“美味素食餐厅🤤”
2DP的点评

2DP
香港排名第5 (共665家甜点)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2021年2月5日点评 通过移动设备发表

这次去到厚福街觅食,决定再进去这家吃东西,为了饭后吃这个刨冰。店舖是吃素的,所以较健康一点,素食也可以好吃的。
纯素鸡肶 HKD$47 / 纯香素鸡胸 HKD$48,采用高营养价值的Superfood制成Seitan(全麦面筋),这个炸鸡口感不错,与炸鸡的质感很相似。两款炸物也是脆卜卜的口感,而且不会很油腻。
牛油果·有机沙律红菜头彩虹沙律 HKD$118,材料有牛油果/红菜头/风干鲜茴香片/藜麦/青瓜/粟米粒/鹰咀豆/沙律菜,另配有低脂乳酪酱。沙律卖相新鲜而且份量十足,配着酸酸甜甜的乳酪吃味道更棒。
杂菌南瓜烩饭配百页豆腐 HKD$68,这个是午市套餐配餐汤/沙律。这个烩饭南瓜味不重但饭质口感挻烟韧,面头的百页豆腐口感意外地烟韧,口感像麦乐鸡挻特别的感觉。
蜜瓜·牛乳刨冰 HKD$108,这个可转换为豆奶,适合素食/对奶敏感人仕。这个甜品份量十足,与朋友分享来吃最好不过。牛乳刨冰口感软绵绵,牛乳味重带微微甜味。蜜瓜甜甜的很多汁,挻喜欢吃这个甜品。
吃饭期间点杯饮品来边吃边饮挻享受,我们点了美式摩卡咖啡和荔枝西柚乌龙,两杯饮品味道不过不失。食物质素不错,价钱中等,间中吃一餐素也不错。

1  感谢 CHINGCHINGJAIII

2020年12月5日点评 通过移动设备发表

近年好多香港人推崇健康饮食,多菜少肉,或是素食行列,尖沙咀素食餐厅2DP一向提供不同创意素食,岩晒健康嘅大家❤️

牛油果有机红菜头彩虹沙律($118)
纯素脆鸡胸($48)
纯素鸡髀($47)
杂菌南瓜烩饭配百叶豆腐(午市套餐 $68 )
蜜瓜牛乳刨冰($108)
美式摩卡咖啡☕️($44)
青柠薄荷乌龙($44)

超推纯素鸡髀,超级像真,甚至比真鸡好食,内里腐皮口感惊喜百页豆腐,外面酥脆,内里烟韧,感觉像脆炸墨鱼胶,口感一流

蜜瓜牛乳刨冰,果肉份量多,又甜又多汁,清爽香甜,配埋牛奶冰,奶味香浓,食有啲似食紧密瓜牛奶雪糕素食或对奶制品敏感人士可转豆乳

感谢 tomandcharlie_diary
2020年12月6日点评 通过移动设备发表

2DP - 素食新境界

厚福街一向都美食林立,有一间新派素菜餐馆,一直都想找个机会和半素食的朋友试试,今日终于约到她了,一于食下先!

素芝猪不可能汉堡
采用Impossible猪扒,口感十足,肉汁够,和普通猪扒没太大分别,加入生菜、蕃茄和芝士酱,简直就是汉堡新芝泰。

原个南瓜盅·烩饭
完整一个小南瓜的饭类,香浓南瓜忌廉的烩饭,饭粒软硬度刚好,有点像意大利饭般,配搭著南瓜蓉,满满的南瓜味。

蜜瓜·牛乳刨冰
造型满分的甜品,粒粒圆润的蜜瓜粒,加上奶香的牛乳,和细绵的刨冰,睇得又食得,另外非常贴心的就是素食或对奶制品敏感的人士可转豆乳。

菠萝热情果沙冰

1  感谢 justforshan
2020年11月28日点评 通过移动设备发表

厚福街素食餐厅 2DP
主打创新素食 装潢简洁明亮 店面唔算好大 个人特别钟意佢既bar枱位
⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
▪️素芝士风干羽衣甘蓝配炒杂菜 $110
我真系劲钟意食风干羽衣甘蓝 因为食落真系好似紫菜!而且系super food 够晒健康!2DP既风干羽衣甘蓝 面层加左素芝士 食落甜甜咸咸 口感有啲似夹心芝麻紫菜
炒杂菜种类丰富 充满百里香嘅香气 有爽口既白菌 软腍既薯角 唔太苦涩既椰菜仔 脆身多汁既波椒 嫩菠菜

▪️原个南瓜盅 • 烩饭 $158
原个南瓜盅 打卡一流
虽然望落唔算好大个 但食落真心饱肚 因为全部都系淀粉质 2个人share就啱啱好
烩饭creamy 啖啖忌廉香 饭粒粒粒分明 但偏软欠缺咬口
仲可以刮侧边既南瓜肉 清甜多汁 带南瓜香 不过某啲位就有啲苦 口感属于比较微爽 唔系粉糯个种 食落唔会太重纤维感
原个南瓜盅保温超好 食到一半都仲岀紧烟 由头食到尾都系热㗎 不过味道有少少单调

▪️沙嗲素鸡串烧 $47
素鸡串烧外皮微脆唔油腻 内唔干
沙嗲酱香浓花生味 香口微辣

▪️蜜瓜 • 牛乳刨冰 $108
牛乳刨冰真心正!刨冰软绵 奶味超浓 入口即融 又唔会融得好快 重点系唔会太甜!加埋清甜多汁既蜜瓜 消暑一流

▪️红枣桃胶炖雪梨 $78
完全睇少左呢个糖水
雪梨好大一个 炖得微微爽滑 唔会太软烂
雪梨水 带黑糖同红枣香 甜度低 加埋雪耳同滑爽桃胶 秋天食好滋润
⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀⠀
整体而言 食物有水准 甜品好有惊喜!特别推荐 蜜瓜 • 牛乳刨冰 红枣桃胶炖雪梨

感谢 sistersnfood
2020年11月24日点评 通过移动设备发表

素食唔再局限于只得旧时嘅斋卤味,依家嘅素食真系越嚟越多花款,味道仲要系无得输呢间餐厅就系一个好例子

素芝士风干羽衣甘蓝配炒杂菜($110)
卖相吸引,本身以为羽衣甘蓝系经过油炸,但原来只系用咗素芝士酱涂抹系羽衣甘蓝表面,再风干24小时就会有香脆惹味嘅口感,都几特别

黑松露薯条($78)
薯条新鲜热辣炸起,配松露酱又香又惹味,另加添咗少量沙律菜及蕃茄,可中和炸物嘅腻感,份量更多到食唔晒

50/50蕃茄自家制水牛芝士薄饼($138)
呢个薄饼真系几好食蕃茄酸酸地够开胃,芝士香浓之余又可拉丝,真系滋味十足钟意饼底薄身又够脆,唔会咁快饱肚食唔到其他嘢

流沙咸蛋黄烩饭($138)
*配大排档炸豆腐
即炸嘅豆腐外脆内嫩劲吸引,食嘅时候真系要小心烫到嘴咸蛋黄于中菜菜式较常见,但餐厅则以西式煮法将咸蛋黄和菇类炮制出口感较creamy,咸蛋黄味香浓嘅烩饭,系不错嘅中西fusion菜式

芋头牛乳($42)
颜色几梦幻浅紫色嘅芋蓉与牛奶混合,味道唔会好甜,芋香味重,真系几好饮推荐

蜂蜜生姜茶($45)
本身以为系一般嘅冲剂饮品,但估唔到系以新鲜姜片及蜂蜜冲调,确系滋补,而且仲好够姜

蜜瓜·牛乳刨冰($108)
剩系卖相都已经够吸引蜜瓜超甜又爆汁,而且仲有奶或豆奶可拣,完全顾及到我呢啲奶敏感患者
豆奶味嘅刨冰有啲似维他豆奶,感觉系将豆奶冷冻而制成刨冰,而唔系单单将豆奶淋喺冰上,所以豆奶味真系超浓,而且刨冰溶得比较慢,啱晒我呢啲食嘢速度劲慢嘅人必食之选❤️

本身朋友唔知道呢间系素食餐厅,但食过后就连一向对素食唔感兴趣嘅朋友都感到惊喜

感谢 dyiongw

去过2DP吗? 请分享你的经验!