“英伦慢活”

BRICK LANE (铜锣湾)
10/19周六
20:00
在线下单
香港排名第186 (共13,928家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾

一趟感受英国美食

餐厅装修以简约为主,感觉轻松。

带子南瓜藜麦沙律
爽脆蔬菜、健康藜麦、新鲜带子,再配上独特的调味,令沙律味道层次更丰富。

绿茶Latte
要调节生活速度,要慢活一下,品尝一杯绿茶latte,绿茶味非常浓厚,泡沫都做得好细滑。

黑松露磨菇汤
香浓黑松露、打碎蘑菇,配上忌廉,入口非常绵滑,配上一块松脆的饼乾,味道配合得很好。

炸薯条
吃英国菜一定要吃炸薯条是常识吧。
每条薯条都肥肥的,厚度适中,咬下去有外脆内软的感觉。

海鲜墨汁意粉
墨汁平均沾满在弹牙的意粉上,中间还有浓浓的芝士,配合煎香的海鲜,整道菜鲜味十足。

感谢 7bo852

今日好好彩约到一个住英国嘅朋友去食西餐,仲要系英国菜~因为我要知道究竟系咪真系咁正宗。餐厅格调都不错,我呢个香港人就觉得都几有英国feel~Classic Mary,非常冲击我嘅味蕾,系一杯好辣好hot嘅特饮!估唔到可以饮到杯咁有惊喜嘅作品。葡式香草辣烤鸡,厚厚嘅辣酱汁,加埋烤到脆皮嘅鸡,份量都唔细。配菜都好丰富原条嘅烧栗米,烤香之余,栗米好甜,而杂菜沙律嘅菜非常新鲜爽甜。估唔到食落啲鸡系咁滑。非常出色嘅beef tenderloin ,冧身,牛味好浓,其实唔加任何嘢都已经好好味,虽然好想食多旧,但真系好好饱啦。仲有烤香嘅甘笋同又热又脆卜卜嘅薯条,记得千万唔好放过佢哋!如果唔系会后悔。

感谢 Long777
2019年9月4日点评 通过移动设备发表

今日经朋友推介,专诚一试铜锣湾既brick lane

头盘就点左鹅肝苹果拼多士,一上枱就见到卖相好靓。而味道方面,鹅肝入口即溶充满油脂,而旁边既苹果加多士正好可以解鹅肝既腻。

主食就点左烧牛柳,喺5成熟既情况下,肉质非常鲜嫩,冇乜筋,牛味好重,系我近期食过最好食既牛扒,推介!

另外就点左巴马火腿火箭菜薄饼,薄饼既饼底好薄好脆,而面头上就舖上咸香既巴马火腿加上芝士,味道相当可口,而火箭菜更系巴马火腿既最佳拍档,这道薄饼可以话性价比非常高

感谢 Purple_purple1211
2019年9月3日点评 通过移动设备发表

今日去到铜锣湾揾食,发现有一间西餐厅门口好靓,充满英伦嘅风格,咁就忍唔住入去试一试佢嘅味道。
头盘就点左一道意大利蘑菇云吞,上菜的时候比较似一碗汤,汤嘅味道非常浓郁,而意大利小云吞食落都非常开胃
第二道头盘我哋就点左鹅肝拼多士。鹅肝入口即溶而且味道非常之香,另外再配上多士同苹果,味道同口感非常有层次。
主食方面我就点左烟三文鱼班尼迪蛋。今次系我第一次食班尼迪蛋,但就令我爱上食佢,烟三文鱼既浓香加上满满既蛋香再配上软软既松饼,真系食唔停口,两个都唔够我食
最后加上一杯Oreo milkshake ,亦都好好饮,唔会沟到好浠

感谢 wisleo
2019年9月1日点评 通过移动设备发表

礼顿道111号,位于转角处的这家精致西餐厅,下班后和好姊妹来短聚一下❤︎ 装潢有格调,一面玻璃窗对正树荫,光线极靓

Puzzle in bucket mocktail,士多啤梨柚子柠檬加sprite ,非常清爽 <3

朋友的 Child only ,色彩更缤纷更夏日,菠萝芒果柠檬等热带水果

油封鸭腿扁意粉,鸭腿十分大只,皮烧得脆卜卜,肉质依然鲜嫩,水准之上!

Beer Can Chicken ,卖相十分搞鬼,成只鸡坐在啤酒罐上面,staff特登拎出来畀我地狂影

切完之后再上菜,烧鸡肉好多汁,一点也不干不韧,啖啖都是啤酒味,好特别之后仲另上一碗热腾腾啤酒汤,精华所在,喜欢饮酒的人绝对要试!

即焗酥皮苹果,酥皮一切即开,见到中间满满苹果肉,甜甜地,心情立刻变好 <3

鲜莓铁锅班戟,同传统班戟不一样,似食紧蛋糕,配上焦糖,刚好中和一下鲜莓自带的酸味,绝配❤︎

感谢 yumipig

去过BRICK LANE (铜锣湾)吗? 请分享你的经验!