“面质挂汤、饺子有特色”

熊拉面 (上环)
香港排名第712 (共15,901家美食)
周围地区: 上环
周围地区: 上环
2021年2月21日点评 通过移动设备发表

想食拉面通常会黎公司附近呢间良心小店,每逢午市都有约十人排队,食过四次,质素稳定。最钟意佢自由度高,可以拣梅头瘦叉烧或火炙肥叉烧,面都有唔同粗幼。之前见人饮晒啲汤会见到碗底嘅熊仔图案,好奇嘅话可以试下。

招牌熊拉面(火炙肥叉烧,中幼面,普通硬度,健康无油) ($88)
招牌的猪骨汤底不油不腻,小杰,味道浓但唔会好咸。叉烧只有一片有点小失望,但肥叉烧唔会过肥,而且非常入味。普通硬度中幼面口感弹牙,份量颇多,挂汤力不错。溏心蛋流心,另有竹笋同木耳丝增加口感。

黑熊拉面(火炙肥叉烧,中幼面,普通硬度,健康无油) ($83+10溏心蛋)
重口味嘅可以拣黑蒜汤,呢碗会比猪骨汤油少少,闻落好香黑蒜味,食落无想像中咁浓但都OK,其他选项一样就唔重复啦。秘制酱几香微辣,如果可以畀多少少捞面就正。

自家制辣葱饺子 ($43)
外观好吸引,葱粒多到满泻,有炒过唔系全生所以唔会好难入口,饺子几香口,当日嘅馅料系芝士鸡肉,咬开仲有少少拉丝,芝士味几明显,配微酸嘅饺子汁。记得要即食因为啲葱同汁好快会浸淋饺子皮。

感谢 hkfoodpath

2020年6月23日点评

平日12:30到,排长龙了!好彩今日放假,上次食佐敦店,今次来食上环的,还是感动这么多人支持黄色经济圈!香港人加油!
男朋友食招牌熊拉面,汤底香浓唔会太咸,糖心蛋还是不是我们喜欢的口感,配有木耳、香葱及半肥瘦火炙叉烧,好正,拉面选了幼身的,口感弹牙好食!
我的拌面好香,喜欢这个自家制酱汁,今次配料加了黑蒜油木耳丝,香葱、猪肉条、笋条,自己加了香辣芽菜、酸萝卜丝,拌匀好好食又惹味,正

感谢 pangpangeat
2019年9月19日点评 通过移动设备发表

粗制滥造,味道欠佳。整店有臭味,好似系油烟翳臭味,严重影响食欲。
两碗拉面汤底完全无鲜味,黑蒜那碗得油味,鱼介熊那碗系普通汤底,无鱼味。拉面、肉、配菜都唔好味!食过最差的港式拉面。
侍应有礼貌是唯一优点。

感谢 Prettyugly2
2019年6月27日点评 通过移动设备发表

上个星期六陪朋友去上环整啲嘢 谂住顺便喺度食埋饭 点知就遇到呢间拉面店

我同朋友本身都几钟意食拉面 加上见到呢间铺头晏昼都咁多人排队就谂住试一试佢

店员都好细心 系我哋等入去嘅时候 顺便俾埋餐单我哋填 到左入到去就好快有得食

餐厅虽然唔算大 但感觉几舒服 仲可以睇到师傅整野食添
之后我就叫左个 黑熊拉面!

一嚟到就已经闻到好香嘅黑蒜味 黑蒜油铺满成碗拉面嘅面 而且就咁望上去配料都几多

首先试左个汤先 个猪骨味好浓郁 但略嫌有少少油
面入边嘅配料都有好多 其中木耳都好爽口

之后就梗系要试吓主角啦!
面嘅质感适中唔会太冧或者太硬 加埋啲汤一齐食感觉仲正

另外枱面上仲摆咗几款小菜可以比大家自己添食 我自己就几钟意呢个辣芽菜 惹味得来又几爽口
整体来讲价钱同出边拉面店差不多 但质素方面就几好 面同汤整得几出色

感谢 kelvinlauuu
2019年6月19日点评 通过移动设备发表

这间拉面店最便宜的是元祖熊拉面,大约90元一碗。面质及配料还可以,不过汤底就感觉是用粉包沟成的,麻麻,喝了两口也再没有喝了。

感谢 Tim L

去过熊拉面 (上环)吗? 请分享你的经验!