“醉猪手,酸甜骨,花胶汤”

原味家作 (九龙湾)
香港排名第13,544 (共15,677家美食)
2021年1月9日点评

醉猪手……买了3包即食,8成以上都是骨,骨又系骨都是骨,完全无肉,只有层皮,原来猪手系无肉嘅,揾笨称王!
酸甜骨,买了两份,菠萝有7粒,肉有4小粒/碎件,汁水流流,好像萤光橙色水浸菠萝肉粒……
花胶汤……咸、咸、咸,不是浓郁,而是咸、咸、咸,加个献,可以成为汁!
差绝,差绝饮食界!!

感谢 17kennethw

2019年8月17日点评

今朝觉得个肚唔舒服,请左半日假,又冇乜胃口食野,连早餐都未食,谂住买碗粥返公司食,谂黎谂去都谂唔到九龙湾德福附近边度有粥食,后来问一问同事,他提及地铁站呢间店好似有粥卖,所以故且去睇下,呢间店我都系第一次去,去到见到有一款金银瑶柱咸瘦肉粥,价钱都唔系贵,所以买黎试下。

返到公司就立即开餐, 碗粥size唔大,佢除左碗粥外,额外有一些菜莆俾你的,咁我就倒埋落去, 但发现碗粥入面其实有乜料响度,唔系好见到有瑶柱,咸瘦肉仲只系得几粒肉碎,金银蛋又系碎湿湿又唔多,成碗粥既料除左个菜莆外,好似唔见有咁,完全唔舍得俾人食咁款,做到咁不如唔好卖啦,碗粥净系食到咸味,粥底又稀,食完好似冇食过咁,虽然碗粥只系卖$18,但都唔好做到咁孤寒啦,唔该!经过呢次初体验后,我对呢间店完全失望,唔会再有下次!

感谢 3point3
2019年8月12日点评

此间专卖汤品的连锁店位于港铁九龙湾站内,从港铁站步出闸口即见此店,它没有堂食只有外卖,早午晚餐都试过,早餐一定是热豆浆和炒面($18),午餐和晚餐会买汤+饭盒套餐(不同配搭,不同价钱),食材质素和味道都不错,价格合理,若预买套票会更抵。

感谢 818joice
2019年2月1日点评 通过移动设备发表

晚上瑜珈,到原味创作吃轻便晚餐,店只有外卖,烧卖太咸,饭团不错,朋友点的炒面也可以,下次可以试试其他

感谢 tripcomment2018
2019年1月13日点评 通过移动设备发表

以前以为原味家作得汤饮,今日先知道原来有盒饭套餐,真是打工一族的福音。

工作日的中午12点半到长沙湾广场医肚,间间餐厅门口都是排队等候的打工仔。原本打算转场,见到原味家作有汤+饭的套餐,可以喺店内食,亦可以打包返公司食,于是买个套餐来试吓。

之前饮过它的汤,原汁原味无味精,用料足带清甜,几唔错。今日试埋个饭,份量唔细,一样无味精,饭中掺有高纤燕麦,增加粘糯的口感。排骨炆得好透,易嚼。确是用心之作,只是味道好淡,欠缺少少调味。49蚊一份,带俾打工一族一个既健康十足,又元气满满的午餐。

感谢 416wynnew

查看过原味家作 (九龙湾)的旅行者还看了

中国香港

去过原味家作 (九龙湾)吗? 请分享你的经验!