“长沙湾偶遇休闲咖啡店”
疯鸟的点评

疯鸟
香港排名第2,879 (共15,679家美食)
周围地区: 深水埗区
周围地区: 深水埗区
2021年1月14日点评

难得嚟长沙湾做嘢,办完正经事,当然要把握机会,在区内觅食。

沿着「汉花园」往元州商场方向走,途经顺宁道,见到有间招牌以鸟型图案作设计嘅咖啡店。从外往内望,装潢颇精致,好有文青 feel,反正还没想到吃甚么,一于入内试试。

翻查过网上资料,原来餐厅系由几位 90 后嘅年轻人共同开设,希望为香港人带嚟一个歇息嘅地方!细看四周,原来餐厅嘅布置真系好有特色,柔和暖色系嘅灯光,加上简约嘅小摆设,环境确系几 Chill!

我哋点咗一个午餐,两个下午茶餐,另外再加咗一客甜品。

先嚟嘅午餐:啤酒炸鱼配美国薯条 ($58) 卖相很不错,炸鱼柳的粉浆以啤酒和低根面粉制作,所以食落非常脆口,加上鱼肉够肥美,肉质结实不韧,咬下啖啖肉,甚滋味。薯条水准亦不俗,金黄香口,薯香重之余,甜味亦突出。

下午茶餐点咗:牛油果酱烟三文鱼法包 ($49) 同 杂果麻糬窝夫,法包外皮烘得很香脆,包心微微湿润,食落有弹性。面头的烟三文鱼口感很软滑,油润又不过咸。中间的牛油果酱,入口有牛油果的清香,淡淡的香味停留在口腔中,令人回味无穷。

至于件杂果麻糬窝夫 ($48) 口感亦超正,窝夫新鲜即制,送上来时仍热辣辣,面头铺满奇异果、提子和蓝莓粒。窝夫烤得颇香脆,中间夹了烟韧的麻糬,配埋顶层的杂果和忌廉一齐食,成个感觉好 fresh!

另外个甜品 Tiramisu 提拉米苏 ($45) 亦做得非常出色,入口绵密香滑,充满 Mascarpone Cheese 和咖啡酒的浓香,非常迷人,加上甜度调校得恰到好处,集幼滑香气于一身。

午餐及下午茶餐均送热茶一壶,我哋拣咗英式红茶 同 伯爵茶,两壶饮品虽然只系以茶包冲泡,不过饮落非常顺喉,饮完成个人都暖笠笠。

感谢 mjqueen7e

2020年7月15日点评

有次和朋友相约在长沙湾,路经这间疯鸟时就被其装潢所吸引,一直收藏已久,今晚终于有机会到访

食物: 4/5
炸物选择较多,适合三五知己来把酒谈天

▪️三重芝士炸虾Pizza
天妇罗虾炸得香脆pizza底厚薄适中,有拉芝效果味道不错!

▪️日式南蛮炸鸡翼
必点之选鸡翼外脆内嫩,中间还有肉汁配上沙律酱香口惹味!

▪️盐酥菇
第一次尝炸菇,有几件太硬咬不动。建议点其他小食

▪️特浓朱古力麻糬窝夫
窝夫较软身、完全不脆,口感烟韧,比较特别! 朱古力雪糕值得一赞,朱古力味非常香浓!

▪️Gweilo Pale Ale
酒精浓度4.5%的手工啤酒口味比较清爽、重麦味

▪️Dragon King
酒精浓度3.6%的手工啤酒清淡带香味、易入口

感谢 desertfoodiehk
2020年1月14日点评

长沙湾呢一带颇多名符其实嘅西餐小店, 通常都系靠睇下食评相片再加直觉去决定试下与否
今次拣左呢间, 食物唔错, 有心思, 价位平民

感谢 Hidy11
2019年10月30日点评

与朋友来到晚饭, 环境算是不错, 叫了大只炸虾的Pizza, 芝士香浓, 用料新鲜. 非常可口. 黑松露饭的黑松露很入味, 蟹肉白汁意粉很Creamy, 不过我还是喜爱蕃茄味道的意粉. 总体食物中上

感谢 sorosin
2019年2月26日点评 通过移动设备发表

同事即将调走,所以系调之前约佢食lunch同佢饯行。长沙湾多餐厅,而且唔少质素都唔差,所以lunch揾食唔会好难。今次特登拣café,因为可以坐得宽松d、环境亦都舒服d,倾计都开心d。

午餐最平$48,最贵都只不过$68,但咁抵既价钱都有六款选择,意粉、汉堡、沙律、饭、连炸鱼薯条都有添!! Café店lunch黎讲,呢个价钱已经超值。

菠菜杂菌烟肉意大利粉 $48
如果唔系唔舒服,一向中意食炸野既我一定会拣炸鱼薯条…不过好彩呢个意粉都唔差,上面既沙律菜新鲜、烟肉够咸香、调味适中、意粉亦煮得岩岩好,有咬口,但我个人唔太中意幼身既意粉,如果换番粗少少既意粉,令其Al dente更特出会更好。

香草炖鸡肉饭 $62
呢个系同事点既,我无试到,所以不作评价,但同事feedback味道一般。

荔枝玫瑰茶
跟餐每人一壸热茶,但如果要饮其他饮品,则要加$5-$35,我地无时间慢慢叹,所以无加钱转其他。
呢款茶荔枝味好香,反而玫瑰味被盖过左,饮落无乜存在感。

食物只试左一款,味道唔错,环境亦有用心布置,不过由于所有櫈都系木櫈,所以坐得唔系好舒服;另外,职员欠缺主动性,一直都未有问我地餐饮,而同事睇餐牌亦无留意原来有热茶,好彩我记得,问职员果阵佢仲呆下呆下咁….服务有待改善。

感谢 Minniemeilam

查看过疯鸟的旅行者还看了

去过疯鸟吗? 请分享你的经验!