“👊🏻拳头咁大嘅牛柳😆”
莎乐美餐厅的点评

莎乐美餐厅
周围地区: 荃湾
周围地区: 荃湾
2021年3月25日点评 通过移动设备发表

👊🏻拳头咁大嘅牛柳😆

荃湾有间怀旧餐厅,好耐冇去。今日突然心血来潮好想去食下,我谂都有几年冇去过,食物质素保持水准,但系价钱就贵咗唔少。

我哋叫咗两份牛柳餐,黑椒汁转左蒜蓉汁,上枱嘅时候吓亲我,块牛楼仲大过拳头👊🏻😳,估唔到大成咁😂

我哋嗌左五成熟,切开啱啱好,肉味浓又嫩口,仲另外上咗兜蒜蓉汁俾你自己加汁,不过个蒜蓉汁就唔够热。

餐饮叫咗冻柠茶,佢哋用返以前好旧式嘅细杯做饮品。食完仲有雪糕食添😆😍💕

莎乐美餐厅 (荃湾)
荃湾沙咀道294号地下

2  感谢 Lovecathcath

2020年7月1日点评 通过移动设备发表

🎵一人有一个梦想, 两人热爱渐迷茫🎶
怀旧既扒房,八十年代既装潢,今日播发着黎瑞恩既「一人有一个梦想」。听住呢首歌突然倍添伤感,我都有一个梦想,希望有日有人可以陪我呢个单身狗,一齐黎呢度割扒,事关呢度既扒真系超大份,自己一个食好罪恶。

独自享用左一份日本带子伴美国鸡扒,鸡扒有一共2块,大大块,成只手掌咁大,又厚身,好中意佢个白菌蒜茸汁,零舍开胃。鸡扒食唔出有雪味,肉质亦唔鞋,食物质素同价钱成正比。
随餐更附送餐包和汤,有罗宋汤同周打鱼汤,我简左酸酸甜甜既罗宋汤来打开味蕾。

感谢 pandasmall
2020年3月20日点评

从餐厅门口就可以睇得出呢间"莎乐美餐厅"历史悠久,系一间怀旧西餐厅。一踏进餐厅,立即好似进入时光隧道一样,时光倒流到八丶九十年代。听到播紧张学友的歌,装修陈设全部都好有怀旧气氛,绿白色格仔地砖,呢度有两层,上层坐位比下层多。灯光比较昏暗。
午餐餐牌的选择唔多,只有几款。当日点左越式札肉鸡丝炒饭$50丶串烧大虾皇伴莎地亚杂扒$64,两个都系套餐,包一杯饮品丶餐汤丶仲有雪糕,非常经济实惠。份量十足,保証一定捧腹而回。我选择饮周打鱼汤,配经典面包。周打鱼汤有一块梳打饼,而且好多西芹。炒饭好大碟。铁板餐亦都好大份,有鸡扒丶猪扒丶串烧虾丶薯条丶火腿⋯⋯份量惊人。甜品永远都系一款,就系一球朱古力雪糕。

感谢 pakkawu
2020年2月27日点评

香港的老字号扒房,入内很有怀旧感觉,必点铁板餐,牛扒分量大,配料多,味道还可以,是童年回忆的味道,耐不耐都会想起。

感谢 manymomo
2020年2月14日点评

平民平价西餐厅,最出名就是鐡板餐。牛扒份量十足,叫了七成熟,加了黑椒汁,用鐡板的热力,令牛扒刚刚好!

感谢 PiggyC9

查看过莎乐美餐厅的旅行者还看了

去过莎乐美餐厅吗? 请分享你的经验!