“花胶鸡安格斯牛火锅”

火水炉冰室火锅
在线下单
香港排名第1,747 (共13,928家美食)
周围地区: 旺角
周围地区: 旺角
2019年9月5日点评

之前听朋友介绍话呢间花胶鸡煲唔错 而今晚嘅我突然间好想食鸡煲之余
又想健康少少 一谂起花胶对皮肤系好好嘅 咁所以又为食又想食贪靓嘅我 就决定嚟呢间打边炉
餐厅楼下一入门口已经好有六七十年代香港嘅感觉 睇得出有用心装修

今日系食呢个花胶鸡安格斯牛套餐
仲跟埋海鲜拼盘
打边炉之前呢餐厅就送上香港特色嘅小食椒盐鱼蛋同烧卖

- 呢次系我人生第二次食花胶鸡煲,对上一次去另一间火锅店食既经验唔太好
因为上次食完之后发觉㖞劲口渴
但系今次食火水炉之后食完系冇口渴嘅感觉, 即系证明呢个汤底冇味精!
10分真材实料
系有好多好多花胶 咁当然啦鸡件嘅份量都唔少,而且食落去唔会觉得好油腻 肉质好嫩~
而个花胶鸡汤饮落去有种养生嘅感觉,味道唔会太咸,争小小我就同朋友饮晒成煲汤

时令海鲜拼盘有虾,虾滑,广岛蠔,海蚬同埋鲩鱼, 蠔好大只虾滑好胶食得出系手打

- 安格斯牛好高质,听唔住再叫多碟

- 最后既饭后甜品系錬奶冰,好好食呀有凉粉同红豆,唔会太甜,呢餐好满足

- 呢间火锅店内里好整洁,装修好有旧香港既感觉!!难怪咁多人食,建议大家想食既话最好预先book定

感谢 travelshelll

2019年8月12日点评 通过移动设备发表

火水炉,平时经过旺角烟厂街见到呢一间火锅店都好特别,已经想来试吓。

今日难得同几位朋友一齐食晚饭,就决定拉佢哋同我一齐食。

餐厅环境十分复古怀旧,整个感觉用上红色和绿色做主打,很有六七十年代香港风味。

这里是吃鸡煲火锅放题,我们选择了花胶火锅鸡煲安格斯海鲜套餐,每位$258。

花胶鸡煲味道很鲜甜,鸡肉乱画嫩滑,味道浓郁,系真材实料煲出来的。另外更有一大片花胶,非常养颜。火锅最重要就是汤底,这个鸡汤实在配什么火锅配料都是绝配。

每位客人都有餐前小食,炸烧卖和鱼蛋,我很喜欢吃炸烧卖,因为很酥脆,外脆内软。

每位都有一份指定海鲜,虽然海鲜冇得任食,但份量都有唔少。

美国珍宝肥牛,油脂分布平均,牛味浓郁。

金菇吸收晒鸡汤精华,爽脆滋味。

粉丝绝对是火锅必定的面食,非常挂汤汁。

韭菜饺韭菜味道香浓,钟意食韭菜的人,这个水饺绝对不能错过。

给大家一个打边炉的贴士,就系食紫洋葱,紫洋葱很香甜,而且加落汤底里面,会令汤底更有鲜甜味。

食完火锅仲有怀旧凉粉冰,完美为这顿晚饭画上句号。

感谢 ellenman_photography
2019年7月20日点评 通过移动设备发表

浓厚花胶鸡锅,我地2人就已经有半只鸡,所以个汤超浓超香鸡味,仲有两大块手掌咁大既花胶。

花胶用贵价少少的厚身花胶,胶质较重又够弹,口感丰富,也吸左鸡汤精华,食完已经好满足。鸡件偏大,但鸡脾位好嫩弹,鸡背肉就重味,鸡胸都滑唔会干哂。

食完鸡件同花胶就开始火锅,等紧食物熟时,就可食餐前小食,炸烧卖同鱼蛋,味道都唔错,特别炸烧卖外脆内软,又有怀旧feel,沾甜酸酱仲正。

时令海鲜拼盘虽无任食,但就新鲜十足,有虾、蚬、蠔、脆骨腩、墨鱼滑。
蠔超肥美胀卜卜,入口creamy又重蠔味,大赞。虾肉十分爽弹,易去壳够新鲜,虾味重。蚬肉饱满无沙,吸汤汁味又爽口,仲好鲜甜。脆骨腩的鱼肉够爽脆,骨少口感好且不腥。墨鱼滑超爽弹,鲜味突出,份量又多。

顶级牛小排,雪花纹最靓,油脂丰富,肉质较有咬口,牛味浓郁。特级安格斯牛肉,牛脂分布平均,入口脂香味重,肉味也浓。

美国珍宝肥牛,偏肥入口最有油香,但食完较腻。
黑毛猪肉片肉质嫩弹,猪味都重,薄切口感佳,火锅必食。

墨汁墨鱼丸好弹牙,多份墨鱼鲜味。流心芝士丸爆芝好劲,浓郁滋味。爆酱鱼丸超爽口,内馅爆出猪肉馅同油香。
手包云吞皮薄馅多,但无虾的,味道不错。韮菜水饺皮厚薄刚好,韮菜肉馅比例各半,多汁肉嫩又够香。鱼皮饺好食但无咩特别。

蔬菜及菇类都多选择,连西洋菜都有,而且新鲜干净又靓,鸡脾菇吸哂花胶鸡汤味,所以好好食。

最后仲有怀旧甜品,就系杂果红豆凉粉,真系超耐无食,儿时就系食呢类简单易整价钱实惠的甜品糖水,凉粉超爽滑,配香甜粉绵红豆及奶香滑溜的花奶,仲有杂果增加口感,系我的完美甜品,从前的美味就在今天。

感谢 katw759
2019年7月14日点评

同朋友庆祝生日,拣左个相当有特式的铺头打边炉,成个装修都行怀旧路线,无论是餐具、地板、枱櫈甚至店内的一些特别装饰,都衬托番个主题,好多打卡位!

今晚我们就试左个「花胶鸡安格斯海鲜火锅套餐」(每位$258),佢有麻辣花胶鸡煲或浓厚花胶鸡汤锅可选,我地拣左前者,系等紧个煲黎既时候,就可以食住餐前小食先,包括有炸鱼蛋,猪肉丸和烧卖,都唔错!

跟住主角出场,招牌麻辣花胶鸡煲,花胶份量比想像中多,里面仲有卤水豆腐、猪皮、大葱、洋葱和芫茜等,当然唔少得有鸡,麻辣汁好香浓,花胶炆得好入味而且够腍,鸡件都嫩滑,十分惹味!

食完鸡煲就换个汤底开始打边炉啦!套餐包左个海鲜拼盘,有海虾、广岛蠔、墨鱼滑、脆鲩和大蚬,全部都新鲜鲜甜,海虾都几大只,脆鲩爽口啖啖肉,正!

当然,仲有其他火锅配料可以任食,包括打边炉必备的肥牛,薄切得黎肉质嫩滑,不过讲靓当然要拣特级安格斯牛肉,同样任食!!脂肪分布平均,色泽鲜艳,一睇就知靓嘢!食落当然好有牛味,好腍呢!

唔食牛就可以食黑毛猪,一样好食!食肉之余点都要食下蔬菜类和丸等其他嘢,呢度有墨汁墨鱼丸可选,另外仲可以响铃、炸鱼皮、金菇菜鸡脾菇、粟米、流心芝士丸、牛丸、水饺等,应有尽有,小心眼阔肚窄。

套餐仲包左个甜品,系蜜桃红豆凉粉,冰凉透心,满足埋另一个胃!哈哈!呢度仲好在汽水任饮,无得弹!

感谢 shunsumjourney
2019年6月16日点评

近期各行业都好流行玩怀旧风,所以我今日同朋友去咗油麻地一家非常有7,80年代嘅特色餐厅打边炉午餐。

一行到餐厅门口就已经有旧戏院感觉,上到去亦有好多唔同嘅打卡位,枱枱桌桌亦都有大排档感觉,同时非常之干净,坐得好舒服。

呢度午餐都有一人边炉,套餐包一款肉类,一款面食同埋一盘set好咗嘅配料。

汤底部份竟然有花胶鸡汤做选择!唔好以为$100都唔使个汤底就求求其其,除咗啖汤饮得出系用鲜鸡熬出黎之外,仲真系有一大旧花胶,相当有诚意。我哋都听咗店员建议,饮咗两碗汤之后先至正式开始打边炉。

肉类方面,我哋两位都加咗钱升级牛肉。首先有特级安格斯牛肉,肉味够浓,脂肪唔会好多。

另一款顶级牛小排脂肪比例就较多,所以有入口即溶嘅感觉。

配料方面,虽然冇得特别选择,但系亦都非常之丰富,包括有生菜,粟米,冬菇,金菇,鸡髀菇陈皮鱼蛋,粟米贡丸,午餐肉,肠仔,响铃同埋竽丝。

最后配埋非常滑嘅稻庭乌冬,其实作为午餐唔需要特别再加配料都非常之满足。

感谢 wingching360

去过火水炉冰室火锅吗? 请分享你的经验!