“滿滿台灣味”
度小月的点评

度小月
在线下单
香港排名第4,352 (共13,926家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2019年8月27日点评 通过移动设备发表

名震天下的百年美食品牌——度小月,落户香港已经一段时间,今天终于有机会试试。

说是台湾菜,餐牌上的食物当然是充满台湾特色了。食物的款式和名字,均散发着浓浓的台湾味。食物的价钱相宜,偏向大众化。

是晚单人匹马进餐,点了两款食物,均为清淡而不油腻的选择。

和风秋葵
底部放有一片片蕃茄,上面是一片片长短均一的秋葵。秋葵被誉为黄金植物,营养丰富,有助降脂和血糖,有超级食物的美誉。秋葵的独特香味非常吸引我,这简简单单的一道小菜已经令我相当满足。

温泉丝瓜蛤蜊
以姜丝和丝瓜煮成的汤,清淡得来又带鲜味。新鲜蛤蜊,味道鲜美。

用餐日期:2019年8月
感谢 HongKong_KW

2019年8月24日点评

系台湾过一次觉得几好味,今次觉得麻麻地,唔知系咪面头嘅肉酱太少,所以觉得好淡味。另外点咗蚵仔酥同樱花虾炒饭, 蚵仔酥如果有加椒盐比较好香口, 樱花虾炒饭就冇特别,同蚵仔酥一样有少少油腻, 食完要配返回茶。

感谢 Chancarcar
2019年8月5日点评 通过移动设备发表

因为买了优惠券,所以和几个朋友一起试食。以套餐形式下单能品尝几款店家的主打食品。但如果单点价钱就贵很多。食物方面味道还可以,但是份量就偏少,同时感觉到食物带有味精。

感谢 SD_Lai
2019年6月3日点评

上周抱着希望到时代广场分店, 叫了担仔面,肉燥饭, 蚵仔汤以及雪耳露, 岂料食完之后整个下午都口渴, 原来肉燥饭有味精, 明明叫了高丽菜变成椰菜, 硬到叫人咬不入,没有高丽菜你应老实话比客人知,

份量少如给model 吃, 如小吃咁, 但人头 HKD 100+

结论: 无下次

感谢 ahmicoffeefan
2019年4月30日点评 通过移动设备发表

台湾过江龙「度小月」系海港城 LCX 成功着陆!正式开业!你地准备好去一试台湾风味呢,未去到台湾旅行可以系到止一止瘾先
一踏入去就见到开放式既厨房,绝对系公平公正公开呀,而入面环境都各有特色,靠外面坐就有得望住啲野食叹无敌大海景,唔好彩要坐入面啲都有冷板凳坐,争唔到尖沙咀大富豪凳仔都可以系到坐下!
台湾野系香港都食唔小,讲真果句食到而家都未有一间真系食到好好食,系台湾可能是但一间都好食过香港果啲,系咪真系咁难整到果种台湾味呢 ‍♂️ 暂时食到「度小月」系最为满意最接近既一间 食物定价系海港城呢个位算系抵食人情价 而之前食过「阿元来了」就觉得系最好 (食左但未摆上黎并会尽快补上) 度小月登陆后阿元来了要沦为做二奶,最难食既一定系「好妈妈台湾馆」,要高度表扬,建议病左先去食,因为听讲病左食乜都会咸,要有自我加咸系统先好去食
——————————————————————
#祖传肉燥饭 $28
呢个肉燥饭系我系香港食过最好食既,肉燥系全程手工制作,用猪既后腿肉再加上台湾红葱头爆香炒再用慢火炖煮,香味浓味惹味 必食!
#担仔面 $28
担仔面系原自台南既一种小食,好多人到而家都搞错担仔面同担担面 ‍♂️ 系两样完全唔同既野,正宗担仔面入面有咩呢,就系有面是常识吧!然后有肉燥、虾仁、芽菜、蒜泥、汤汁、五印醋,所以食落有小小醋味好开胃,呷开醋表示好正
#安平鲜蚵汤 $38
系用蚵仔同大量姜丝去煲,姜既味道有啲功高盖主,相对上姜味重而蚵仔味就轻,但都饮到少许蚵仔既蚵仔味,当普通盅汤饮都正既,中意重姜味既朋友会中意
#烤绍兴香肠 $28
呢个都唔算特别有咩特别,特别之处就系台湾香肠既味,捞埋肉燥饭一齐食好正
#蚵仔酥 $68
呢个真系必点!!!蚵仔煎就食得多,蚵仔酥真系第一次食,原理同蚵仔煎差唔多,都系台式地炸,但系系冇蛋,纯炸原只蚵仔,真材实料,每啖都系香脆蚵仔既味道

感谢 siumaigor

去过度小月吗? 请分享你的经验!