“一般般的车仔面”

村爺爺車仔麵
香港排名第5,448 (共13,928家美食)
2019年8月28日点评 通过移动设备发表

村爷爷车仔面位于泡饭店隔离,但相对泡饭店逊色一点了,车仔面没什么特别,材料也一般般,不是值得一试的店

感谢 tripcomment2018

2019年5月14日点评 通过移动设备发表

今天来这里午餐,原是为了吃龙虾,可是没有龙虾供应,不过还是在这里进餐了。吃了龙虾汤底银针粉,配牛肋条、咖喱鱼蛋、鱼皮饺及牛栢叶。今次觉得最好吃是牛肋条。

感谢 Venus L
2019年4月17日点评 通过移动设备发表

车仔面可以算系香港饮食文化特色之一。 呢间位于旺角嘅车仔面都做到街知巷闻,无他嘅 当然系出品好食,汤底又够创新,而且仲回馈社会造善事,每次经过都想试一试。

下午茶时间呢见到肚饿,当然你试下啦!原来照四个仲会送嘢饮添!

龙虾汤粗面
龙虾汤颜色呈深啡色,味道浓郁,好有龙虾汤。粗面虽普普通通,但都唔错。不过最特别喺汤底同系分开上嘅,咁就唔会搞乱咗汤底嘅味道,都几有心思㖞!

牛栢叶
虽然可以普通嘅牛栢叶,但系味道都几好,有口感!

牛丸
牛丸就细粒咗少少。

牛筋
牛筋就比较突出,爽口弹牙,但又唔会太难咬,而且味道浓郁

烧卖
因为细个送会送饮品,所以是但叫咗烧卖。 估唔到嘅喺呢个烧卖会油炸几秒,令到外脆 内里有烟靭,呢种做法都几特别!

道地乌龙茶
味道就唔多讲喇,不过纯粹解一吓油腻感。

虽然车仔面舖都好似7-11咁样,总有一间系左近,但细心有心思嘅车仔面,就唔喺到到都有。

感谢 proteinguy1118
2019年3月31日点评

真心唔明,点解禁难食,仲可以有禁多like?????? 系咪因为一个「平」字,就可以将食品质素同个人标准降到禁低????净系个油面过「林」已经好唔like...接受近一夹就烂嘅感觉,个汤系淡而无味

感谢 poonzenki
2018年12月13日点评 通过移动设备发表

香港有很多车仔面店,可选择龙虾汤底却不常见,所以每次来这里必选龙虾汤底。今次吃了银针粉配半只龙虾、玻璃鱿鱼及咖喱鱼蛋。

感谢 Venus L

去过村爺爺車仔麵吗? 请分享你的经验!