“Lobster risotto”
Lex Coffee的点评

Lex Coffee
香港排名第416 (共15,644家美食)
周围地区: 西环

缤纷气泡香橙
饮落够哂refreshing

感谢 Daholic F

2020年10月6日点评 通过移动设备发表

刚过去既星期日同闰蜜庆祝生日,咁岩闰蜜挑选既呢间café正正系小妹我收藏左好耐既餐厅,所以帮衬之前已经满心期待,食完呢餐之后我同闺蜜都觉得呢间cafe值得回头帮衬!
Café入面既光线充足,设计够晒简洁,整体感觉好舒服。墙上亦挂左不少日本知名艺术家如草间弥生、奈良美智同埋村上隆既艺术品,同时亦有一个区域既展示品系可以俾客人买走,成件事就好似令你置身于日本艺术馆既café一样
餐厅上菜速度亦都好快,落单后同闺蜜倾住计等,大约十零分钟全部餐点就已经陆续送上,唔洗担心会倾到口干都未有得食
************************************************************
✨大虾意粉 ($158)
芝士碎系意粉不可缺少既一部分,而呢碟大虾意粉除左加左可食用花卉装饰之外,仲将d大虾摆放得好吸睛,未试味道已经令人觉得吸引❤️
呢间café选用既呢款扁意粉粗幼度适中,令每一撮意粉都可以挂住d蕃茄酱汁。而个蕃茄酱汁味道酸酸甜甜咁,食落颇为清新唔会令人觉得碟意粉太干/太腻,值得赞赏
✨招牌安格斯高级肉眼排 10oz ($218)
落单时要求medium rare,上桌见到块扒煮得偏熟,介乎6-7成之间。好彩块扒既脂肪比例适中,拉上补下不致于扣太多分。
本身块扒跟一份烧汁,相对扒房既汁料呢度会无咁咸。另外仲有烤薯同沙律伴碟,对于两个女仔黎讲份量适中
✨意式提拉米苏 ($68)
就算食得再饱,女仔都总系好似有第二个胃咁食得落甜品
呢度既tiramisu都几爱欢迎,帮衬当日听到附近有两台客都要order佢除左卖相颇为吸引之外,芝士同cream既比例拿捏得刚好,唔会令人觉得过分甜腻,而浸淋过既手指饼干湿润得黎又唔会过湿(希望会有人明白我既意思)。
美中不足既系我同闺蜜都略嫌手指饼既咖啡酒味唔够突出,如果可以浓返少少会更好
✨艺术打印咖啡☕️ ($88)
饮品图案可以拣村上隆既花花/梵高既星夜/奈良美智/自行提供相片打印,而且可以选择咖啡/朱古力,对于唔饮咖啡而又想有杯靓靓吸睛饮品既朋友可以话系福音。
闺蜜当日拣左星夜款咖啡,根据返佢当时既评价系: 面头图案部分饮落甜甜地,奶泡好细好滑,咖啡味都唔错,值得一试
✨缤纷气泡香橙 ($58/$78)
呢款饮品只得冻饮同埋有两个价钱,落单时向店员了解过原来只系大细既分别。
当日点左regular size ($58),饮品味道颇为清新,饮得出杯饮品简简单单只用橙汁+气泡水,并非靠落劲多糖浆黎调味。

感谢 big_foodie_yanny
2020年9月10日点评 通过移动设备发表

Lex coffee - 打卡必选Cafe

如果你是村上隆、草间弥生、KAWS的爱好者一定不能错过,因为这间餐厅的负责人是艺术收藏家,店内放满各式的收藏品,打卡必选的Art cafe !

Prime Rib Eye
招牌的安格斯高级肉眼牛排,份量有十安士,价钱方面相当经济,而且质素好,熟度、肉汁、厚度都控制得刚好。

元气精华
试试面包上的美味,有健康之选、甜食之选和咸食之选,由于是晚饭关系,点了元气精华的咸食之选,厚切烘脆的面包,上面放著芝士香肠、烟肉、小黄瓜和炒蛋,非常丰富的面包美味。

慢煮西班牙八爪鱼
八爪鱼加入橄榄油、车厘茄和生菜喜一起伴着,八爪鱼口感爽脆,一点也不会过老过韧配上酸酸甜甜的酱汁,和烘焗得香脆的牛油蒜蓉多士片。

海盐朱古力香蕉冰雪世界
名字相当梦幻的一杯特饮,香浓幼滑的朱古力、果甜的香蕉味、海盐的海水咸味、三者互相中和,味道相当调和。

法式焦糖布丁
最后甜品点了Crème brûlée, 上层有烤焗得脆卜卜的焦糖脆片,下层有幼滑的布丁,蛋香味浓,配上焦糖脆片后味道更佳。

1  感谢 justforshan
2020年7月2日点评 通过移动设备发表

Lex Coffee 坚尼地城分店 楼底超高 充满空间感 餐厅结合艺术 墙壁挂满滑板、画作 环境舒适有格调

▪️慢煮三文鱼扒 $198
三文鱼扒外皮煎得好脆 调味十足 经慢煮既三文鱼比起一般既更富肉汁 肉质软嫩 外层唔会煮得过熟 配上旁边甜甜地嘅酱汁又几夹 确实几岀色
三文鱼下铺有菠菜 调味同样十足 仲会索到三文鱼既肉汁 面头仲铺有充满咸香既鱼子

▪️大虾意粉 $158
六只大虾排排企 摆盆好得意
大虾鲜甜爽弹 扁意粉软硬适中 挂满酱汁 淡淡酸甜蕃茄香 重口味人士略嫌调味偏淡

▪️意式提拉米苏 $68
Mascarpone cheese质地轻盈幼滑 带淡淡酒香
手指饼同芝士比例刚好 整体食落唔会好甜腻
如果手指饼可以再吸多啲咖啡同酒 食落应该会更湿润更富咖啡香

感谢 sistersnfood
2020年6月30日点评

近来越来越多Cafe在港岛区开业,真是有点花多眼乱。今次与好朋友来到座落于坚尼地城的一条大街的角落的Cafe。落地玻璃的大门面, 带点英国风, 真的像走在英国街道上, 非常合适爱拍照的友人。
推开大门, 已经感觉Cafe空间感十足, 左边的墙身排了街头文化的滑板
后方是一个啡色的木柜, 放上KAWS的艺术品。抬头一看, 天花板挂了一只很大的KAWS的公仔。
HK$68慢煮西班牙八爪鱼~我们餐前小食, 点了西班牙著名经典开胃菜, 将八爪鱼慢煮, 令到肉质不韧又保持Q弹口感。伴上面包吃, 可以吸收酱汁精华。
HK$198龙虾意大利饭~ 吸晴十足的摆盘,真是令人开心起来。龙虾肉鲜味十足,意大利饭吸收所有材料的精华,牛油香味十足及厚重的芝士味道。
HK$218 招牌安格斯高级肉眼牛排~牛香非常重, 5成熟的肉眼牛排非常软熟, 肉汁满满。烤香的蒜头与牛排一起吃更惹人食欲大增。
HK$49 热Venchi 朱古力~好美的拉花, 爱饮朱古力的人真是不要错过Cafe这杯朱古力, 因为采用超过140件历史的意大利品牌朱古力, 朱古力味道不会过甜又浓郁的朱古力味道.

另外加HK$50包一杯饮品及沙律
二个主食的份量已经合适2位女士的份量, 餐厅尚算安静, 装潢带有潮流感, 非常适合谈心事及打卡的地方。

感谢 maisondejuillet

查看过Lex Coffee的旅行者还看了

中国香港

去过Lex Coffee吗? 请分享你的经验!