“未见秋风起,却嗜秋田烧”

秋田浜烧食堂
香港排名第28 (共16,371家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2021年6月22日点评 通过移动设备发表

尖沙咀天文台道,斜路一条有美食,上面有天文台围间酒店内,呢间秋田滨烧,坐好安顿后,下单京都二人前,好先来一个餐前游戏,原来网上打卡,赞好,分享,就可以一显身手,玩呢个游戏一手虾,check下只手有几大先,想攞晒就唔得嘞,虾都几大只㗎 ,试一试,八只一手, 师傅提议,四烧四刺身, 当然唔使讲听佢话啦,可以食两味 ,跟住先来个河豚干,烧得好香口,想食河豚唔够胆,试下河豚干先,比像中更好味 ,京都餐刺身,刺身有甜虾三文鱼帆立贝,甘油鱼左口,好正呀!五味。鲜满爆淡静,五个层次随口尝到,刺身独有别无可代替。

滨烧料理

网鲍北寄贝,帆立贝甲罗烧,配 同羊架,

网包软滑温香,北寄贝嫩滑,帆立贝粒粒都系肉, 粒粒都滑口,甲罗烧浓情蜜意,温香味扑鼻,在整件羊架抢一抢再提高香口味道,话呢个烧个层次,一样系去走一个圈咁返番嚟,都系咁好味。

鳗鱼茶渍饭

啲饭在茶渍中唔会散开,鳗鱼清香,而家谂下都想食呀!

餐后仲有红绿豆糕

雪糕清一清喉咙,回一会甜甜地口味,真系好正!

用餐日期:2021年6月
感谢 Z6136WLalexl

2021年6月20日点评 通过移动设备发表

上次来已经是半年前了,今次再光顾好开心 依然仲有一手赤虾游戏玩,今次我哋都好好彩,可以一手拿8只虾,安排4烧4刺身。

有游戏玩和有免费赤虾享用,以今时今日市道环境,我觉得真是要感恩啊!

而且真系好大只虾呀~刺身好鲜味,烧烤过嘅虾好香口。

餐前~

河豚鱼干,未道保持水准烧得好香口,一条条小块进食又可点沙律酱。

今次我哋叫咗京都2人套餐~

刺身有五款~

有甜虾,三文鱼,帆立贝,油甘鱼同左口。每件都好厚啊!非常肥美又鲜!

冰烧料理~

有网鲍2只,北寄贝2只,帆立贝1只和一只羊架同蟹味噌甲罗烧2只。

店员好细心同我哋烧,而且真系好细心提醒我哋进食时候最紧要饮埋啲贝壳汁是精华啊!特别是北寄贝,可能有少少菇类同埋鲣鱼汁加入超鲜甜✨👍

网鲍由生旭旭下,睇住佢烧熟咗,仲好细心 切开四件方便进食添。

蟹味噌甲罗烧要慢慢烧㗎,再配埋一只鹌鹑蛋搞下搞下真系需要时间呢!进食时口腔里面有一粒粒嘅蟹子,好中意呢种口感,再搽埋落面包好夹呢。

羊架一件七成熟,因为今晚主力都系食海鲜 ,所以食番少少肉类都几好呀~啱啱好。

京都鳗鱼茶渍饭~

好特别,好似我哋香港嘅汤饭咁,佢特别在系一小球,咬落口有点烟烟韧韧感,好香口,啲汤好好饮啊!仲有一旧小鳗鱼添 ,食完心都暖埋。

仲有甜品~红豆和绿茶雪糕😍

用餐日期:2021年6月
4  感谢 monchanym
2021年5月8日点评 通过移动设备发表

好耐冇去北海道, 见到餐牌有呢个餐「北海渔港」, 好怀念北海道嘅新鲜海鲜, 唔用传统白烚或蒸的方法,直接用烤炉明火烧, oooh 好 cool

生猛赤虾

坐低就有游戏玩, 消费每人满$400,就有得一手抓大虾,我朋友只手好大 全靠她,一手就捉到8只,超捧哦!

分两食, 两只 sashimi, 另外六只赤烧,两种不同的口感和味道

Sashimi 刺身食落弹牙,好爽口, 肉质很甜美, 劲新鲜的感觉

明火烧的赤虾,口感浑然不同, 但这个食法也不遑多让,同样感受到虾肉的弹牙质感

青森残酷网鲍

绝对够新鲜, 看着它在炉火中挣扎,有点残忍,不过作为食物链的一环,我唯有赞叹它的付出,剪开一粒粒,容易入口好易咬,同样够弹牙,好正

清酒昆布大蚬煮

啲蚬肉粒粒都肥嘟嘟, 而且它的鲜味跌哂落个汤到,令碗汤好鲜甜,服务员非常好,给我们每人一个碗,叮嘱我哋最紧要饮咗个汤,果然冇介绍错

九州松叶蟹

呵呵 分到一个大蟹钳,啲肉满满包喺里面, 蟹肉好结实,咬落好有层次感,蟹肉相当甜

京都鳗鱼茶渍饭

食咗咁多海鲜,其实个肚已经好饱,但见到呢碗茶渍饭,卖相非常讨好,忍不住咬一口,殊不知一食难停, 啲饭好脆脆兼夹香,而个茶还是汤。。好清甜, 调味得相当好,配埋这旧鳗鱼,大家好有互相辉映的感觉, 呢餐超满足

用餐日期:2021年5月
1  感谢 Trip806658
2021年4月14日点评 通过移动设备发表

今晚约了老友于尖沙咀食浜烧一解抗疫疲劳。经商议后决定去秋田日式浜烧。这间食肆上次造访时已是年前嘅事,环境依旧食物资素仍能保持。我们拣选了一份京都渔港二人套餐,随之服务员邀请 like Facebook 便可玩「一手赤虾」游戏。只须一位食客用手拿取大虾一次,取几多便送几多。其实D虾长过我们手指真系好大只,居然老友一手便捉左八只。职员提议四只刺生,四只浜烧。继续便是主角出场。
河豚鱼干
河豚烧得香口惹味,咬落软熟有口感。👍
刺身拼盘
刺身很新鲜,共有五欵之多。左口鱼可配柚子醋令其鲜味突出。油甘鱼肉质鲜甜、带子和甜虾大大只够爽口、三文鱼油脂肥美。
青森残酷网鲍
鲍鱼好大只,肉质爽口弹牙。
函馆北寄贝
北寄贝加入鲣鱼汁和清哂来烧,散发阵阵酒香;味道增加不少层次。
北海道帆立贝
服务员先用牛油和香葱爆香,再放回帆立贝一齐烧;肉质鲜甜不韧。
人气蟹味噌甲罗烧
蟹膏味浓又甘香,放在香脆面包一齐食真滋味。
山之惠黑松露野菌箔烧
野菌用锡纸包裹来烧,打开后传出阵阵松露香;惹味多汁。
京都鳗鱼茶渍饭
汤底清甜不油腻,连埋饭团来吃清清肠胃好舒服。
最后以芝麻雪糕做完美结束。

感谢 shirleymonmon
2021年4月11日点评 通过移动设备发表

放长假前同朋友去食日本嘢,拣咗个二人前浜烧套餐,有齐前菜、鱼生同烧海鲜,人均$500左右,食到好饱!餐厅搞紧个一手捉赤虾活动,like Facebook就有得玩,试试一手捉咗八只,一半刺身、一半烧,好肥美大只,啖啖肉

前菜有刺身拼盘同鸡泡鱼干两款,鸡泡鱼干烧得好香但又唔会好干好韧,送酒一流!刺身有5款,都几厚几大块,新鲜,无雪藏味,要赞多一次啲赤虾真系好肥嘟嘟又弹牙

主角浜烧set登场,好丰富!青森网鲍,真系见到好清楚网状花纹,顶级,烧完之后都依然柔软稔滑,弹牙。蟹味噌甲罗烧,蟹膏酿蟹盖,蟹味好浓郁,加咗少少蒽,配蒜蓉包食,好香口。随餐仲有牛油烧北寄贝,羊架同茶渍饭,食到最后唔记得影

感谢 yumipig

查看过秋田浜烧食堂的旅行者还看了

去过秋田浜烧食堂吗? 请分享你的经验!