葱粒和紫菜,整碗拉面食材丰富,味道出色。 拉面嘅质素我觉得就几好, 但当晚上菜时间比较耐, 最重要铺头冷气唔够, 加上天气太热了。

感谢 Victoriay_eatwithvic

2019年9月8日点评 通过移动设备发表

餐厅:博多拉面别天神 (尖沙咀)
地址:尖沙咀阿士厘道24号天星大厦地下A1地舖

今个月第二次食博多拉面别天神,对上一次系系旺角分店到食,今次就去到尖沙咀天星大厦地下嘅店铺,呢间分店比旺角山东街分店嘅大,不过餐厅布置、摆设同装修都差唔多

原本谂住食虾味噌豚骨汤面,不过都系同上一次一样好快就卖哂,睇黎真系好好味好吸引咁,无计啦唯有下次先再食

今次除左食豚骨汤面之外,仲一次过叫左饺子同小龙虾蟹籽沙律,以套餐方式黎叫嘅话仲可以平$5添,小龙虾蟹籽沙律真系好好味,用紫菜包住龙虾肉加上粒粒蟹籽,沙律酱夹杂系其中形成一个海鲜沙律球,无论系睇定系食都咁吸引

而今餐有一个特别唔同嘅系餐厅职员主动比左张纸我去写「两年后,我希望...」嘅睇法,其实我谂好多香港人系呢段时间都经历左唔少野,而我相信大部分嘅香港人都会有差唔多嘅谂法,就系希望香港可以回复返和平,而基本人权自由都可以得到保障

我就贪心少少,一边食住无味精浓郁豚肉拉面果阵一边就想自己有咩愿望,望住一分为二嘅溏心蛋好似排成一个心型咁,系呢刻我就只系想香港...再宏观啲讲呢个世界可以多一份爱,就好似我地爱屋企人咁,因为我相信当呢个社会多左一份爱嘅时候,好多问题同冲突都可以减少甚至解决

感谢 hinsonfoodhk
2019年8月27日点评 通过移动设备发表

既然小店全力支持香港,作为香港人当然要光顾这些爱港店舖。猪骨汤底 75 元,以往光顾的拉面店叉烧都是薄薄的一块,这儿是真材实料,如果点选虾味噌配有两只温泉蛋,或者可以加钱加配料,绝对可以再光顾

感谢 KaKaKaFly
2019年8月15日点评

有日和朋友经过尖沙咀,看到这间博多别天神拉面,想回味在日本美味的博多系拉面,便二话不说入去品尝一下。

这间拉面店有豚骨拉面和虾味噌豚骨汤面两款拉面选择, 加30蚊可以转套餐有饺子和小龙虾蟹子沙律。

饺子的馅是传统日本饺子的菜肉,饺子底煎得十分香脆。小龙虾蟹籽沙律更是物超所值,大大粒的虾肉被满满的蟹子包围,令人可以大大啖地食虾肉,十分邪恶。

豚骨拉面的汤底十分正宗的博多豚骨汤底,豚骨汤底香浓但不油腻,没有豚背脂,叉烧也十分惹味。最出色的是酱渍溏心蛋,蛋黄半熟,蛋白也醃得十分入味。这店的调味料更是出色,本人推荐辣芽菜加蒜蓉,可以令拉面更加香口。

而这碗虾味噌豚骨汤面令人喜出望外,樱花虾和味噌十分之夹,樱花虾配上甜甜的粟米更是绝配。 面条是博多幼面,份量比一般博多拉面多但面身偏硬所以不用担心面条被汤底浸淋,而它的挂汤能力一般,所以可以考虑用匙连面汤底一起进食。

感谢 dogdog87
2019年8月5日点评 通过移动设备发表

店内装修走日本风,特别是bar桌,可以拉近厨师和顾客的距离。

我和朋友二人点了两个套餐

⭐️小龙虾蟹子沙律
沙律咸鲜味十足,并附上几片紫菜,紫菜香脆,包著沙律吃又有截然不同的感觉,另外加上蟹子,脆卜卜的口感令层次更丰富

⭐️日式煎饺
看着店员从雪柜取出饺子,包装还是正宗日本货,即叫既煎,皮薄馅靓,肉和菜的比例刚好,令人不禁一口接一口。

⭐️豚骨汤拉面
汤底用了猪骨等材料煮制超过八小时,肉味浓郁,汤底情奶白色,叉烧肥美软腍。

⭐️樱花虾汤拉面
面上铺着满满的樱花虾,虾鲜甜味把汤底提升至另外一个层次。面条软硬适中。

令我喜欢别天神的最大原因是配备辣芽菜、蒜蓉、七味粉、酱油、芝麻、胡椒等等,可按个人喜好加入不同的调味料和配料!而我最喜欢的是辣芽菜,够辣,只有别天神才有配料!

感谢 christyhohoho

查看过博多拉面别天神 (天星大厦)的旅行者还看了

中国香港
中国香港

去过博多拉面别天神 (天星大厦)吗? 请分享你的经验!