“零加一性价比极高慢煮西餐”
慢煮工业的点评

慢煮工业
在线下单
香港排名第743 (共13,928家美食)
周围地区: 旺角
周围地区: 旺角
2019年8月26日点评

点解我拣呢间餐厅系因为朋友之前影过个餐具,我就系比较餐具同环境吸引左 墙壁只野猪好特别,初初入嚟家人同我都信以为真 俾佢吓一条 餐厅员工好helpful, 我地对手工啤酒有咩疑问都好乐意好详细咁推介解答俾我地
山羊手工啤酒比较淡味 野猪就比较浓
美国安格斯肉眼扒 一人份量8oz都系$98,屋企人个个食过都话好重牛味 煮得恰到好处
法式猪鞍 $98 呢个味道无牛咁浓,不过惊喜在猪肉煮得非常非常之嫰滑,第一次食到真系慢煮出嚟的肉质
法式羊架$98 呢个又系唔过一百蚊,有三件大羊架,咬落每下仲有羊的肉汁,非常香
我地调返住食完主食先至叫sides 小食有好多款,我地劲难先严选左芒果青瓜虾仁沙律、虾籽鸡翼同蒜香芝士排包

感谢 hka3102003

2019年8月22日点评 通过移动设备发表

这家餐厅的空间很大,适合多人聚餐,虽然食物味道不是绝顶好吃,但也在中等之上,中午去吃价格划算,推荐尝试看看

感谢 penguineat
2019年8月16日点评 通过移动设备发表

呢间餐厅一直都有听朋友讲过话佢地既慢煮肉类好食,所以今晚相约朋友黎试下系咪真系咁正!
餐厅有两层,地下果层座位唔多,所以客人主要集中系一楼!
地下果层一入门口就见到餐厅名的霓虹灯,而一上楼梯就见到一套drum set放左系一楼楼梯位,好正!
黑松露野菌天使面,本身其实想叫另一款既意粉,但系可能今晚太full的关系,想食果款已经卖完,所以就拣左呢款意粉。天使面热辣辣,上枱时闻到好香既黑松露味,食落味道就唔算好浓,淡淡地唔错,而且仲有不同的菇类系入面,好健康的感觉。
36小时红酒慢煮牛面肉,黎得呢间餐厅当然要试下佢地既慢煮肉类,呢款用左36小时慢煮的牛面肉,肉质都几松软,牛肉面都几浓。牛面肉经过慢煮后再焗,所以上枱时较干身,但只要点上红酒酱汁,顿时便得juicy。牛面肉下面有薯仔同红萝卜,吸收左酱汁,食落好惹味。
美式摇摇海鲜盘,估唔到呢度都有Shake海鲜食,价钱比出面平一半,所以份量也是少一半的,但酱汁辣辣地几刺激味蕾。跟出面一样,海鲜跟酱汁会放系胶袋入面,上枱前店员会系你面前shake。Shake shake袋入面有鱿鱼仔、八爪鱼仔、青口、扇贝、虾、粟米同薯角,整袋海鲜拌上酱汁味道惹味。

感谢 eatmoreeatbetter
2019年8月12日点评 通过移动设备发表

下班来吃个午饭,想不到在大角咀这种工业区还有这种文青打卡的好地方。

店外粉红色的外墙十分惹人注目,店内的工业风加田园风配合得恰到好处。特别喜欢店内的木柱、横梁、水泥墙,还有乾花。好像去了美国的乡郊,别有一番风味。

这儿的菜式都很有田园风。我和友人都叫了一份全日早餐。说明是慢煮,早已有心理准备要等一段时间才上菜,但结果只是等了大约15分钟,没有想像的长时间。

整个全日早餐设计很精致,牛排很大,很抢眼,差不多有一位女士的手掌大小!而且绝对够厚!用特别话计的餐刀一刀切下去,牛肉一分为二,肉汁都锁在肉身,咬进口里才觉得滋味。

炸薯饼炸很非常脆,薯仔切得很细粒,做功仔细。炒蛋十分好味。很喜欢多士,焗得很脆,还涂上清甜的蜂蜜,非常开胃。那厚身大蘑菇也绝不逊色,一咬下去,汁液即刻滴下来!中间加了茄汁未呀少少醋,非常易入口,和牛肉配合得很完美。

感谢 fungfungsh
2019年8月8日点评

上网见到呢间餐厅系粉红色外墙,好有少女心

黎到见到都几多人下,安排左坐最入,意外地发现原来佢有上层

叫左个all day breakfast, 劲大盘劲令丫 佢有茄汁豆,面包,炒蛋,薯饼,沙律同好大块既安格斯牛排 问过佢话系五六成熟左右,啱啱好,好易切开,肉质鲜嫩又juicy佢个面包几有特色,系蜜糖脆包黎,好好味

之后叫左个ribs,呢个真系不得了,佢个酱系甜甜地,好入味,好开胃,个份量又系好惊人,加上佢d骨其实好细件,所以真系啖啖肉好和味丫
佢呢个都配左蜜糖面包加筒薯条,薯条啱啱炸起好香脆,佢d茄汁系酸酸地,唔系好甜个只,但我个人喜好系甜d个种如果可以换第二个茄汁就完美喇

饮品叫左个荔枝特饮,仲有粒荔枝比你食添,系荔枝soda黎既,好重荔枝味几好饮

最后饱到捧住个肚走,呢间餐厅既质素真系几高质,几适合姊妹们黎消遣下

感谢 heiman0531

去过慢煮工业吗? 请分享你的经验!