“高性价比lunch set 🍽”
辦馆的点评

辦馆
香港排名第122 (共688家咖啡和茶)
周围地区: 上环
周围地区: 上环
2021年3月25日点评 通过移动设备发表

小编去食个日都见到好多人饮酒叹咖啡,感觉好叹好chill环境比较清静,座位都几阔落,好啱约朋友倾下计,又唔使惊俾人赶以湾仔呢个地段黎讲,lunch set算系几抵食,而且质素都有返咁上下
牛颊肉配薯蓉
有少少似西化咗嘅薯仔炆牛腩薯蓉好滑好creamy,小编不嬲唔太钟意薯蓉都觉得几好食牛颊肉都炆得几入味,不过有少部份有啲啲鞋口呢个set份量比较少,适合钟意轻食嘅女仔
芦笋蟹肉忌廉意大利饭
非常推荐呢个饭,好多好多蟹肉,估唔到呢个价位都咁足料另外个饭做到好正宗,饭偏硬身,好多餐厅俾贵一倍价钱连呢点都做唔到跟餐叫咗杯红豆抹茶鲜奶,唔会太多红豆变得过甜,抢咗阵抹茶味,抹茶味亦浓得黎唔会太苦涩
味道: 3.5/5
环境: 3.7/5
‍‍服务: 3.5/5
卫生: 3.5/5
价钱: 3.5/5

感谢 trapezexplore

2020年10月13日点评 通过移动设备发表

早期的上环,办馆多由外国人经营,今次去左上环呢间办馆 「 办馆 Lof 10」,以前确实系间办馆,门口仲留下左古老铁闸。而办馆 Lof 10,位于上环既香港医学博物馆隔离,虽然要行一条长楼梯,但环境悠哉恬静,好适合周末到访。

香脆芝士白汁鸡肉焗长通粉
最特别系上面有层脆脆面,以蒜香味的面包糠焗到脆卜卜,配合超挂汁的长通粉

西班牙黑毛猪火腿芝士三文治
黑毛猪脂香油香浓郁,配合烘焗过的香脆面包和清爽沙律,赞

巨峰提子梳打
冰爽清凉,酸酸甜甜好似初恋❤️

鲜奶抹茶
抹茶鲜奶质素都好好,抹茶浓郁,奶泡绵密,大爱!而办馆仲有个特别服务可以自选图片或短语印喺咖啡上面,印短语+$10 ,印自己嘅相就+$18,我就拣咗周末最重要既字:Relax❤️

感谢 tomandcharlie_diary
2019年10月12日点评

这家有两个分店,感觉这一家比旺角那一家比较有意思点,比较有生活气息。咖啡很好喝,虽然这次没有点其他食物,但是感觉很好!

感谢 MTLeeStyle
2019年5月5日点评 通过移动设备发表

慢活 | 办馆(香港)

香港上环裕林台1号地舖B

上环是个有趣的地方,低处熙熙攘攘人来人往,一旦您沿石梯向高处走走‍♂️却又是另一番文艺安静、别有洞天的好地方,这间「办馆」就是一间薄有名气的小店 ☕️

舖面以蓝、灰色为主,之后是木制的桌椅、老铁闸,嗯,对的,没有什么花巧装修,但又不期然让人喜欢店主在艺术及室内设计下的功夫,同时感觉每一个角落都可以拍到伪文青的相

食物方面,点了Rose Latte and Rainbow Cake

Rose Latte,是啖口的咖啡甘醇,淡淡的花香,适合我的胃口

Rainbow Cake ,是店主联同 ig小店合作而来,卖相吸引,不过个人认为味道稍甜

价钱:HK$ 110(套餐价,包蛋糕连饮品)
卖点:环境非常清静的咖啡店,轻松惬意地享受好咖啡

推介 - 8/10

感谢 kkncchung
2019年4月29日点评

入到办馆时间好似停顿咗,完全忘记生活上既烦忧。All Day Breakfast $148用心制作既一份All Day Breakfast,德国香肠界咗花,烟肉味道唔会太咸,比较少有All Day Breakfast 用上温泉蛋,感觉好新鲜,最大惊喜一定系多士,烘得岩岩好,外脆内软,同埋多士本身有牛奶味,令多士更加好味。日本和牛汉堡扒温泉蛋饭 $168和牛汉堡扒份量十足,切开好软熟,唔会干巴巴,酱汁好好味,用黎捞饭一流,仲有粒温泉蛋,蛋白嫩滑,唔需要太多调味都已经好好味。

感谢 CHIUW61

查看过辦馆的旅行者还看了

中国香港

去过辦馆吗? 请分享你的经验!