“手工pizza”
The Point (将军澳)的点评 - 停止营业

The Point (将军澳)
周围地区: 西贡
周围地区: 西贡
2021年5月27日点评 通过移动设备发表

和朋友到将军澳商场吃pizza, 因为有龙虾pizza而选了这家餐厅!

龙虾汤

好大碗真材实料,用龙虾壳熬制,入口鲜甜顺滑舒服,不会感到人工调味,而且有啖啖龙虾肉。

龙虾红菜头沙律

沙律菜非常新鲜,淋上甜甜酸酸嘅沙律汁,配上食用花,又靓又好食。食用时除了吃到新鲜沙律外还会吃到烤香嘅果仁,增添口感。而红菜头处理得很好,没有原来的腥味,又有大大件龙虾肉,食得好滋味。

原只火焰焗酿龙虾披萨

pizza面放了原只龙虾,龙虾身拆肉作薄饼配料,而龙虾头同壳就酿入其他配料加芝士焗。薄饼馅料除了有龙虾肉、水牛芝士、茴香头等,互相配合点缀,味道好夹。手工薄饼批底系精髓所在,批底既脆又有烟韧口感,拿起pizza时有拉丝效果。

龙虾芝士焗通粉

龙虾芝士通粉用上大粒通粉,口感好烟韧,而且吸满了汤汁,面铺上了大量芝士,好丰富,一啖通粉一啖龙虾十分满足。

感谢 JaniceYau2

2021年5月25日点评 通过移动设备发表

The Point

一家几口食意大利餐,将军澳好多好嘢食,呢次去到将军澳中心,有餐厅入座可择路边太阳伞,好有外国感,我哋一行五人入坐后,叫咗个四人套餐 饮嘢半价,四样头盘每样一个,系两个汤,龙虾同南瓜汤,香辣番茄酱焖肉丸,钟意小夺子,就一定喜欢 好味嘛!重有个芝士焗羊大啡菇配黑香草蕃茄汁,一样咁好味,个菇一开四,食落好一人一粒冇得走鸡, 两个意粉,一个香煎虎虾牛油果意大利香草酱意粉,呢个意粉,我哋都食得好和味,将佢分开嚟一人一啖,因为一个食晒唔系咁好嘅,我哋 一家几口嘅特色就系大家分享,重有意大利粉软硬适中唔错唔错,

仲有个烟三文鱼露笋香草忌廉汁天使面,我最钟情天使面,做得好唔系容易、面幼易断,重要唔好过软、软就易断。熏三文鱼好食过一般,有口感啲,

两个主菜, 一个酥炸软壳蟹虾用樱花虾明太子酱pizza ,净系讲咗咁多配料已经好惹味啦,明太子㖞,喜欢食嘅就真系非常正,识食仲有软壳蟹同虾肉樱花嘅味道,冇得弹呀!

另外 红酒烩羊膝,不过呢个就要加88,最紧要好味,呢个羊膝大大件落,切开都好有件头真系成个羊膝畀我哋㖞,

我哋叫多一份 意大利饭呢一餐好食又大又啱食,餐后饮品green point加24

5000年啤酒加29

Iced Oreo chocolate加48

够晒,

仲有地方都唔错一坐低咗出面咩环境你都可以唔使理 静心 静心等候益享受一家人嘅聚餐

用餐日期:2021年5月
感谢 alexlaumw
2021年5月24日点评 通过移动设备发表

四人套餐好丰富👍

位于将军澳The Point 环境优美清静,最啱三五知己坐埋倾下偈慢慢食,侍应生好有礼貌,为我们探热及提醒要消毒双手。

选了套餐优惠 $788

还可以半价配任何饮品~

头盘四个,两客意粉,pizza一个和主菜。

好丰富啊!

先来两碗龙虾汤~

香滑浓郁,阵阵龙虾味。

跟住头盘一客香辣蕃茄酱炆肉丸~

蕃茄味浓郁配肉丸好夹,味道酸酸甜甜。

再来焗芝士酿大啡菇香草蕃茄汁~

好大只啡菇可以切开几旧慢慢享用,配番茄汁又好夹㖞。

酥炸软壳蟹pizza 9"~

有虾肉,樱花虾和明太子酱。

软壳蟹好脆香口,份量都唔少,樱花虾好香有少少脆口少少辣辣哋!再配埋虾肉捞埋明太子咸咸地,薄薄嘅pizza入口不觉油腻。

香煎虎虾牛油果意大利香草酱意粉~

好大只虎虾爽口弹牙,意粉不太硬不太淋, 我最喜欢,啱晒口味。

烟三文鱼芦笋刁草忌廉汁天使面~

原来都好多烟三文鱼呢!刁草忌廉汁香滑,配天使面都几夹㖞,天使面食落口唔觉得好淋。

红酒烩羊膝套餐加$88

好大只呀,超淋,羊骚味不太浓郁,配菜都多,如果唔系几喜欢食羊都可以试下食。

饮品~半价好底饮

Green Point~

5000 Years~

Iced Oreo Chocolate~

3  感谢 monchanym
2020年12月26日点评 通过移动设备发表

女朋友住将军澳,我地经常系将军澳区揾野食lol将军澳近年愈开愈多餐厅,我地最爱一定系「The Point」balloon女朋友次次谂唔到食咩都一定会去食the point架balloon今次我地两个人叫左两个main dishes,再加一个saladchopstick柚子味噌汁配南瓜羽衣甘蓝藜麦沙律。包含多款superfood既沙律,有营又好味。酱汁酸酸甜甜好开胃,羽衣甘蓝爽口新鲜,配上葵花子love主菜叫左明太子樱花虾软壳蟹意大利粉和红酒和牛蚬壳粉likelikelike明太子酱香浓不腻,软壳蟹脆卜卜好香口yummy和牛肋肉好软腍,肉味够重

感谢 Heisfoodiary
2020年12月26日点评 通过移动设备发表

今日妈咪放假,特登陪佢去食个lunch两母女撑枱脚,食个意式午餐。屋企楼下有间意大利餐厅,主打炭火pizza和各式意大利粉,妈妈最爱食意粉,我地当然去the point食个午餐啦餐厅空间感十足,我地叫左2个main dishes,再加点1个salad。沙律选择有几款,我地叫左柚子味噌南瓜茄子藜麦沙律。柚子味噌酱汁酸酸甜甜好开胃,南瓜各茄子都先烤过,带点甜味,藜麦非常有营养!羽衣甘蓝是我和妈妈的最爱爽口清新无草青味妈妈叫左明太子樱花虾软壳蟹意粉,我叫左红酒和牛蚬壳粉。意粉水准高,酱汁丰富浓香,和牛粒好软腍肉味重,份量足够!软壳蟹即炸脆卜卜

感谢 180kwany

查看过The Point (将军澳)的旅行者还看了