“专人负责烧”

秋田浜烧食堂
香港排名第6 (共15,900家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2021年4月11日点评 通过移动设备发表

放长假前同朋友去食日本嘢,拣咗个二人前浜烧套餐,有齐前菜、鱼生同烧海鲜,人均$500左右,食到好饱!餐厅搞紧个一手捉赤虾活动,like Facebook就有得玩,试试一手捉咗八只,一半刺身、一半烧,好肥美大只,啖啖肉

前菜有刺身拼盘同鸡泡鱼干两款,鸡泡鱼干烧得好香但又唔会好干好韧,送酒一流!刺身有5款,都几厚几大块,新鲜,无雪藏味,要赞多一次啲赤虾真系好肥嘟嘟又弹牙

主角浜烧set登场,好丰富!青森网鲍,真系见到好清楚网状花纹,顶级,烧完之后都依然柔软稔滑,弹牙。蟹味噌甲罗烧,蟹膏酿蟹盖,蟹味好浓郁,加咗少少蒽,配蒜蓉包食,好香口。随餐仲有牛油烧北寄贝,羊架同茶渍饭,食到最后唔记得影

感谢 yumipig

2021年4月9日点评

新年老板发给我们的红包, 仍未花光. 同事提议去尖沙咀 秋田浜烧食堂, 吃个浜烧晚餐. 我们订了台, 七点有位.

餐厅名字及装潢都富日本色彩, 令人感觉身在日本似的. 木制餐桌椅和麻绳装饰, 有天然感, 餐厅气氛很好. 桌上餐具, 酱料也齐备. 台 与台之间 有透明胶板隔离.

餐牌上有好多不同套餐组合. 同事 点了 京都 二人前套餐 $498/位. 每枱均有专员替客人烧烤.

点了餐, 店员问我们手机有设 Facebook? 如有, 可以打开餐厅网页, 按 like 及 share , 便可免费食一手赤虾, 既然有如此优惠, 同事欣喜约狂, 立即做.
店员送来一竹篮子赤虾, 好大只. 同事一手找了六只, 晚餐更丰富
赤虾可以分两食, 三只做刺身. 肉质肥美, 爽口弹牙. 另三只干烧, 香喷喷送到, 赤虾好大只, 肉香味甜,

接着是前付 河豚鱼干 送到, 河豚鱼干好大块, 已切成条形, 烧得香口而不会干, 点些沙律酱, 这前付很好食.

特上刺身拼盘五点 有两只大甜虾, 油甘鱼, 左口鱼, 三文鱼, 带子, 摆碟亮丽, 色泽鲜明. 每款两件, 每人各一. 大甜虾, 新鲜清甜, 左口鱼, 卷成花形, 美妙, 鱼味鲜甜, 鱼质爽滑. 油甘鱼, 厚切, 油香肥美. 三文鱼 肉质油润软稔. 带子, 嫩滑鲜甜.

浜烧食品, 一盘送上: 有鲍鱼, 甲罗烧, 北寄贝, 野菌包.
师傅在我们台上设置炉具, 把食物慢慢烧. 函馆北寄贝, 肉质肥厚, 爽口, 加上清酒煮, 北寄贝带些清酒味, 更好食.

青森残酷网鲍 鲍鱼好大只, 慢慢烧, 用火烧活鲍鱼感觉有点残忍, 大约八分钟, 鲍鱼静止了, 店员取去厨房清洗. 再放上炉烧至有小小焦香, 切成四件, 让我们吃得更方便. 鲍鱼鲜甜无比. 果然是海产中的极品.

人气蟹味噌甲罗烧 师傅处理得好好, 蟹盖内早已把蟹膏抽出, 再放有 鹌鹑蛋及蟹籽. 卖相吸睛. 师傅把蟹盖放上火炉, 慢慢烧, 蟹盖内蟹膏混合了鹌鹑蛋及蟹籽, 煮成蟹膏蛋酱, 我们把酱涂满烤热的多士 上, 好香好好食. 口感丰富, 特别喜欢那卜卜弹牙的蟹籽. 这是我们好欣赏的一个食品.

接着是 山之惠黑松露茸野菌箔烧 用锡纸包著杂菌放于炉上烧, 打开锡纸好香浓的黑松露味散发, 香气十足. 野菌什菇好爽口, 不会太稔, 味道及质感也不错.

北海道帆立贝, 超大形, 好厚肉. 肉味鲜美, 肉质湿润柔软, 味道令人满意.

铁板烧野菜炒牛肉拉面 牛肉片份量多, 品质好有 浓浓牛味, 拉面 弹牙, 调味好, 炒得不油腻, 真是好满意.

最后是甘味, 即甜品, 日本绿茶雪糕, 雪糕 入口柔滑, 好重绿茶味而不太甜. 真可口 !!

浜烧晚餐食材新鲜有质素, 加上鲜味刺身, 价钱经济抵食. 无得输 !! 我会介绍朋友.

感谢 Roam811186
2021年4月9日点评 通过移动设备发表

食过返寻味之浜烧

本人最喜爱去日本。当地人情味浓,风景怡人;又有很多很新鲜的海产食物,令我完全好放松下去享受整个旅程。 而今疫情下冇得外游,惟有在食物方面满足下自己啦!今晚和妈咪专程去了一间好有日本 feel的日式浜烧晚膳。这食肆前年帮衬过,食物质素好又新鲜;所以食过返寻味。
我们order 左个京都渔港二人前套餐。原来餐厅现时搞搞新意思,祗要like facebook就可以玩一手抓捉到几多就送几多。于是我就穿上手套一手捉左八只,一半刺身一半烧烤。
河豚鱼干
鸡泡鱼烧后出奇好食,不会干身又有口感。
刺身拼盘
刺身有左口鱼、油甘鱼、带子、甜虾和三文鱼。全部皆新鲜肥美。左口鱼加上柚子酸醋更能提升其鲜味。
青森残酷网鲍
鲍鱼好大只,烧时还活的;过程有些残忍,但咬落非常弹牙。
函馆北寄贝
北寄贝加入鲣鱼汁和清酒来烧,散发阵阵酒香;多汁又最鲜甜。
北海道帆立贝
先用牛油和香葱爆香,再放回帆立贝一齐烧;肉质实而不韧。
人气蟹味噌甲罗烧
蟹膏浑入鹌春蛋来烧,味道鲜甜;以面包夹在一起来吃完全不觉滞口。
山之惠黑松露野菌箔烧
菌味浓,黑松露惹味;加埋牛油来烧值得加分。
京都鳗鱼茶渍饭
茶味香浓,烟韧的饭团浑入其中食得滋味;可惜鳗鱼太细件唔够喉。
绿茶雪糕

感谢 Polly C
2021年4月8日点评

预订了尖沙咀 秋田浜烧食堂 晚餐, 准备和女友亨受一餐浜烧海产. 餐厅位于天文台围, 这区 比较幽静, 拍拖去最好.
入门看见餐厅气氛热闹. 装修满满日本和风.
雪柜内刺身好新鲜, 相当吸引.
编位后, 我们看餐牌, 点了重点 浜烧套餐, 每位 $498-. 食品很丰富, 落单后, 店员话只要有 facebook, like + share 秋田专页, 就可以免费玩 [一手赤虾] , 眼见一盘大虾, 好巨型. 我想可能有难度, 因为戴胶手套会好滑手, 又怕虾 脚拮拮
我表演了, 一手揸六只, 好醒!! 今晚即食加送, 十分好玩.
店员介绍六只虾两食, 盐烧及刺身. 不一会, 三只 虾刺身上台了. 肉色鲜明, 入口甜美. 一食极好.
二食 盐烧虾 又是另一种食法, 虾肉入口香滑. 令我对食虾增加好感
浜烧套餐正式开始, 先来前付 - 河豚鱼干. 好名贵的鸡泡鱼干, 份量不少. 鱼干烧得香而不干, 入口烟韧有鲜味, 配沙律酱, 劲正! 可惜女友吾饮酒, 否则食烧鱼干, 碰碰杯 !!
来了 五款刺身. 有甜虾, 左口, 油甘鱼, 三文鱼, 同带子. 刺身组合不错, 味道新鲜甜美. 我喜欢油甘鱼.
甜虾, 甜美肉滑, 好食.
女友仲意三文鱼, 够厚切, 又肥美.
主角 浜烧海产, 一篮子送到: 有北寄贝, 活鲍鱼, 甲罗烧, 帆立贝.
餐厅服务十分好, 师傅仔帮我们烧烤海鲜, 有经验又细心.
青森残酷网鲍 鲍鱼大大只放上火炉上烧, 鲍鱼在火炉上不停儒动, 有点不忍心
鲍鱼去壳, 洗净再烧熟, 加柠檬牛油调味.
鲍鱼新鲜亮丽, 好吸引.
切开 4 件, 细细品尝, 肉质弹牙味鲜甜, 满意.
北寄贝, 加上清酒, 烧得香口, 又嫩滑. 女友叫我连汤都要饮, 吾好浪费.
北海道帆立贝 帆立贝加汤汁伴煮, 肉质鲜嫩多汁, 大家吃得津津有味.
人气蟹味噌甲罗烧 每人一个蟹盖, 内放有蟹肉, 蟹籽, 蟹膏, 加鹌鹑蛋.
师傅仔把蟹盖内材料混合, 放上火炉烧烤, 连同多士, 烘好了,
再交我们自己把蟹酱涂于多士上,那种食法真滋味, 比西班牙 Tapas 更好食.
山之惠黑松露茸野菌箔烧 打开锡纸, 菇味加黑松露的香气浓香, 口感又香又滑.
铁板烧野菜炒牛肉拉面 拉面弹牙, 调味好, 炒得有镬气. 牛肉 好绵滑. 大家食得非常饱.
最后甜品 绿茶雪糕, 重绿茶味! 大家都喜欢.
这个浜烧餐, 够新鲜, 食材丰富, 价钱抵食, 师傅服务贴心, 我要推介.

感谢 Francis C
2021年4月1日点评 通过移动设备发表

疫情下冇得去旅行,唯有拣日本主题嘅海鲜餐厅填补心灵嘅空虚 位于尖沙咀嘅浜烧,店内环境好似去咗日本餐厅咁,音乐播放住80-90年代嘅日本卡通歌,店员都戴住卡通公仔嘅口罩

我地拣咗北海渔港二人套餐,有半只松叶蟹
如果想食刺身可以选择另一个京都渔港二人套餐。

推广优惠- like & share 秋田浜烧食堂 facebook page 可以玩一手捉虾

捉到嘅虾有得拣刺身或烧,个人比较钟意刺身食法,爽口鲜甜

首先前付
河豚鱼干
烧得好香,食落唔会好干

清酒昆布大蚬煮
鲜甜嘅蚬汤,有淡淡嘅清酒味,唔会太重,非常开胃

食完前菜,店员会系我哋隔离开始烧海鲜,仲会一边烧一边为我地讲解,十分贴心☺️

首先会先烧一烧个鲍鱼之后拎入厨房去除内脏。系处理期间先烧生蠔 加上清酒同鲣鱼汁烧至7成熟,入口鲜甜

之后就系啱啱拎咗去处理完嘅鲍鱼,爽口弹牙可以配上前面嘅三种酱汁一齐食,视乎大家口味,个人觉得就咁食个最好食

松叶蟹好细心帮你开咗小小壳位用支细叉吉野食,好方便,肉质新鲜爽甜。

点餐时可以拣帆立贝或羊架,我地选择咗各一只。

帆立贝烧得好靓,肉质鲜嫩。

羊架叫咗7成熟一啲都唔羶

蟹味噌甲罗烧配蒜蓉包,2种食法。

黑松露茸野菌,好好食,好钟意果阵黑松露嘅味道

最后系拣咗鳗鱼菜渍饭,十分清甜。

甜品可以拣芝麻同绿茶雪糕

套餐分量适中,二个人啱啱好

感谢 kikipugg

查看过秋田浜烧食堂的旅行者还看了

去过秋田浜烧食堂吗? 请分享你的经验!