“中环何兰正”
荷兰正的点评

荷兰正
香港排名第80 (共15,310家美食)
周围地区: 中环
周围地区: 中环
2020年3月23日点评 通过移动设备发表

而家中环个个人都好home Office,食dinner 揾位易好多,放工时间就同朋友周围揾食,点知比我揾到呢间环境超正嘅餐厅。

呢间餐厅叫何兰正,净系听到个名已经忍唔住想试吓。呢度系食有西方特色嘅香港本地酒吧。

呢个牛面颊肉,下面垫左肠粉。牛面颊肉肉质好特别,咬落去软绵绵,同一般牛肉或牛扒嘅口感好唔同。

个炸鸡翼系单骨嘅,切左一半先落粉炸,好容易食用,用嚟配啤酒真系一流。

个薯条就配以沙律酱同茄汁酱,大分夹抵食,系有啲热气,唯有饮多两杯鬼佬凉茶化解返。

呢度有好多款啤酒选择,酒精浓度唔同,适合唔同酒量嘅人士。

个甜品系西式油炸鬼,蘸上炼奶同朱古力酱,配以雪糕。估唔到呢个平时成日食嘅早餐,可以变做酒吧甜品,不得不佩服餐厅嘅创意。

感谢 rocktheworld1day

2020年3月23日点评

一直想试呢间主打本地手工啤酒嘅餐厅好耐,听个名都知佢正
白胡椒番茄酸菜煮纽西兰钻石蚬 ($138)
蚬肉够肥,有埋番茄酸菜味道酸酸甜甜,几开胃
脆炸蟹肉饭波配浙醋泡沫 $88
外皮炸粉够脆薄,入面蟹肉鲜甜弹牙,惊喜之处系将浙醋打成泡沫,唔会好酸,balance 返炸波嘅油腻☺️
24小时慢煮伊比利亚叉烧,酒香狮头鹅肝配温泉蛋,香喷喷猪油捞饭 $188
个名都特别长,叉烧肉质细腻,肥瘦适中,食食吓发现原来有鹅肝,都几嫩滑,入口即溶!鹅肝食落去,酒香即刻涌出嚟,一d都唔腥猪油捞饭香口之余,仲要冇油腻感,食多几啖都唔会内疚
芝麻花生汤圆 $118
呢杯cocktail甜品好香Baileys味,mix埋花生酱同芝麻whisky,充满酒香,层次丰富,仲有一粒汤丸,好似食紧甜品咁

感谢 mkbowfoodies

必食甜品
好多特色手工啤

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
苏豪区位于老兰以西嘅地带
相对于其他地区,更多外国人系呢到流连
所以,呢到暗藏嘅美食
当然系以中西合壁为主嘅新fusion菜‍♀️
餐厅设计以复古为主题
打造成香港六七十年代嘅风貌
由Waiter嘅衣着到所用嘅餐具
纷纷带你到回到旧时
配上暗淡嘅灯光,轻快嘅音乐
吾怪得知个个人都相当Relax
餐牌
餐厅款式不多,只有十五种
而甜品亦只有两款
可见系行贵精不贵多模式
24小时慢煮伊比利亚叉烧。
酒香狮头鹅肝配温泉蛋。香喷喷猪油捞饭$188
骤眼睇,好似黯然销魂饭
伊比利亚叉烧其实系源自西班牙嘅黑毛猪
以长达24小时去慢慢熬煮,自然入味非常
而叉烧肥瘦适中,肉质浓郁且鲜嫩
每啖都系肉腍多汁
而鹅肝又大又厚身,口感丰厚油润
酒香鹅肝颇为厚身,目测有2vm厚
酒香平衡左鹅肝既肥腻
将温泉蛋捣破同猪油饭搅拌而食,香而不腻!
脆炸蟹肉饭波配淅醋泡沫 $88
创意度真系要比满分
自家制嘅蟹肉薯波
外层酥脆,内里系丝丝蟹肉同薯粒
配上淅江醋制成嘅酱汁
酸香味解除腻感又能醒胃,一食上瘾
炸薯条配辣味蕃茄酱,蒜味沙律酱 $70
粗身薯条上洒左七味粉,本身已经好够味
加上两种酱汁,真系画龙点睛
用砂锅承载,打卡呃Like无难度
仲可以Keep住温度,吾会咁快变冻‍♀️
奶酱西式油炸鬼。花生朱古力。焦糖炼奶 $98
呢到既甜品,真系比到惊喜我地
热辣辣迷你油炸鬼,入口酥脆
配上焦糖炼奶雪糕,真系冰火交融
底下仲有花生朱古力酱架
是日甜品
今次系桂花香蕉奶冻豆花QQ
两款口味撞埋一齐,
一D违和感都冇,好Match
香蕉味好突出,到左喉咙就feel 到淡淡桂花香

感谢 cykmanc
2020年3月22日点评 通过移动设备发表

中上环特色餐厅-何兰正

黎到中上环,酒吧同餐厅都琳琅满目,食既都系薯条等既美式食物。今次呢间餐厅就系食系中上环少有既中式fusion餐厅。

未入餐厅之前门外有坐位俾人饮酒。入到去,座位都算多,装修好有等色。餐具方面用上传统鸡公碗同瓦更。野食方面选择唔算多,反而佢提供好多种类既alchol饮品,好快就同男朋友仔拣好食咩。

只籽三杯风味三文鱼他他配香脆云吞皮
价钱:$148
非常之新鲜既一道菜,第一次咁食三文鱼。三文鱼籽同飞鱼籽、三文鱼腩肉,配上香脆既云吞皮,味道出奇地夹!不过可以多多少少云吞皮好食呢何咁好味既他他就好~

好L正炸脆鸡配甜鸡酱
价钱:$92
香脆肉嫩既一碟炸鸡,炸鸡上面渗上香料粉。甜鸡酱同炸鸡都非常夹,好食!

价钱:$188
一个好好食既叉烧猪油捞饭。叫之前我仲谂呢个饭有咩咁特别,但当我食左第一啖叉烧,就发觉呢个饭好好食。叉烧肉质非常滑,而且肥瘦均匀,肉质饱满。配上香喷喷既猪油饭同鹅肝,味道更上一层次。猪油饭都冇我想像中咁油腻,正!

另外两杯手工啤都好好饮,「是L旦」苦中带甘啱男士饮,而「狮子山下」呢杯味道清甜而带有果香,女仔一定钟意

1  感谢 Fibee3b
2020年3月20日点评 通过移动设备发表

苏豪区又点止得酒吧咁简单,经朋友介绍,来到一间走怀旧风格,以香港六七十年代的特色霓虹灯 作招来的 - 何兰正。

当走近时已感觉到重回年幼的时候,潮州儿童、欢迎光临、发型屋的灯箱等,想起当日无忧无虑的时光。

何兰正以新派Fusion菜为主,更有多款手工啤酒可供选择,紧有一款适合你。

双籽三杯风味三文鱼他他配香脆云吞皮 - $148
用着小福壶装着,非常吸睛。内里著了满满三文鱼粒、双鱼籽、鱼生细粒,配合埋酸酸甜甜的酱汁,即时胃口大开。

香脆云吞皮再加上双籽三文鱼他他真是无得输的配搭,吃起来咸香之外更鲜味十足,而且还有脆卜卜的炸云吞皮口感,食到停唔倒得口。

卡邦尼亚式腊味炆和牛脸颊肉配煎肠粉 - $182
绝对想不到腊味炆牛脸颊肉再配煎肠粉可以成为一种菜式,来到时香味扑鼻,食指大动。

牛脸颊肉肉质细嫩,炆得恰到好处,牛味甚浓,咬起来还食到啖啖的骨胶原口感,再加上煎肠粉与卡邦尼亚式腊味酱汁,令人回味无穷。

24小时慢煮伊比利亚叉烧·酒香狮头鹅肝配温泉蛋·香喷喷猪油捞饭 - $188
从前的猪油捞饭只会出现在生活穷困时,不常吃到肉,作以代替。
但今次这个猪油捞饭配上伊比利亚叉烧、酒香狮头鹅肝、温泉蛋可谓相当丰富。

叉烧肉质淋身,肥瘦适中,边位还有微微焦香,松软味浓;鹅肝肥美细致,入口即化;猪油捞饭满满的油香,加上破开的温泉蛋酱汁,混合起来,互相辉映,更显浓稠质感。

以简单的菜肴,制成这些多元化的菜式,真的不可小看现今的Fusion菜。

感谢 JaydenCSH

去过荷兰正吗? 请分享你的经验!