“公开打印全制作🥰🥰🥰”
Lex Coffee的点评

Lex Coffee
香港排名第573 (共15,904家美食)
周围地区: 西环
周围地区: 西环
2021年3月23日点评 通过移动设备发表

公开打印全制作
我真系好钟意打印嘅嘢饮,万能嘅打印机,造就左依家靓靓嘅嘢饮同埋蛋糕
一直都唔知道佢系点样操作,所以今次嚟到要求店员俾我睇点样制作(希望佢唔好嫌我麻烦)
俾我影得应该冇版权挂
村上隆花花真系好正

Artsy Print (Choco Based)❀ $88
打印嘢饮我饮过咖啡,今次就试吓朱古力(但原来夜晚都系得朱古力),总共有大概六款左右图案选择,今次我哋拣咗村上隆,见唔忙要求店员俾我睇吓,第一次睇佢点样打印,虽然店员讲咗话睇唔到入面,但系我都有好奇心,味道其实就系冻嘅朱古力,上面有一层cream。由于佢上面系cream所以个底一定系冻嘅(朋友叫我搅匀个图,我系完全唔舍得搅匀)

Lex drink-mixed berries $68
好耐以前喺荃湾有一间饮过又系类似咁嘅,有旧朱古力跟住热鲜奶倒落去朱古力会溶,冇咩地方饮到咁嘅热朱古力,佢上面仲有啲莓,捞匀之后有啲似草莓朱古力牛奶嘅颜色,朱古力味都几香,牛奶要分两次加,因为牛奶份量偏多。(店员好细心解释,仲话到落去有惊喜)

Octopus $68
识我嘅人都知好钟意食慢煮嘅嘢,所以唔例外叫咗个慢煮八爪鱼,配有两块有橄榄油嘅多士,捞埋一齐食几夹

Prime Rib Eye $218
见枱枱都有叫呢个扒,所以我哋都叫,叫咗七成熟,啱啱好,味道唔错

Tiramisu $68
食完饭最后点可以冇甜品,上次食过几好食,就推介朋友一齐食,佢都话好食

环境舒服 ,店员见我哋心大心细都为我哋推介食物 ,好多村上隆嘅嘢,睇啱仲可以买

#tiramisu #lex #chocolate #printart #artsy #flowers #HKgirl #hkig #hkfoodie #influencer #hkblogger #香港美食指南 #吃货 #美食 #有史以来最快打文日

感谢 fishtailyuen

2021年2月17日点评 通过移动设备发表

趁著疫情比较缓和,今日我带同仔仔、我爸爸去了食人气Cafe叫 #Lexcoffee ,周围挂满了现代插画,宽敞又舒适,中午12:00坐下不久已经满座了,最好一早订枱。

☕我一提起餐牌,被艺术打印咖啡深深吸引著,必须要喝起来打卡,充满艺术感。除了梵高星夜图案外,能选叮当花纹图案,我为了仔仔能试喝,叫了冻朱古力,原来又吾太甜,好香滑,值得一试!

招牌安格斯高级肉眼牛扒
新牛年必吃嫩牛!我叫了七成熟,没有太多血水,牛扒表现突出,粉嫩色的肉质,做到外酥内软,又鲜味多汁! 慢慢地倒上不太辣的黑椒汁,色香味俱全,嘴刁的我还是喜欢吃少少肥美的脂肪位和筋位,伴着几片的不辛辣的香烤蒜头,能减掉吃牛扒的油腻感。

综合芝士燻肉拼盘配吐司面包
我有些想吃自助餐了,所以自己叫了什锦燻肉和芝士,简单的风干火腿、芝士、沙律菜与酥脆的吐司并在一起吃,几片辛辣的火腿肠好值得一试,咸香味十足 ! 有我最喜欢吃一片片的咸酸瓜,可以减低肥美火腿的咸味,那片厚芝士竟然唔太咸,好重牛奶味,绝对满足芝士控的我!

卡邦尼培根意粉
浓郁芝士的卡邦尼汁,长意粉口感弹牙有嚼劲,吾会太淋,加上一粒粒四方形的烟肉,特别滋味无穷! 碗子深,原来份量都好多,可二人分。

感谢 baseting

缤纷气泡香橙
饮落够哂refreshing

感谢 Daholic F
2020年10月6日点评 通过移动设备发表

刚过去既星期日同闰蜜庆祝生日,咁岩闰蜜挑选既呢间café正正系小妹我收藏左好耐既餐厅,所以帮衬之前已经满心期待,食完呢餐之后我同闺蜜都觉得呢间cafe值得回头帮衬!
Café入面既光线充足,设计够晒简洁,整体感觉好舒服。墙上亦挂左不少日本知名艺术家如草间弥生、奈良美智同埋村上隆既艺术品,同时亦有一个区域既展示品系可以俾客人买走,成件事就好似令你置身于日本艺术馆既café一样
餐厅上菜速度亦都好快,落单后同闺蜜倾住计等,大约十零分钟全部餐点就已经陆续送上,唔洗担心会倾到口干都未有得食
************************************************************
✨大虾意粉 ($158)
芝士碎系意粉不可缺少既一部分,而呢碟大虾意粉除左加左可食用花卉装饰之外,仲将d大虾摆放得好吸睛,未试味道已经令人觉得吸引❤️
呢间café选用既呢款扁意粉粗幼度适中,令每一撮意粉都可以挂住d蕃茄酱汁。而个蕃茄酱汁味道酸酸甜甜咁,食落颇为清新唔会令人觉得碟意粉太干/太腻,值得赞赏
✨招牌安格斯高级肉眼排 10oz ($218)
落单时要求medium rare,上桌见到块扒煮得偏熟,介乎6-7成之间。好彩块扒既脂肪比例适中,拉上补下不致于扣太多分。
本身块扒跟一份烧汁,相对扒房既汁料呢度会无咁咸。另外仲有烤薯同沙律伴碟,对于两个女仔黎讲份量适中
✨意式提拉米苏 ($68)
就算食得再饱,女仔都总系好似有第二个胃咁食得落甜品
呢度既tiramisu都几爱欢迎,帮衬当日听到附近有两台客都要order佢除左卖相颇为吸引之外,芝士同cream既比例拿捏得刚好,唔会令人觉得过分甜腻,而浸淋过既手指饼干湿润得黎又唔会过湿(希望会有人明白我既意思)。
美中不足既系我同闺蜜都略嫌手指饼既咖啡酒味唔够突出,如果可以浓返少少会更好
✨艺术打印咖啡☕️ ($88)
饮品图案可以拣村上隆既花花/梵高既星夜/奈良美智/自行提供相片打印,而且可以选择咖啡/朱古力,对于唔饮咖啡而又想有杯靓靓吸睛饮品既朋友可以话系福音。
闺蜜当日拣左星夜款咖啡,根据返佢当时既评价系: 面头图案部分饮落甜甜地,奶泡好细好滑,咖啡味都唔错,值得一试
✨缤纷气泡香橙 ($58/$78)
呢款饮品只得冻饮同埋有两个价钱,落单时向店员了解过原来只系大细既分别。
当日点左regular size ($58),饮品味道颇为清新,饮得出杯饮品简简单单只用橙汁+气泡水,并非靠落劲多糖浆黎调味。

感谢 big_foodie_yanny
2020年9月10日点评 通过移动设备发表

Lex coffee - 打卡必选Cafe

如果你是村上隆、草间弥生、KAWS的爱好者一定不能错过,因为这间餐厅的负责人是艺术收藏家,店内放满各式的收藏品,打卡必选的Art cafe !

Prime Rib Eye
招牌的安格斯高级肉眼牛排,份量有十安士,价钱方面相当经济,而且质素好,熟度、肉汁、厚度都控制得刚好。

元气精华
试试面包上的美味,有健康之选、甜食之选和咸食之选,由于是晚饭关系,点了元气精华的咸食之选,厚切烘脆的面包,上面放著芝士香肠、烟肉、小黄瓜和炒蛋,非常丰富的面包美味。

慢煮西班牙八爪鱼
八爪鱼加入橄榄油、车厘茄和生菜喜一起伴着,八爪鱼口感爽脆,一点也不会过老过韧配上酸酸甜甜的酱汁,和烘焗得香脆的牛油蒜蓉多士片。

海盐朱古力香蕉冰雪世界
名字相当梦幻的一杯特饮,香浓幼滑的朱古力、果甜的香蕉味、海盐的海水咸味、三者互相中和,味道相当调和。

法式焦糖布丁
最后甜品点了Crème brûlée, 上层有烤焗得脆卜卜的焦糖脆片,下层有幼滑的布丁,蛋香味浓,配上焦糖脆片后味道更佳。

1  感谢 justforshan

查看过Lex Coffee的旅行者还看了

中国香港

去过Lex Coffee吗? 请分享你的经验!