“名太子好好食”
八天堂的点评

八天堂
Eatigo
香港排名第5,527 (共13,636家美食)

这间以卖日式甜品为主的西餐厅,不少人是为了他们的班戟或忌廉包而来,其实他们亦有提供主菜。名太子意粉便是其中一款,本身名太子的味道已经好突出,加上忌廉煮的意粉,味道真的令人回味无穷,反而....试了班戟之后就觉得,真的很普通。

感谢 edmondtolre

2019年5月14日点评 通过移动设备发表

今次拣咗由中港城搭船去澳门,喺等船期间就过咗隔离海运中心食个「八天堂」包。我觉得话似忌廉宾,多过似实实净净嘅包。

今次净系叫咗2只味:蜜糖、抹茶忌廉

蜜糖
个蜜糖味喺先淡后浓。就咁咬落去会觉得好淡味,喺个口入面咬多2下,阵甜味会散出嚟,再等耐d超香嘅蜜糖味就会充满个口腔。呢种蜜糖嘅感觉好真实,唔似人造蜂蜜咁一食就好甜,好似糖水咁。

焙茶忌廉
个焙茶口感喺冻冻地嘅情况下好似吞拿鱼包入面嘅酱,好细致嘅滑同埋厚身嘅绵。焙茶味虽然唔喺浓,但系呢个浓度已经足够,因为呢个包喺冻食嚟,淡味小小系正常。

我觉得似忌廉宾,多过似实实净嘅包。价钱嚟讲都算贵,差唔多成30蚊1个。

感谢 tastyscreen
2019年4月26日点评 通过移动设备发表

等紧Cheese Factory嘅时候,刚好在旁有间八天堂,由于要要等成个钟,所以就个pre-dinner dessert八天堂系日本出名嘅忌廉包品牌,之前系日本都无试过,今次就试下原味同培茶味

生奶油吉士忌廉
之前有听过朋友话雪得太硬,但我试完个人觉得几松软,唔会雪得好死实实嘅感觉,八天堂的忌廉混入了牛奶,忌廉包够了份牛奶的香味,牛奶味都几重,忌廉打得好滑仲无起渣,咬落后忌廉爆哂出黎,真系好邪恶

焙茶忌廉包
我自己系焙茶Fans,八天堂同辻利茶舖合作推出左焙茶口味,点可以唔试下,焙茶味唔算好出,而忌廉包入面亦加了红豆,完全没有苦涩的味道,个人觉得生奶油吉士忌廉好食D

感谢 Elainefoodie
2019年2月14日点评

看到门口有很多忌廉饱选择,便入内坐下点了其他食物。绿茶忌廉饱内有绿茶忌廉及红豆,面包部分比较少但馅料很多,因为是雪柜保存的所以叮起来比较冷。另外,日式叉烧饭把叉烧切粒,因为有炒香过所以吃下去有焦香而且酱汁味道刚好,真的有惊喜。,士多啤梨芭菲一杯很大,底下有满满的燕麦,食完一杯已饱肚。

感谢 msdink
2019年1月17日点评 通过移动设备发表

下午茶时间没有下午茶餐。$85一个和牛汉堡餐,配薯饼或薯条,有汽水或柠檬茶或柠檬水,其他饮品另加$28。

牛肉份量超细,没有牛肉味,不知是甚么肉,有筋,不好吃
忌廉薯饼,油份之多用一张纸巾都吸不完。

如果可以一粒星都不想给

感谢 Kitbb

去过八天堂吗? 请分享你的经验!