“顺德私房菜”

名门私房菜 (湾仔)
香港排名第2,445 (共15,741家美食)
2021年7月22日点评 通过移动设备发表

名门私房

香港湾仔区,有名气又有人名嘅食私食堂,非常之多,皆因近著街市,更加容易买到新鲜好嘅材料食材。

两支公走咗上嚟间私房菜,食嘢唔多,随手叫几件特色嘅私房菜。

顺德私房菜,有啲特别处理方法,皆因鱼米之乡,都唔系白叫, 我哋叫咗鲍鱼虾多士 ,煎金蚝酿蟹盖,再食返个粉丝煲送送饭 ,千零蚊结账,都算不枉此行。

冰镇鲍鱼

一上碟肥厚大大只鲍鱼,系用冰镇慢慢煮 ,味道师傅见功夫特别入味,就算唔用酱汁鲜味控制得好好,如果加少少酱汁wasabi就仲更加带出味来。

跟住两件金黄色虾多士,同以前食嘅非常唔同,成只虾都系入面,虾胶满满,睇过外型都丰丰满满,好似个荷包咁样,酥炸唔酒腻,算系一个非常好入口嘅一个制作。

蜜饯藕盏煎金蚝

金蚝大大只,入口有口感, 系金蚝嘅特色 绝对唔系新鲜生蚝个感觉,用太阳生晒,将所有嘅水份挥发晒,掌控要准,唔系就去咗蚝鼓,所以呢只金蚝入口系非常有口感嘅

和味粉丝煲

再讲呢个粉丝煲,咸蛋味非常浓厚再加埋蛋黄炒埋落去,口感唔系觉得食紧粉丝,又系食紧一啲好甘厚口感嘅煲仔口味,再加埋 虾干肉碎,整碗白饭啱啱好。

鲜蟹肉瑶柱洋葱焗酿蟹盖

焗海鲜蟹盖,非常满足,蟹肉超多,洋葱爽夹脆,入面仲有瑶柱,师傅精心处理再酿落蟹盖上碟,蟹盖当中呢个真系特别,顺德私房菜果然另有一格。

饭后甜品雪耳木瓜

用餐日期:2021年7月
感谢 Z6136WLalexl

2020年9月26日点评 通过移动设备发表

政府刚刚宣报疫情舒缓,将堂食放宽至四人;大家都急不及待地寻找美食与家人共庆中秋。阿女提议食私房菜,贪其食物质数有保证和人流唔多清静些。今次选了一间位于湾仔商厦楼上,以顺德菜闻名。食肆没有奢华布置,简简单单好有家的感觉。职员礼貌地招待我们坐下并细心介绍他们的名菜。闲谈中得知厨师因疫情影响作出相应对策,特别精心炮制『合家欢喜版四人盘菜』$988和『 特级豪华版四人盘菜』$1888 真是丰俭由人,而我地就拣选了合家欢版。
盘菜包含十八种材料,真系包罗万有样样齐;而份量足够我们四人。有椒盐大虾、 樱花虾炸鲮鱼球、 满地金钱( 家乡煎酿莲藕饼)、 瓦撑豉油鸡、 鲍汁生扣柚皮、 五香芋头、 南乳扣腩肉、 鲜鱿、 发菜、 蠔豉、 大利(猪脷)、 瑶柱、花菇、 鲍汁扣 鹅掌、枝竹、萝卜、猪皮和西兰花等等。服务员细心地送上上汤和南乳汁可让客人随意调教味道。
虽然我们选择了这欵盘菜没冇什么鲍鱼、海参、花胶等,但食材精心挑选,新鲜味美;制造过程一D都唔简单,正好考验厨师的功架。而我最喜爱的有以猪肉和鲮鱼肉酿莲藕,爽口清甜得来酿料好有口感甘香。 樱花虾炸鲮鱼球烟韧弹牙。椒盐大虾很大只,肉质鲜甜。 鲍汁柚皮是传统的菜式,因为制造繁复所以坊间很难食到。柚皮炆得很淋和入味完全没有柚子的苦涩味。以往我对芋头扣肉不感兴趣的,但今次所选的五花腩,纹理 均匀;以南乳来炆一咬即溶。夹上时令松化芋头惹味非常。

感谢 shirleymonmon
2020年9月24日点评 通过移动设备发表

疫情下再加上四人限聚令,好耐都冇出去食餐好。好想同屋企人中秋节食下盆菜高兴吓,奈何盆菜通常最少六人至十二人份量!适逢有朋友介绍湾仔有间私房菜推出四人合家欢盆菜,于是就急不及待订嚟提早同家人庆祝中秋节。选择私房菜因为人流唔会多,而且我哋选择早段食晚饭,所以食得安心之余又可以品尝到盆菜给我们久违了的满足感。

名门 是一间正宗顺德私房菜,自2003年起已有17年嘅历史,地方装修简单清雅而且枱与枱之间相当阔落,感觉好自在。

合家欢喜版四人盆菜有多达18款特色食材,当中包括 椒盐大虾、鲍汁生扣抽皮、满地金钱(家乡煎酿莲藕饼)、樱花虾鲮鱼球、鲍汁扣鹅掌、瓦撑豉油鸡、,萝卜、猪皮、枝竹、蠔豉、花菇、瑶柱、发菜、大利、西籣花、五香芋头、鲜鱿、南乳扣腩肉。如果想食得豪啲,可以选择特级豪华版,一样有18种食材,但以原只鲍鱼(4只)和顺德煎酿鲮鱼(1条) 代替了樱花虾鲮鱼球和鲜鱿。如果再想豪啲更可选择名门尊贵版,就则以原只鲍鱼 / 原件花胶 / 原条辽参(任选两款各4件)和顺德煎酿鲮鱼(1条)代之,当然也会是尊贵价。

我们选择了合家欢喜四人版盆菜。盆菜相当有睇头,椒盐大虾劲大只,爽口兼弹牙;樱花虾鲮鱼球嘅味道比一般鲮鱼球胜在更多了虾的鲜味;莲藕饼酿有猪肉和鲮鱼肉,爽中带稔,颇有层次感;花菇劲厚肉而且好入味;鲍鱼汁扣鹅掌味道浓郁,鹅掌大大只而且炆得好腍,骨胶原丰富;南乳扣肉夹埋五香芋头一齐食味道非常夹,而且冇咁油腻;其他食材例如萝卜、猪皮、枝竹等索埋啲汤汁食非常正!盆菜之余,另外有碗南乳酱汁和清汤汁奉上。南乳酱汁是给客人按自己的浓淡喜好加入盆菜,而清汤汁客人就可以因应汤汁的多寡而家自行加入盆菜,这点可显示出店主对食客的贴心安排。这四人盆菜确实是疫情下的一个非常好的合家欢选择!

最后我们更食了从未食过咁好味嘅南瓜西米露甜品。基本上我对西米露麻麻哋,但呢个南瓜西米露微甜而渗有淡淡南瓜香甜,西米粒粒分明,吃罢有非常满足的感觉。

最后也要俾个like店主和侍应,他们态度亲切热情,令我们呢餐饭更添欢愉。

感谢 pingpingcspchow
2019年7月12日点评

大家都怀念湾仔私房菜的味道,所以又约同一起去再品尝顺德风味。仍是白色为主的大厅,典雅的装饰,给人很舒适。大伙也为食,是晚点选了很多菜式,好几个菜也印象深刻。怀旧虾多士,摆成一个圆环形上碟,每块中央都一只虾尾,造型上已经很有特色。每块都金黄色,气味已经感到其香脆,入口香脆之余,虾鲜味十足,当中是一整只大虾,很有咬口,首次吃到这样独特的虾多士。

感谢 ckn540
2019年4月10日点评 通过移动设备发表

老板请食饭,一定带我地食好野,黎到湾仔名门私房菜,呢度环境企理光猛,感觉舒适,唔似酒楼甘迫夹。
老板发板,等食先。
杏汁炖白肺花胶汤,好大只花胶,个汤有杏汁香但又冇杏仁个种好抢既味道,白肺好滋润,好饮!
冰镇鲍鱼,鲍鱼好爽口,一咬就开,时间控制得啱啱好,系我食过口感最好既鲍鱼。
鲜蟹肉瑶柱焗蟹盖,成个画面系好震撼既,蟹肉,瑶柱,洋葱装满成个蟹盖,而每一啖都有蟹肉既鲜甜,食落好有咬劲。
烧汁洋葱黑毛猪扒条,猪扒厚切得黎仲好腍身,个酱汁都好惹味。
虾子扣柚皮,听过未试过,原来熟左既柚皮有小小似节瓜既质地,但就实净一d,完全想像唔到系柚皮,都几得意几好味。
竹笙腿茸炖菜心,虽然系平凡一个菜式,但选料新鲜,菜心好甜。
鲜虾瑶柱荷叶饭,荷叶饭
几香,饭粒有咬口,要食饭先有力嘛!
燕窝蛋白杏仁茶,燕窝都唔少架,加埋蛋白,食落更有口感,杏仁茶好滑,比牛奶更滑,食完觉得自己好有仙气,哈哈!

感谢 queenieleungleung

查看过名门私房菜 (湾仔)的旅行者还看了

去过名门私房菜 (湾仔)吗? 请分享你的经验!