香港
发布
收件箱
搜索

“会再去的餐厅之选”

Kikusan (希慎广场)
香港排名第1,208 (共13,928家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2019年9月2日点评 通过移动设备发表

周日, 朋友约了我到这间餐厅聚下出来倾下计,我早到了, 就问了职员餐厅进食是不计时的, 十分好的安排, 很合适假日朋友聚会。今次是朋友根据她以往光顾经验去点菜

1.Kikusan卷_hkd82
海胆,三文鱼子,免治拖罗,葱, 青瓜卷
当日点菜时, 职员说没有海胆,由于我朋友说这是它家的招牌, 所以照点左. 果然味道不错的. 免治拖罗和三文鱼子很新鲜, 三文鱼子一粒粒光泽很好, 一咬就爆开, 完全都吾觉得腥. 伴碟系一些葱丝, 方便配搭三文鱼子, 可能目的是减少腥味, 哈哈. Washabi 好似系由真材料磨出来, 突显对食材的要求。

2. 千层猪排担担面_HKD78
汤底好香浓野味, 千层猪排是吉列做法炸过的, 食到有几层猪排组成, 由于千层猪排的做法令猪排切得较薄, 所以食不到JUICY的感觉, 但十分香口, 配上香浓担担汤, 一绝! 担担面口感都适中, 不太硬, 不太淋.

3. 煎九菜豚肉饺_HKD42/4只
九菜豚肉饺好大只, 煎得好脆口, 内面九菜豚肉好JUICY. 配合饺子汁和醋食用, 很好食

4烟肉露笋串_HKD30/一串
露笋的清新爽嫩, 烟肉的特有香薰味, 配合一起好好食

5.鸡肉串_HKD30/一串
鸡肉应该是采用鸡脾肉,鸡肉都切得大件, 外皮烤得香脆, 内面仍保留肉汁, 系我食过最好食的烤鸡肉, 还有京葱一起烤.
可惜, HKD30蚊串, 要不是食多几串

整体而言, 十分推荐这间餐厅, 食物质素很好, 做得很到位, 每一样都恰到好处, 会再来食。

感谢 foodieeee_share

2019年4月29日点评 通过移动设备发表

今日去咗呢间中日fusion食lunch
佢哋嘅lunch set几抵食,又多选择,有饭,有面,有寿司
Lunch set包一杯饮品,一个小食同埋一个主食
今次我就拣咗黑松露野菌蒸鸡饭,小食拣咗点心小笼,入面有一只小笼包同一只虾饺,饮品就系热柚子蜜
小食嘅小笼包个皮超薄,原本皮薄系好事黎嘅,不过我喺未摆到入口嘅时候,个皮已经穿咗,啲汤流晒出嚟
黑松露野菌蒸鸡饭,唔知点解系冇黑松露味嘅‍♀️,系有啲杂菇同埋鸡去蒸饭,饭食落湿润,鸡亦都煮得好滑,而且鸡食落有酒香,不过整体个口味偏淡,平时食开重口味嘅人就未必啱喇,对于我嚟讲,撇除冇黑松露味呢样嘢,个饭其实都OK嘅
另一个我冇叫set,就咁散嗌,叫咗个千层猪扒担担拉面,呢个猪扒系用6块豚肉叠埋一齐再炸,去做呢个千层嘅效果,食落口感都松软,几有创意,不过拉面嘅质地就有少小似公仔面,如果用翻日本拉面,相信口感会更好

感谢 bobochan111
2019年4月28日点评 通过移动设备发表

想食上海野,意外地找到这店,叫了蒽吞拿鱼卷(有海胆同三文鱼子),都几抵,其他寿司刺身就偏贵,叫了担担面,小笼包,口水鸡,红油抄手,都不错,

点了年糕做甜品,超级好味。

感谢 kasukasumi
2019年4月26日点评 通过移动设备发表

如果同朋友行行吓街攰啦,就可以黎呢一间希慎广场13楼食嘢‍♀️,啱晒钟意食日本野同埋上海野嘅朋友。呢度又坐得舒服‍♀️,环境又舒适,仲要坐得耐左都唔会赶你走

千层猪扒担担拉面($92)
第一次食日式嘅吉列猪扒配上海嘅担担面,千层猪扒只用几层薄切猪肉搭埋一齐炸,其实外表好松脆,但少少遗憾的地方,就系已将猪扒浸落去汤底度,所以外皮变得冧左。但汤底系要赞的,因为佢捞上担担面酱再加好香嘅花生酱,面质不错,软硬适中。整体而言我都钟意食呢一个嘅上海嘅担担面☺️☺️

Kikusan 卷 ($78)
这是一个出名嘅菜式,饭卷上面头铺满海胆,吞拿鱼蓉,睇到都令人垂涎三尺,配以多到满泻既三文鱼子一齐食,简直有幸福嘅感觉

豚肉小笼包($48)
一盒四个整整齐齐排列,小笼包几多汁,不过都不及我喺上海食啲小笼包咁好味爆汁,所以味道都系一般

感谢 Elainefoodie
2019年4月21日点评

同事订了台, 不妨试试, 的确有惊喜, 虽然只点了套餐, 但制作认真, 鳗鱼味道好, 吉列豚肉有水准, 还有冻豆腐和小龙包做点心, 非常窝心。

感谢 Sara M

去过Kikusan (希慎广场)吗? 请分享你的经验!