台式芋圆冰劲抵食,超大份,两个人可能都食唔晒。配料有红豆,薏仁,芋圆,珍珠,豆蓉,番薯丸,芋头,配上甜甜的炼奶,真系满足得来又透心凉。每样配料都好多,丸子好Q弹,好似去咗台湾咁。
盐酥鸡又系超大份,仲要热辣辣即炸,外皮香脆,鸡肉嫩滑,都系必食。
另外,仲加咗个蛋饼,但味道就冇咩特别,可以唔使试。
另外,仲加咗个蛋饼,但味道就冇咩特别,可以唔使试。
1 - 5 条点评,共 15 条
饭后甜品成为香港人嘅习惯。 亦系食完饭后仲想多啲时间再同朋友倾下计嘅好地点。
喺深水埗食完饭, 穿过热闹大街走过巷仔, 揾到间超抵食甜品, 两个一人一碗只系50蚊。
虽然等得耐小小,正常份量,服务友善。除咗甜品仲有其他面食。
嫩仙草奶冻
总会qq圆
除了材料十足,各种食材不同颜色,砌出丰富色彩卖相,显见心思。
口感佳, 我特别喜爱小丸子的口感。
热食也可以跟芋圆夹得很好。
食材方面只有红枣质素未能带出香味。
吃了厚切的牛排后,当然是开动甜品模式,选了这间也很高人气的芋圆,装潢很简单,朴实。
叫了嫩仙芋奶冻,蛋饼,水果茶。
芋圆甜品这间算是便宜,芋圆弹牙,但令人惊喜的反而是小丸子,仙草很嫩滑,很多配料,正。
蛋饼很有台湾本土味,酥脆,蛋味浓。
水果茶,满壶都是水果,甜度不高,感觉全都是水果的甜味。
呢度既第一人气-----嫩仙芋奶冻 ($25)
除左有芋圆同地瓜圆外,仲有小丸子、珍珠、红豆、绿豆仁、洋薏米、西米、仙草底,口感非常丰富,各丸子都好弹牙,当中芋圆好有芋味。食客可根据自己既喜好而加奶,不过我中意就咁食,比较清新。顺带一提,呢款甜品只系少甜,好岩我口味。
朋友点左个香酥排骨饭 ($45)
猪扒好有台湾炸鸡小食既味道,属于重口味款,肉质唔会好死实,有肉汁;
小食就点左双拼蛋饼 ($30)
可惜芝士系用片装芝士,而非芝士碎,所以无乜拉丝力,而且芝士味亦唔够香;蛋饼亦比较干身同韧,同系台湾食到既蛋饼有明显出入。