“美味晚餐”
鸟居居酒屋的点评

鸟居居酒屋
香港排名第854 (共13,928家美食)

我喜爱吃日本料理,尤其日式的烧物,今晚约了友人来到铜锣湾一间主打烧物的居酒屋。此店赋有日本传统居酒屋的特色,布置简约,光线不太明亮,但胜在给予客人舒适悠间的感觉。和风蒜子番茄沙律制作精致,非常吸引,特制沙律酱提升番茄的味道,相当精彩的前菜。 清酒煑蚬,蚬肉鲜甜,汤底可口。 鸡翼一夜干烧至金黄色,看见已垂涎欲滴。 烧纽西兰蛏子皇加了牛油和葱蒜,非常冶味。 盐烧沙甸鱼烤得洽到好处,鱼肉入口香脆嫩滑。烧鸡皮香脆爽口,用来佐酒,最好不过。 露荀猪肉卷用薄薄的猪肉片包里著露荀用慢火烧烤,肉片不太干身,油脂渗透露荀,非常滋味。 烧厚切牛脷,优质牛舌加海盐和黑椒慢火烤熟,肉质嫩滑入味。 烤西班牙黑毛猪份量十足,肥瘦均匀,切开时肉汁四溢,非常嫩滑可口。 鸡肉棒串烧烤好后点蛋黄汁进食,蛋汁将烧物软化,易于入口,颇有创意。

感谢 lkflorence

2019年9月9日点评 通过移动设备发表

铜锣湾虽然人流多,美食也多选择,而且也是质素极高嘅地区添,听说有间鸟居居串烧不错,好特别好惹味而且把酒谈心也不错嘅地方。绝对是一种慢活生活的享受啊!一入门口就已经觉得好有日本feel的感觉,侍应生非常有礼貌招呼我哋坐,也放上沙律做前菜招待,忽然谂起曾去过日本熊野古道旅行,有一只大鸟居,里面就藏著好多串串嘅特别树木,仿佛就置身喺当时嘅环境下,因为鸟居是日本神社用嘅名称,好得意。

咁鸟居地方当然系食串串烧啦!

和风蒜子蕃茄沙律~头盘醒醒胃,蕃茄特别鲜甜好新鲜,配菜味道酸酸甜甜也不错。

食串烧梗系唔少得叫啲饮品~

八千代黑Shouchu(GLS)味道都浓烈嘅..

Calips(白桃) 好香清清甜甜啱晒我了。

沙甸鱼~~

条鱼卖相好似仲游紧水好生动,味道鲜甜,不过要好小心食嘅,因为呢度好有罗曼蒂克, 小心鱼骨呀!

鹅肝~~

鹅肝软滑入口即溶化。

明太子墨鱼棒~~

一咬落口一粒粒明太子加埋墨鱼丸爽口弹牙,真系好想食多条呢!

厚切牛舌(一串)

本人不太喜欢食牛舌,怕条脷嘻嘻… 肉是软淋淋嘅!我竟然食咗三粒。

烧鸡肉棒配(鸡丸)是蛋黄酱汁~~

呢个好特别,味道也不错,侍应生教导我食是要将鸡蛋搞烂再点鸡肉食,搞搞下点点下好特别啊!有得玩有得食。

鸡翼一夜干~~

鸡翼烧到胀卜卜好香口

黑牛顶叶片~~

是牛肩胛位置啊!味道超级肥美!

烧味噌半壳蚝~~

最近爱上食生蚝,今日就转食烧蚝喇,又是肥美啊!

甜品系苹果雪葩和柚子雪葩~~

眼前一亮啊!好冰冻呀!而且苹果味好香,柚子味酸酸甜甜,啱晒食完串串烧肥腻后让口腔清爽下。

总结~~食物特别和新鲜,侍应生细心有礼貌同埋食完又想去日本旅行啦

用餐日期:2019年9月
感谢 monchanym
2019年8月2日点评 通过移动设备发表

约左朋友去铜锣湾行街,夜晚又想食日本野,见到有一橦大厦好多餐厅,最后就拣左鸟居居酒屋啦。

一黎就已经有前菜啦,枱已经摆左酱,直接点枱上嘅酱食就得,青瓜萝卜好脆。

托托贝,都几大只几新鲜,连托托贝上面嘅汤汁一齐食就最正啦。

网烧活鲍鱼,鲍鱼上面有啲葱丝,混埋鲍鱼一齐食,好夹,鲍鱼亦都好弹牙

龙虾,我非常钟意食龙虾,尤其系烧龙虾,呢只龙虾烧到啱啱好,食落有少少烧过嘅味。估唔到佢嘅肉都几多,又弹牙又多龙虾味。

明太子鸡翼,鸡翼入面酿左明太子,明太子都几实,鸡翼味够,唔错。

厚切牛舌,一串有三块,油脂都几重,几易咬。

鸡丸,呢个其实系鸡肉串加黑芝麻,都唔错嘅,鸡肉唔会韧唔会整到过熟。

日本糯米团,烟烟韧韧,系平时食开嘅糯米团,唔错。

感谢 wisleo
2019年6月25日点评 通过移动设备发表

难得星期日约到朋友食饭,今次拣左鸟居居酒居慢慢食和慢慢倾计。

餐厅主要以刺身和烧物为主,因为我唔食得生冷野,所以朋友好好,陪我一齐食热食。

厚切牛舌:一向都好少点牛舌,因为怕佢既质感,同埋有时又会好韧。但呢牛舌厚得黎一D都唔韧,仲非常软熟,一改我以往对牛舌既印象。

活帆立贝:绝对食得出活帆立贝和雪藏货既分别。呢只系鲜甜之余,肉质较软熟,和雪藏货偏韧,系有明显的分别。

日本岩手早沢牛:侍应话和牛达A4级别,怪不得130g要$428。不过贵得黎都好值得。因为我食全熟的部分,牛肉食落口一d都唔肥,而且肉质好滑、好软淋,充满浓浓的牛肉味。

网烧活鲍鱼:鲍鱼已经清洗所有内脏,烧好之后再切埋。我地就咁食就得,超方便。鲍鱼面仲有少少日色香料(不过我唔知系咩),加埋一齐食,有提鲜既作用。

烧龙虾:呢只龙虾真系食到我舐舐脷。烧龙虾初初好难剥壳,我以为未熟la,但又唔系wor。剥壳后系啖啖肉,而且非常爽脆弹牙。两个人食一只就刚刚好。

自家制月见免治鸡肉棒:食法好得意,系点日本生鸡蛋食。但因为我唔食得生野,所以无试生鸡蛋,留返下次先试la。味道有d似日式饺子入面既肉,不过就再滑d,而且加左冬菇,味道好香。

盐烧鲔鱼尾:鲔鱼即系吞拿鱼,通常食刺身或罐头,未食过吞拿鱼扒。侍应话吞拿鱼扒上加上了厨师特制既酱汁。个汁酸酸甜甜,都几特别。可能我较保守传统,我还是较喜欢刺身或罐头既食法

萨摩鸡翼一夜干:起初见到个名好疑惑,牛肉干、猪肉干食得多,咩系一夜干呢?原来系用盐醃左鸡翼一晚,风干后第二日烧。效果唔错,个皮烧到脆脆地,只鸡翼唔会太肥,只有少少咸香,不用其他调味料已经好够味。

感谢 food_faiytale
2019年6月3日点评

同朋友收工,想揾个地方轻松下,呢度静静地、暗暗地,好适合摸住酒杯底,倾下计。一坐低,职员已经向我哋推荐佢哋店最受欢迎嘅SAKE。但我始终对梅酒比较有偏好,所以就主动问职员,职员即刻带我去睇佢哋自家浸嘅梅酒。见到咁,当然要即刻嗌番杯黎试吓啦!一上枱已经觉得佢好吸引,然后一饮落口,哗!vodka、梅子味同甜味比例刚刚好!再叫两只生蠔食下,又肥、又甜、又新鲜! 再叫两件羊架扯下!厚身但嫩口嘅羊肉,非常juicy!个面咸香度适中。实在令人太满足啦!

感谢 TsoiY18

去过鸟居居酒屋吗? 请分享你的经验!