“掌中寿司口中尝,”
掌寿司的点评

掌寿司
提供送餐服务
香港排名第915 (共15,714家美食)
周围地区: 观塘区
周围地区: 观塘区
2021年6月22日点评 通过移动设备发表

观塘上美食工厂区,里面卧虎藏龙四围都有,唔怕你打,至怕你唔食得,骆驼漆3期掌寿司,我哋两个坐低、叫咗个二人套餐,880蚊落楼, 套餐包括沙律刺身寿司,烧物锅物,套餐非常丰富, 今次沙律前菜唔作介绍,鱼干沙律都好味,想重点介绍下主食,

刺身盛

刺身净一个入面包括有广岛蚝,三文鱼拖罗,油甘鱼海虾象拔蚌, 清浓淡野,软爽柔鲜,口感净系刺身嘅层次都已经成个胃口到走晒出嚟。

寿司盛 深海立鱼-爽,带子-软润,蟹肉-柔,蟹子-脆,吞拿鱼蓉-回味,配一啲啫喱柚子汁,清爽甜微酸,哈哈,味道又过另一层喇,虽然唔多,简单几件寿司,一层一层食落去, 味道依然系层次分明。

锅物

汤底带甜,但系都冇影响食欲,薯粉我就好少食嘅, 因为个人喜好啦!有金菇萝卜娃娃菜,配m9和牛同北海道嘅豚肉,仲有一只生鸡蛋,打边炉食火锅用生鸡蛋,系我小时候嘅至爱,因为汤滚肉熟,经蛋白过一过河,减一减温度,入口唔会辣亲,当然要睇胃口,经唔经得起,胃火得唔得就唔好立乱嚟啦!

烧物精选

野菜鸡肉卷烧汁,再加盐烧日本茄子,一包搞掂晒!好味唔使多讲!

甜品雪糕 唔使谂一个 一个自己钟意嘅 香港出产嘅雪糕 睇图就知啦

用餐日期:2021年6月
感谢 Z6136WLalexl

2020年11月7日点评

已经差唔多一年冇去旅行,真系好挂住日本!记得之前曾经食过掌寿司唔错,今晚决定同闺蜜重游旧地食好西
时令刺身盛: 有海胆;虾;吞拿鱼;油甘鱼同平时比较少见到嘅秋刀鱼!店员推荐我哋秋刀鱼够新鲜可以唔需要点豉油同埋wasabi海胆鲜甜无苦涩味,而且份量多❤️吞拿鱼厚切质感厚实无筋,油脂甘香油甘鱼口感细滑,入口充满油香
熊本和牛寿喜烧锅: 熊本和牛油花好靓,食落唔单止牛味好浓郁仲好似入口即溶咁寿喜烧锅咸甜适中,汤底仲有好多鲜甜嘅蔬菜同埋滑捋捋又豆味浓郁嘅豆腐乌冬爽滑弹牙,上枱已经渌好咗,可以净咁食或者放汤底再煮一煮都得
本身担心叫得太少嘢食,但食埋雪糕我哋两个都已经好饱好满足☺️

感谢 angelee1989
2020年10月11日点评 通过移动设备发表

几位好友一聚,相约风花雪月一番。
我决定点厨师发办,店员会就每道菜讲解。

▶️沙律

▶️吸物
海鲜汤

▶️甘味
蜜桃味雪糕

大致上普遍菜色觉得不错,未算非常出色,而且主要觉得稍贵。

感谢 hungrylababy
2020年6月28日点评 通过移动设备发表

听闻这类食材新鲜,就点了五色刺身定食 ($198),这个餐包括了时令鲜鱼、三文鱼、甜虾、帆立贝和碎葱吞拿鱼茸。三文鱼既有浓郁鱼味,亦十分厚身,而甜虾有咬口之余,亦蕴藏淡淡海水的咸鲜味道。

感谢 Foodie_lilkim
2020年6月14日点评

天朗气清,阳光普照,走去观塘海滨花园逛下。好美的一个公园,玩滑板,跑步,散步,闲聊⋯⋯区内居民的幸福!
逛完走去骆驼漆大厦揾食,呢间日式料理店早己在我名单上,食物水准不错。
午市套餐由几十元到百多元,多款选择。
吞拿鱼碎葱三文鱼饭
卖相ok。
有肥美三文鱼,咸香鱼籽和入口绵滑的吞拿鱼蓉,配以白饭十分美味。
枝豆作为伴菜。
蒸蛋滑溜散发蛋香。

追加刺身带子和甜虾
带子非常鲜甜。甜虾好有浆口感。滋味。

套餐包括一杯饮品,巨蜂梳打,清凉透心,消暑解渴。

感谢 Polly C

去过掌寿司吗? 请分享你的经验!