“有质素点心中菜”
誉宴.星海的点评

誉宴.星海
香港排名第1,506 (共16,059家美食)
2021年4月9日点评 通过移动设备发表

今个月未去过饮茶,在APM觅食发现在旁边的中心有分店,所以我们决定去吃东西吧,之前吃过其他分店已经觉得不错😆。店舖环境与其他分店差不多,也是有星海的装修,感觉舒适凉快☺。
💥丰料老火汤,当天的是青红萝卜汤,看到满满的材料就知用料十足。吃饭前先饮个汤,暖暖胃是个不错的选择🙈。这个汤味道甜甜的,一壸有大约4-5碗汤。
💥点心拼盘,这个是二份量的拼盘,里面有虾饺/菜肉饺/烧卖/白糖糕。这几款是传统酒楼常见点心,我们间中也有点来吃。传统中式点心的味道也不错的,味道虽然简单,但充满香港情怀❤。
💥脆皮烧腩仔,这个菜我们也喜欢吃的,是传统的中式烧味。烧腩仔的外皮脆卜卜,肉质肥瘦适中。口感烟韧😆,用来拌饭挻不错呢🙈。
💥杭州香醋一口骨,上菜的时候已闻到很香的味道,卖相和色泽挻好的🤩。酸酸的醋配上口感脆脆的外皮,既滋味又开胃。肉质口感烟韧,还带点油份在口腔散发著,整体味道不错的🤤。
💥 福建炒饭,这个饭用料十足,里面有鸡肉/虾仁/带子/菜心等等。面头铺满酱汁,令到卖相更吸引😍。酱汁吸入炒饭口感湿润,材料多多口感丰富🤤,吃完这个之后很饱。
吃饱之后就是上甜品的时间,这次有红豆沙和椰汁红马豆糕,两款甜品甜而不腻😆,为这顿饭划上完美句号。这次点的是二人套餐,每位HKD$208。食物质素不错,价钱中等。

1  感谢 CHINGCHINGJAIII

2019年10月30日点评 通过移动设备发表

好少食中餐,通常食都系同长辈一齐食。今日就约左家中长老食好啲,去左呢间宴会式嘅中餐馆食野。
中餐当然唔少得老火汤!😍味道唔错,望到啲汤渣就知个汤有几足料。鸡脚,瘦肉,咩都有。
另外点左个拔丝菠萝咕噜肉,呢个𩠌送饭一流👍而佢真系冇改错名,用对筷子夹起块咕噜肉真系有一条条拔丝拉到出黎!咕噜肉嘅口感真系好松软,但最估唔到嘅系佢嘅外皮会脆得咁紧要!呢种外脆内软咁大反差真系好经典。
最后要赞下呢度嘅店员,可能因为佢地做开宴会,所以真系好有礼貌,招呼非常周到。呢一餐都算满足。

感谢 appledawin

石榴饺!就姐系粉果😍

重可以问佢地拎辣豆瓣酱🤤

🎈蠔皇鲜竹卷
香蠔油味得黎唔会太咸☝🏻😋皮炸脆左再用蠔油煮😍
三层既鲜竹外表,包住多料内心!
虾粒大只,香菇,猪肉等等

🎈麦芽胚马拉糕
麦香味好浓既,松软马拉糕!!而且系大堆头一旧大个我手掌🤤系儿时既味道再加健康既麦芽

🎈甘笋流沙包😻😻😻
流沙包最紧要系爆酱😋全个都系蛋黄流心🤤特浓☝🏻系接近橙黄色既足料系列☝🏻☺️😻😻唔系一般有d 系淡如水既所谓"流沙"

🎈XO 酱炒萝卜糕
炒萝卜糕!正方形粒粒😍外面系XO 酱同金黄既外表!炒到6面都有d 脆口😋入面食得出丝丝既萝卜☺️

🎈凤液马蹄糕
蛋汁煎到两面黄既效果,入面就好烟韧,甜甜既马蹄粒粒,爽口!甜甜地完结今日既点心之旅🥳🥴😍

感谢 Ppchu360
2019年8月15日点评 通过移动设备发表

好朋友最近升咗职,今晚决定请佢食餐好嘅😁
拣咗比较近我同佢嘅观塘区,大家返屋企都方便~
呢个好朋友比较钟意食中菜,上次另外有个朋友喺呢度摆酒觉得呢度环境同食物都唔错,所以今次食饭就谂起呢间中菜厅👍
我哋叫咗一个每位计嘅set,有总共六样野😀
首先系个烧味拼盘,有海蜇,叉烧同埋腩仔~
叉烧半肥瘦都几靓,酱汁唔会太甜👍
腩仔劲脆😯😯 连朋友咬落去我都听到好清脆嘅咯咯声,西利!👏👏
汤系花胶圆肉炖螺头,好足料!!个汤好清甜, 有大大粒嘅瑶柱,花胶同螺头完全冇腥味, 落咗瘦肉同鸡,连啲鸡都好滑,好饮👍👍
西兰花带子虾仁好鲜味,带子大大粒,虾好爽口,西兰花煮得啱啱好唔会太淋~
西施龙趸球既龙趸啖啖肉😋 底层应该系蛋白整成既,几夹👍
乾隆石锅炒饭我以为系厨房用石锅炒完之后分开两个细碗上,点知系一人一锅😨 好抵食😂 炒饭粒粒分明又唔会好油,仲有好多元贝仔👍
最后甜品系红豆沙,一见到个样就觉得几吸引😁 因为睇得出真系起沙,唔会系红豆同水完全分开, 食落去就知冇令我失望,甜度又啱啱好👏
食呢啲宴会菜式好怕太咸,但系呢度所有嘢都唔会太浓味太咸,控制得好好,亦都完全唔觉得味精👍👍 朋友都好满意😋😋

感谢 vikolau730
2019年8月7日点评

The One 誉宴星海无论环境,服务还是食物质数都令我有很深刻的印象!系18楼的誉宴星海可以饱览整个维港的夜景!加上美味佳肴简直是人生一大享受。

前菜蜜饯黑毛猪叉烧, 陈醋青瓜:黑毛猪叉口感非常烧松软,加上黑毛猪脂肪油润却不腻口。青瓜酸酸的口感清甜十分开胃。

蠔皇五头南非鲍鱼:鲍鱼口感十分软腍,而且酱汁亦煮得非常入味及出色,食完后绝对令人念念不忙。

野生黄耳竹笙螺头炖猪展汤:汤头呈金黄色,清而不油!汤料的螺头鲜味十足,加上汤水炖的时间比较长,鸡脚基本炖到入口及溶及化骨。汤水有滋润及养颜美滋阴的功效!最适合我们女士。

牛油葱香焗美国龙虾:龙虾肉质饱满肥美!只是简单使用了葱和牛油已经将龙虾的鲜味发挥得淋漓尽致。龙虾肉爽口弹牙且鲜甜味十足。

甜桃露荀炒双蚌:双蚌爽口弹牙而且味道都极为鲜甜,口感也是比较爽口!配搭露荀和桃露令色彩更丰富,增加食欲。

鲜茄桃胶煨鲜腐竹:餐厅原只蕃茄煨腐竹桃胶,在用料方面餐厅绝对没有手软!桃胶分量非常多,而且对女士养颜是一流的。鲜腐竹有浓郁蕃茄味之余口感非常顺滑。

金瑶元贝蛋白炒丝苗:抄饭粒粒分明!口感丰富而且很够镬气。

最后更有甜品桂花糕!!桂花糕清甜带有花香,清清地很令人喜欢。

总结来讲,誉宴星海是一间很有水准的中餐厅,加上无敌的海景!!简直令人难以忘记。,

感谢 venususus

查看过誉宴.星海的旅行者还看了

去过誉宴.星海吗? 请分享你的经验!