“红枣桃胶炖雪梨超滋润”
2DP的点评

2DP
香港排名第5 (共685家甜点)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2020年11月28日点评 通过移动设备发表

厚福街素食餐厅 2DP
主打创新素食 装潢简洁明亮 店面唔算好大 个人特别钟意佢既bar枱位
⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
▪️素芝士风干羽衣甘蓝配炒杂菜 $110
我真系劲钟意食风干羽衣甘蓝 因为食落真系好似紫菜!而且系super food 够晒健康!2DP既风干羽衣甘蓝 面层加左素芝士 食落甜甜咸咸 口感有啲似夹心芝麻紫菜
炒杂菜种类丰富 充满百里香嘅香气 有爽口既白菌 软腍既薯角 唔太苦涩既椰菜仔 脆身多汁既波椒 嫩菠菜

▪️原个南瓜盅 • 烩饭 $158
原个南瓜盅 打卡一流
虽然望落唔算好大个 但食落真心饱肚 因为全部都系淀粉质 2个人share就啱啱好
烩饭creamy 啖啖忌廉香 饭粒粒粒分明 但偏软欠缺咬口
仲可以刮侧边既南瓜肉 清甜多汁 带南瓜香 不过某啲位就有啲苦 口感属于比较微爽 唔系粉糯个种 食落唔会太重纤维感
原个南瓜盅保温超好 食到一半都仲岀紧烟 由头食到尾都系热㗎 不过味道有少少单调

▪️沙嗲素鸡串烧 $47
素鸡串烧外皮微脆唔油腻 内唔干
沙嗲酱香浓花生味 香口微辣

▪️蜜瓜 • 牛乳刨冰 $108
牛乳刨冰真心正!刨冰软绵 奶味超浓 入口即融 又唔会融得好快 重点系唔会太甜!加埋清甜多汁既蜜瓜 消暑一流

▪️红枣桃胶炖雪梨 $78
完全睇少左呢个糖水
雪梨好大一个 炖得微微爽滑 唔会太软烂
雪梨水 带黑糖同红枣香 甜度低 加埋雪耳同滑爽桃胶 秋天食好滋润
⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀⠀
整体而言 食物有水准 甜品好有惊喜!特别推荐 蜜瓜 • 牛乳刨冰 红枣桃胶炖雪梨

感谢 sistersnfood

2020年11月24日点评 通过移动设备发表

素食唔再局限于只得旧时嘅斋卤味,依家嘅素食真系越嚟越多花款,味道仲要系无得输呢间餐厅就系一个好例子

素芝士风干羽衣甘蓝配炒杂菜($110)
卖相吸引,本身以为羽衣甘蓝系经过油炸,但原来只系用咗素芝士酱涂抹系羽衣甘蓝表面,再风干24小时就会有香脆惹味嘅口感,都几特别

黑松露薯条($78)
薯条新鲜热辣炸起,配松露酱又香又惹味,另加添咗少量沙律菜及蕃茄,可中和炸物嘅腻感,份量更多到食唔晒

50/50蕃茄自家制水牛芝士薄饼($138)
呢个薄饼真系几好食蕃茄酸酸地够开胃,芝士香浓之余又可拉丝,真系滋味十足钟意饼底薄身又够脆,唔会咁快饱肚食唔到其他嘢

流沙咸蛋黄烩饭($138)
*配大排档炸豆腐
即炸嘅豆腐外脆内嫩劲吸引,食嘅时候真系要小心烫到嘴咸蛋黄于中菜菜式较常见,但餐厅则以西式煮法将咸蛋黄和菇类炮制出口感较creamy,咸蛋黄味香浓嘅烩饭,系不错嘅中西fusion菜式

芋头牛乳($42)
颜色几梦幻浅紫色嘅芋蓉与牛奶混合,味道唔会好甜,芋香味重,真系几好饮推荐

蜂蜜生姜茶($45)
本身以为系一般嘅冲剂饮品,但估唔到系以新鲜姜片及蜂蜜冲调,确系滋补,而且仲好够姜

蜜瓜·牛乳刨冰($108)
剩系卖相都已经够吸引蜜瓜超甜又爆汁,而且仲有奶或豆奶可拣,完全顾及到我呢啲奶敏感患者
豆奶味嘅刨冰有啲似维他豆奶,感觉系将豆奶冷冻而制成刨冰,而唔系单单将豆奶淋喺冰上,所以豆奶味真系超浓,而且刨冰溶得比较慢,啱晒我呢啲食嘢速度劲慢嘅人必食之选❤️

本身朋友唔知道呢间系素食餐厅,但食过后就连一向对素食唔感兴趣嘅朋友都感到惊喜

感谢 dyiongw
2020年11月10日点评

有冇谂过食好嘢都可以好健康?
放假既夜晚黎到厚福食下素
只系一间新派素菜餐厅

沙嗲素鸡串烧
鸡串炸好
淋上沙爹酱
边个话食素一定系好清淡

原只菠萝炒椰菜花饭
用最近大热既椰菜花饭代替白饭
配上素肉碎,素肉松,提子乾,鸡蛋同腰果
味道丰富
好食又有咬口

生酮早餐
生酮饮食系一种严格限制碳水化合物既摄取量
同埋食高脂肪同有充足蛋白质既饮食方式
早餐全日供应,有牛油果沙律,炒蛋,炒菠菜,天贝,烧烤菇,罗马串串番茄,士多啤梨蓝莓,同奇亚籽布丁
早餐每样都有少少

真材实料

火龙果红茶乳酪
清甜可口嘅乳酪
饮落清新对肠胃好

餐厅食品列明系全素,五辛素,蛋素同奶素
令大家都食得安心又放心

感谢 nkcfung
2020年9月28日点评 通过移动设备发表

餐厅:2DP (尖沙咀)
地址:尖沙咀厚福街12至12号A蓝马商业大厦地下

尖沙咀厚福街呢间素食Cafe——2DP,致力研发唔同创新嘅素食菜式,除咗主打素食、甜品同茶系列食物,仲提供生酮餐单;而最近亦新推泰式食物,唔少得嘅紧系泰式生菜包同泰式奶菜刨冰

讲咁多,不如介绍下今次我去咗食咩啦

炸蜜香蕃薯条(小) $32
以蕃薯整成薯条,炸至香脆并加入蜜糖,可口得黎又有啖啖甜蜜蜜滋味

原只菠萝炒椰菜花饭 $188
呢个菠萝炒饭同平时食开嘅好唔同,加入咗丰富食材,有椰菜花、素肉碎、鸡蛋、素肉松、菠萝、提子干同腰果,除咗砌得靓靓,打卡一流之外,当中嘅菠萝同提子干甜香主导住成个饭嘅味道,加上唔同食材不同口感,又真系几特别

50/50蕃茄自家制水牛芝士薄饼 $138
呢个pizza一半系用咗传统Margarita,另一半系自家制素水牛芝士,如果唔系食开芝士嘅未必会接受到果阵芝士浓香,不过我个人就好钟意;加上车厘茄、蕃茄酱同罗勒等配料,最重要系脆而薄嘅pizza底,令成个pizza好值得人回味

韩式泡菜素烟肉卡邦尼意粉 $118
呢个意粉用咗泡菜、韩式辣酱、素烟肉、蛋黄、洋葱同蕃茄酱去整,食落唔辣,但系就好开胃惹味,估唔到呢款加入咗韩式元素嘅意粉又几好食

蜜瓜·牛乳刨冰 $108
最后紧系要食返个甜品先完满,先将半个蜜瓜刮空,放入奶味香浓嘅牛奶刨冰,蜜瓜刮成一个个鱼蛋大小嘅蜜瓜球,摆放系刨冰上砌成一个蜜瓜球小山,真系望到都好想食

感谢 hinsonfoodhk
2020年9月15日点评

可能大家来都会吃素食。不过今次和朋友来此品尝甜点。

点了:
1)西瓜牛乳刨冰~份量十足,但价钱稍高,用了半个西瓜。味道惊艳度不高,底部牛奶刨冰算多,但有点甜。
2) 苹果窝夫+雪糕~没有太大特别,正常口味

感谢 chu1007

去过2DP吗? 请分享你的经验!