“红枣桃胶炖雪梨超滋润”
2DP的点评 - 停止营业

2DP
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2020年11月28日点评 通过移动设备发表

厚福街素食餐厅 2DP
主打创新素食 装潢简洁明亮 店面唔算好大 个人特别钟意佢既bar枱位
⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
▪️素芝士风干羽衣甘蓝配炒杂菜 $110
我真系劲钟意食风干羽衣甘蓝 因为食落真系好似紫菜!而且系super food 够晒健康!2DP既风干羽衣甘蓝 面层加左素芝士 食落甜甜咸咸 口感有啲似夹心芝麻紫菜
炒杂菜种类丰富 充满百里香嘅香气 有爽口既白菌 软腍既薯角 唔太苦涩既椰菜仔 脆身多汁既波椒 嫩菠菜

▪️原个南瓜盅 • 烩饭 $158
原个南瓜盅 打卡一流
虽然望落唔算好大个 但食落真心饱肚 因为全部都系淀粉质 2个人share就啱啱好
烩饭creamy 啖啖忌廉香 饭粒粒粒分明 但偏软欠缺咬口
仲可以刮侧边既南瓜肉 清甜多汁 带南瓜香 不过某啲位就有啲苦 口感属于比较微爽 唔系粉糯个种 食落唔会太重纤维感
原个南瓜盅保温超好 食到一半都仲岀紧烟 由头食到尾都系热㗎 不过味道有少少单调

▪️沙嗲素鸡串烧 $47
素鸡串烧外皮微脆唔油腻 内𥚃唔干
沙嗲酱香浓花生味 香口微辣

▪️蜜瓜 • 牛乳刨冰 $108
牛乳刨冰真心正!刨冰软绵 奶味超浓 入口即融 又唔会融得好快 重点系唔会太甜!加埋清甜多汁既蜜瓜 消暑一流

▪️红枣桃胶炖雪梨 $78
完全睇少左呢个糖水
雪梨好大一个 炖得微微爽滑 唔会太软烂
雪梨水 带黑糖同红枣香 甜度低 加埋雪耳同滑爽桃胶 秋天食好滋润
⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀⠀
整体而言 食物有水准 甜品好有惊喜!特别推荐 蜜瓜 • 牛乳刨冰 红枣桃胶炖雪梨

感谢 sistersnfood

2020年11月24日点评 通过移动设备发表

素食唔再局限于只得旧时嘅斋卤味,依家嘅素食真系越嚟越多花款,味道仲要系无得输🤤呢间餐厅就系一个好例子👍🏻

🥗素芝士风干羽衣甘蓝配炒杂菜($110)
卖相吸引,本身以为羽衣甘蓝系经过油炸,但原来只系用咗素芝士酱涂抹系羽衣甘蓝表面,再风干24小时就会有香脆惹味嘅口感,都几特别😋

🍟黑松露薯条($78)
薯条新鲜热辣炸起,配松露酱又香又惹味,另加添咗少量沙律菜及蕃茄,可中和炸物嘅腻感,份量更多到食唔晒👍🏻

🍕50/50蕃茄自家制水牛芝士薄饼($138)
呢个薄饼真系几好食😋蕃茄酸酸地够开胃,芝士香浓之余又可拉丝,真系滋味十足🤤钟意饼底薄身又够脆,唔会咁快饱肚食唔到其他嘢👍🏻

🍛流沙咸蛋黄烩饭($138)
*配大排档炸豆腐
即炸嘅豆腐外脆内嫩劲吸引,食嘅时候真系要小心烫到嘴🥴咸蛋黄于中菜菜式较常见,但餐厅则以西式煮法将咸蛋黄和菇类炮制出口感较creamy,咸蛋黄味香浓嘅烩饭,系不错嘅中西fusion菜式👍🏻

🥛芋头牛乳($42)
颜色几梦幻😆浅紫色嘅芋蓉与牛奶混合,味道唔会好甜,芋香味重,真系几好饮😋推荐👍🏻

🍵蜂蜜生姜茶($45)
本身以为系一般嘅冲剂饮品,但估唔到系以新鲜姜片及蜂蜜冲调,确系滋补,而且仲好够姜👍🏻

🍧蜜瓜·牛乳刨冰($108)
剩系卖相都已经够吸引😍蜜瓜超甜又爆汁,而且仲有奶或豆奶可拣,完全顾及到我呢啲奶敏感患者👍🏻
豆奶味嘅刨冰有啲似维他豆奶,感觉系将豆奶冷冻而制成刨冰,而唔系单单将豆奶淋喺冰上,所以豆奶味真系超浓,而且刨冰溶得比较慢,啱晒我呢啲食嘢速度劲慢嘅人👍🏻必食之选❤️👍🏻

本身朋友唔知道呢间系素食餐厅,但食过后就连一向对素食唔感兴趣嘅朋友都感到惊喜🤩

感谢 dyiongw
2020年11月10日点评

有冇谂过食好嘢都可以好健康?
放假既夜晚黎到厚福食下素
只系一间新派素菜餐厅

🧆沙嗲素鸡串烧
鸡串炸好
淋上沙爹酱
边个话食素一定系好清淡

🥘原只菠萝炒椰菜花饭
用最近大热既椰菜花饭代替白饭
配上素肉碎,素肉松,提子乾,鸡蛋同腰果
味道丰富
好食又有咬口

🍳生酮早餐
生酮饮食系一种严格限制碳水化合物既摄取量
同埋食高脂肪同有充足蛋白质既饮食方式
早餐全日供应,有牛油果沙律,炒蛋,炒菠菜,天贝,烧烤菇,罗马串串番茄,士多啤梨蓝莓,同奇亚籽布丁
早餐每样都有少少

真材实料

🍹火龙果红茶乳酪
清甜可口嘅乳酪
饮落清新对肠胃好

餐厅食品列明系全素,五辛素,蛋素同奶素
令大家都食得安心又放心😍

感谢 nkcfung
2020年9月28日点评 通过移动设备发表

餐厅:2DP (尖沙咀)
地址:尖沙咀厚福街12至12号A蓝马商业大厦地下

尖沙咀厚福街呢间素食Cafe——2DP,致力研发唔同创新嘅素食菜式🥬,除咗主打素食、甜品🍮同茶系列食物🌱,仲提供生酮餐单;而最近亦新推泰式食物🇹🇭,唔少得嘅紧系泰式生菜包同泰式奶菜刨冰🍧

讲咁多,不如介绍下今次我去咗食咩啦😆

炸蜜香蕃薯条(小) $32
以蕃薯整成薯条🍠,炸至香脆并加入蜜糖🍯,可口得黎又有啖啖甜蜜蜜滋味🥰

原只菠萝炒椰菜花饭 $188
呢个菠萝炒饭同平时食开嘅好唔同,加入咗丰富食材,有椰菜花🥦、素肉碎、鸡蛋🥚、素肉松、菠萝🍍、提子干🍇同腰果,除咗砌得靓靓,打卡一流之外📸,当中嘅菠萝同提子干甜香主导住成个饭嘅味道,加上唔同食材不同口感,又真系几特别🤓

50/50蕃茄自家制水牛芝士薄饼 $138
呢个pizza一半系用咗传统Margarita,另一半系自家制素水牛芝士🧀,如果唔系食开芝士嘅未必会接受到果阵芝士浓香,不过我个人就好钟意😋;加上车厘茄、蕃茄酱🥫同罗勒等配料,最重要系脆而薄嘅pizza底🍕,令成个pizza好值得人回味

韩式泡菜素烟肉卡邦尼意粉 $118
呢个意粉用咗泡菜、韩式辣酱🌶、素烟肉🥓、蛋黄、洋葱🧄同蕃茄酱🥫去整,食落唔辣,但系就好开胃惹味🤤,估唔到呢款加入咗韩式元素嘅意粉又几好食🍝

蜜瓜·牛乳刨冰 $108
最后紧系要食返个甜品先完满😍,先将半个蜜瓜刮空,放入奶味香浓嘅牛奶刨冰,蜜瓜刮成一个个鱼蛋大小嘅蜜瓜球🍈,摆放系刨冰上砌成一个蜜瓜球小山😚,真系望到都好想食🤩

感谢 hinsonfoodhk
2020年9月15日点评

可能大家来都会吃素食。不过今次和朋友来此品尝甜点。

点了:
1)西瓜牛乳刨冰~份量十足,但价钱稍高,用了半个西瓜。味道惊艳度不高,底部牛奶刨冰算多,但有点甜。
2) 苹果窝夫+雪糕~没有太大特别,正常口味

感谢 chu1007