香港
发布
收件箱
搜索

“历史悠久 老冰室”

万芳冰室 (大埔)
在线下单
香港排名第11,143 (共13,928家美食)
2019年9月16日点评 通过移动设备发表

今日入大埔,有缘可以试到老牌茶餐厅的古著味道,#万芳冰室 经历超过半个世纪,现在系香港只有三间分店分别系屯门、大埔和元朗!

店内装修充满五六十年代怀旧气息,最抢眼的地方是墙壁画上经典电影乱世佳人的剧照,另一旁放置了邓丽君唱片收藏品!

我哋叫咗生炸大鸡髀、五香肉丁炒通粉和维他奶! 其实红豆冰系佢嘅招牌菜,但我哋拣咗饮维他奶,因为好少冰室有维他奶饮!

生炸鸡髀系佢哋嘅生招牌,份量好似块面咁大,热辣辣好香脆!
五香肉丁炒通粉,而家喺茶餐厅已经好难食到,微辣惹味!

感谢 sisiyindaily

2019年8月3日点评

早餐供应至早上11:30, 所以,星期六日特别多人。一定要搭枱!卡位坐得比较迫!
热饮杯裂了、崩了(见相片)!质素下降!

感谢 PiggyC9
2019年7月5日点评 通过移动设备发表

环境跟一般茶餐厅没什么分别,可是他没有午餐选择,只有一些常餐及单点的饭面。另外要加钱才有饮品 ,要搭枱 ,坐得比较不舒服。食物水准普通,价钱贵, 鸡蛋比较好吃。服务员服务一般。

感谢 cky844
2019年6月27日点评 通过移动设备发表

万芳冰室始于1959年,装潢以蓝绿色和白色为主色调。店内怀旧大壁画非常抢眼,是老板请了两位专画邵氏年代电影海报的老师傅绘制,而乱世佳人更是当年卖座经典电影之一。

『生炸招牌大鸡髀配薯条 』
大大只有手掌咁大嘅鸡髀,新鲜炸起,外皮金黄色,脆卜卜,不油腻,而且外脆内嫩,鸡髀味道醃得刚好,吃到少许咸香味,肥美厚肉,嫩滑多汁,非常好吃!再配沾上茄汁的香脆薯条,简直就系大满足。

『万芳招牌红豆冰』
花奶和红豆的比例差不多是1:1,红豆粒粒分明,大大粒,煮得刚刚好,软硬度适中,咬落烟韧软糯,而且饮落不会太甜,加上颇有特色的三角锥体碎冰柱,呷一啖有齐红豆与碎冰粒的口感,与一般坊间大大块冰粒的红豆冰不可一概而论。

感谢 foodie_concon
2019年4月16日点评 通过移动设备发表

餐厅:万芳冰室 (大埔)
地址:大埔宝湖道1号富盈门商场地下2号舖

大埔近住林村河有一个富盈门商场,商场地下有一间万芳冰室,由大埔墟火车站A出口行过去大概15分钟左右。

原来万芳冰室已经有60年历史,由屯门开到元朗,再由元朗开至大埔,唔单止充斥住五、六十年代嘅怀旧港式冰室味道,甚至乎连台湾都有加盟分店,一间怀旧冰室开到有六间店,仲冲出香港,可见呢间老字号冰室嘅影响力至今依旧不变所以就算再远都好都一定要来试一试呢间冰室嘅美食。

沙丹猪扒饭$54
椒盐猪扒饭、茄汁猪扒饭就听得多,究竟「沙丹」呢个词点解呢?有人认为沙丹系一个地方,有人认为沙丹系近音词「沙滩」嘅意思,亦都有人讲系以前香港人英文唔系咁好,讲standard就讲咗「沙丹」,反正我自己最buy嘅讲法系standard,即系碟饭系一定要有太阳蛋同厚切火腿嘅,但随着年代嘅变化,万芳冰室嘅沙丹猪扒饭除咗有太阳蛋同火腿之外,仲加入咗原块菠萝再淋上豉油汁,就成为咗简单得来但系又有传统地道嘅猪扒饭。菠萝好甜,唔会起渣,鲜味十足猪扒可以切得好俐落,软腍得黎又无咩筋,煎嘅火候控制得啱啱好

万芳招牌红豆冰$26(跟餐加$15)
话明招牌红豆冰,梗系有同出面唔一样嘅特色啦,万芳嘅红豆冰系用原块冰,饮嘅时候唔会饮到成口冰或者冻过头,喜冰者可以整碎晒啲冰再饮,唔系咁钟意冰嘅就可以成块冰拎走,而且红豆仲有成半杯满认真够晒足料,红豆冰亦都唔会太甜,饮完唔会口渴。

老实讲,香港嘅怀旧老冰室卖少见少,真系要好好珍惜佢哋嘅存在同怀勉一下六七十年代嘅香港风味

感谢 hinsonfoodhk

去过万芳冰室 (大埔)吗? 请分享你的经验!