“油麻地楼上Cafe,品尝咖啡每一Day”

Plato Cafe & Bistro
香港排名第1,081 (共15,646家美食)
周围地区: 油尖旺区
周围地区: 油尖旺区
2020年12月15日点评 通过移动设备发表

餐厅:Plato Cafe & Bistro (油麻地)
地址:油麻地弥敦道483-485号2楼

中午时间去咗油麻地呢间楼上黄店Cafe食晏,late afternoon嚟嘅好处就喺唔会阻到人做生意,又可以坐耐少少喺度做嘢

之前已经去过Plato Cafe & Bistro嘅佐敦分店,今次系第一次嚟油麻地店,因为位于楼上,私隐度更加高,亦都坐得舒服啲

原本谂住叫个美国安格斯西冷牛扒($138),点知咁岩冇晒货,所以就转咗个肉眼扒俾我;跟餐有蒜蓉多士同餐汤,仲包一杯$34嘅饮品,依家6:00禁堂食,相信好多餐厅都有一定压力,既然喺黄店消费紧系要阔绰少少

餐汤加$28转咗个法式龙虾汤,虽然就冇龙虾肉,但系都食得出用咗好浓郁嘅龙虾茸熬制;肉眼扒叫咗七成熟,切开系我想要嘅熟成比例,火候掌握得几好,仲加咗啲香料醃制,无论喺卖相定系食落都唔差,睇吓!切开啲肉汁仲不停流出嚟添

最近学紧咖啡拉花,当然唔少得叫杯Rose Latte(加$14)欣赏吓人哋啲拉花作品啦☕️,果然无叫错,有一朵好靓嘅心心花❤️,希望有一日我都可以拉到咁靓啦

总括嚟讲,临近圣诞有趣致嘅圣诞装饰,食物质素唔错,而且餐厅职员都密密收碟同加水,要庆祝生日、倾偈定系饮杯咖啡做吓嘢都一样得,呢间值得再encore

感谢 hinsonfoodhk

2020年1月17日点评

位于酒店的二楼,却要从旁边的大厦入口进去,十分容易错过门口。光顾当天客人不多,而且每组客人分开位置很远,大声一点谈话也没有问题。食物分量偏大,食物味道佳,而且饮品也十分有特色,值得一试。

感谢 lo1111chung
2019年7月12日点评

系PLATO仲未搬之前,我已经食过,当时仲系一间小小的餐厅,而家搬左之后大左又靓左好多望一望MENU,晚餐好有多SET选择,有一杯饮品跟送

感谢 MingK157
2019年6月18日点评

周日中午出来佐敦,在九龙公园行完晨运之后,在附近揾下野食,在吴松街口就见到间几靓仔既西餐厅,见入面光猛又多人食,所以就入去试下。

午市SET LUNCH都几多选择,而且价钱都OK WOR,仲包埋汤同野饮。

餐汤忌廉汤,配2条面包条。
我选了意式大虾意大利粉,弹牙爽口而且不太油,咸味适中,夏日热天食都几好,清清地几FRESH的感觉。
意式香草大虾意大利粉 - $ 78

因为香港最近冇猪食,所以叫左个西班牙猪鞍架,好厚好林,有些少肥肉好好食,又唔会太腻的口感,唔错。不过薯条就硬天少少, 可能炸左一段时间。不过整体都OK。
西班牙黑毛猪鞍架配薯条 - $ 128

SET LUNCH包一杯$32的饮品,见佢餐牌好多好吸引既特饮,忍唔住要加$都要试下先。呢个OREN奶昔,冇人我失望,好靓仔又好好饮~~~~夏天见到咁大杯野饮,真系令人好兴奋~~~奶昔好香,系饭后好正既甜品。
OREO奶昔 -

西班牙咖啡,第一次叫因为唔知系咩来就想试下,好香好滑的咖啡,没有苦味,可能是因为有球雪糕既关系吧wow呢个真系好好饮,冇个奶昔咁饱,一边饮一边倾计,星期日的中午真系好正。
西班牙咖啡 $ 48
最后都系叫左个甜品,SET LUNCH加$38就有,是朱古力心太软,可能特饮太好味,相对之下呢个就冇咁吸引了。
心太软配雪糕 -
整体好好味而且好饱,特饮令人难忘,下次有朋友都可以再来食TEA或饮野倾计,是一个好舒服既地方。

感谢 Lin L
2019年5月14日点评 通过移动设备发表

假期总是做无饭家庭,玩完去到油麻地附近,想到这一间西餐厅,就试下啦!

环境都舒适、宽躺,唔会好迫~
地点就在油麻地港铁站出口旁5分钟内步程~

夜晚有多款晚市套餐提供,价钱由 $108起,包餐汤、餐包、主菜、饮品,3-course menu! 性价比高~

又介绍下今晚食左咩先~

卡邦尼烟肉意大利粉
卡邦尼外貌不错,味道浓郁Creamy,意大利粉煮得弹牙,每条意粉都上到酱汁,清碟之选!

黑松露野菌意大利饭
黑松露酱汁味道浓郁,配上野菌加意大利饭,好夹,而且饭煮得不硬,阿仔食左好多!

芝士牛肉汉堡配沙律及薯条
Burger好大个,有惊喜! 牛肉汉堡可选五成熟、七成熟或者全熟,有得按个人喜好煮牛扒,七成熟非常 juicy 刚刚好,包皮外脆内软。配上刚炸起脆脆粗薯条及沙律菜,两个人食都够!

苏格兰比目鱼扒
(配香草牛油焗薯仔粒、西兰花、沙律)
比目鱼扒同样好大份,鱼皮非常香脆但鱼肉仍非常嫩滑,但细骨比较多,大人小朋友食既时候都要好小心,唔可以大啖食!

BBQ 烧猪仔骨配沙律及薯菜
猪仔骨好惹味,烧汁甜甜地,肉质嫩滑Juicy,份量大,几个人share食最啱!

带小朋友去都唔错,餐厅有BB椅及儿童餐具提供,而且亦好细心送上餐具之前再用热水冲一冲先,值得加分!

以上套餐包一杯34元餐饮、餐汤及餐包~
我们一班大小朋友都食得开心~

感谢 Lorna L

查看过Plato Cafe & Bistro的旅行者还看了

中国香港

去过Plato Cafe & Bistro吗? 请分享你的经验!