“观塘最高质素嘅西餐厅”
Non Kitchen的点评

Non Kitchen
在线下单
香港排名第2,008 (共13,901家美食)
周围地区: 观塘区
周围地区: 观塘区
2019年9月4日点评 通过移动设备发表

开宗明义,食过咁多西餐呢间都算系top 3 好食嘅餐厅,质素真系估佢唔到。

餐厅空间好大,挂左啲星星灯系上边,感觉好舒服、浪漫。

要睇一间餐厅质素好唔好,面包都已经可以决胜负,因为好似微不足道嘅嘢反而系睇间餐厅有冇心思,唔系普通白面包,应该系香草包,而且烤得外脆内软。

沙律正正常常

叫咗dinner set - 美国牛三角扒,份量虽然唔系好多,但系肉质超级松软,完全写得出嚟牛扒同普通牛扒嘅好大分别!而且烧得啱啱好,中间仲系粉红色。我真系好耐冇食过咁高质素嘅牛扒。

牛油蒜蓉鸡翼又系无可挑剔,热辣辣新鲜即叫即炸,厨师好细心咁一开二,所以食起上嚟比较容易,完全停唔到口。

可能其他太高质,烟三文鱼pizza相对失色,虽然个饼底好薄,卜卜脆,做得唔错,但系上边嘅配料太重,所以食会食到有啲麻烦,同埋涨了加上烟三文鱼太咸。

苹果挞又系惊喜之作,饼整到好脆,加埋苹果系双重口感,面头有云呢拿雪糕,冰火交融。

感谢 christyhohoho

2019年8月27日点评 通过移动设备发表

今晩我约咗一个观塘返工嘅朋友食饭。观塘不嬲都多好嘢食,所以我哋今日又去工厦觅食

今日嚟到呢一间Non Kitchen系观塘同牛头角交界,搭地铁的话应该牛头角站会近啲啲

一入到去餐厅发现别有洞天,餐厅楼底好高,间隔好阔落,仲有好多星星吊灯,好浪漫、好有气氛,闺蜜倾计又得,拍拖撑枱脚都得

一落完order,店员就上饼干条同餐包。呢碟餐前小食一啲都唔马虎,好好味。而且搽包嘅黑松露牛油仲好香、好滑

红酒烩羊膝Dinner Set $298
Start我拣左芒果海虾沙律,上到黎真系好靓,一啲都唔似跟餐Start,似另外order嘅沙律。芒果香甜、海虾弹牙同少量爽口西芹,口感好fresh,好啱夏天食除左芒果海虾沙律外,仲有新鲜沙律菜拌碟
红酒烩羊膝煮得好腍,一切就骨肉分离。肉煮得好入味,酱汁都劲好味,可惜我地眼阔肚窄,叫得太多野食,所以无食伴碟嘅薯蓉
跟餐仲有饮品同3色雪糕呢

炸意大利芝士条 $88
我好钟意食芝士,特别系炸芝士,见到就忍唔住要叫返碟外皮炸酱混有香料而且系较硬身,同日式的薄炸酱好唔同,咸咸地好香、好过瘾,芝士好好味

亚拉斯加蟹肉牛油果梨塔 $138
成碟好靓,材料好多,最底有鲜甜嘅蟹肉、蕃茄粒、牛油果蓉、沙律菜外,最面仲有好多鱼子酱yummy有外表又有内涵

玛格丽特薄饼 $108
呢个pizza系薄脆底加上蕃茄酱再配上芝士同香草酱,味道简简单单,但却好好味

Blood Mary $48
送到黎劲大杯,而且仲识发光Bloody Mary系鸡尾酒,但我叫嘅呢杯Blood Mary不但唔系酒,而且仲系果汁汽水,好甜好好饮

今日呢餐真系好好食,可惜食唔晒....因为我地叫得太多,呢餐够3人份呢

感谢 mcpig2003
2019年8月23日点评 通过移动设备发表

#西餐
朋友观塘返工约左佢食晚饭,其实观塘工厦都好野食。

炸鱼薯条($98)
虽然炸粉厚左少少,但炸得好脆,炸鱼大件,份量都几多

玛嘉丽特Pizza($108)
Pizza焗到刚好,皮薄又脆,仲有劲多火箭菜,蕃茄,同芝士,微微辣,芝士有拉丝效果添。

美国烧春鸡(半只)Set Dinner($238)
餐厅已帮忙切好细件,方便进食,鸡肉滑嫩又有香草味,唔鞋口,配菜系薯蓉加有机豆,薯蓉好幼滑好好味。

黑松露牛油配面包
面包有2款,油牛应该系餐厅自己调味,有淡淡既黑松露味,而家幼滑。
餐汤:南瓜忌廉汤
汤虽然比较稀,但有南瓜味,不错的。
仲有甜品添。

意大利芝士饼($78)
质地湿润,咖啡味重唔苦少少甜。

绿油油($48)
卖相几靓又大柸,系芒果青柠梳打,酸酸地好岩夏天饮。

感谢 MsAnnie F
2019年8月22日点评 通过移动设备发表

牛魔王注意喔!
呢间西餐厅$298无限任食炭烧厚切纽西兰西冷扒喔!!!
无限任食❣️无时段限制❣️
仲有薯条、沙律、饮品任饮任食...
超癫呢!
炭烧厚切纽西兰西冷扒
非常高质!系有机牛喔!
牛扒够厚身,边边位有脂肪,油脂超香
而且经过炭烧,同埋面头加咗少少黑椒,非常香口好味!
薯条
即叫即炸,超新鲜
香脆软绵,带有少少薯皮,好有口感!
自助沙律吧
除咗沙律,仲有餐汤及餐包...都算多元化!
甜品
除咗以上嘅嘢系任食之外...
仲附送甜品,认真超丰富!
Tiramisu摆盘几有心思
好睇又好味!
入口食到有咖啡味同酒香,非常正喔!
‼️注意喔!星期六晚先有牛扒放题喔

感谢 Foodietiff
2019年7月19日点评

7月是小妹生日月,故有不少生日饭局,但并不是朋友请,而是AA制,点解呢?皆因身边也有不少好友是7月之星,今晚就约了一位每年都互相庆祝生日的好同事。

餐厅装潢蛮有情调,店顶悬挂著星星和吊灯,灯光柔和,加上轻快音乐,好有feel,而四处的摆设也挺特别,有一块块圆木板画、一个个怀旧暖壶灯,中西crossover。

地方宽敞阔落,大厅设有四排四人枱座位,另一边还间了一区non corner,相信是给客人包场开派对。

每枱均放齐menu,分别有a la carta、Dinner Set和Beer lists。a la carta分有前菜沙律、汤、小食、意粉、薄饼、主菜、甜品和特饮。我俩都看中a la carta中的菜式,胜在可加钱转为set,加$48配汤和饮品,而加$78就配有前菜、汤、甜品和饮品,更丰富优惠,就齐齐加$48转set吧!
***********************************
先上餐包,份量很足。有两种款式,配上clotted cream。蕃茄包热烘烘,外皮微脆,包身软熟,蕃茄干分报平均,味道香;面包棒香脆,稍稍咸香,好味!
是日餐汤 Daily Soup是美式杂菜汤,汤身清晰,选用多款蔬菜,如椰菜、青椒、甘荀等,加上少盐少油,清新健康,岩晒我!
各人拣选心头好再开心share,鱼痴的我就点了一道亚拉斯加白鳕鱼柳 Alaska Seabass Fillet ($308)。厚厚的鳕鱼柳下垫着香滑的薯蓉、爆汁的车厘茄、清爽的开边豆和小甘荀,配上轻盈的泡沫。
白鳕鱼柳质素佳,洁白的鱼肉片片分明,肉质相当嫩滑,富有鱼油,味道鲜香,若然鱼皮可煎至香口,相信会更加吸引。
另一道是香辣蒜片海虾蛋阔条面 Egg Fettuccine Aglio E Olio w/Shrimp ($128),份量十足,配有七大只海虾,只只都爽弹鲜味,质素不俗。
蛋阔条面煮得合时,烟烟韧韧,挺有嚼劲,且烹调入味,既有蒜香,亦香辣惹味,加上不油腻,赞!
话明庆祝生日,当然要吹蜡烛,就由我预先悉心安排,order 定一个苹果挞 Apple Tart ($68)作为生日蛋糕,并请店员写上字句。它不单止卖相吸引,连味道也很好。
挞皮边松脆可口,面头舖满半爽的苹果片,酸酸甜甜拌上香甜的云尼拿雪糕,配搭美味,还冷暖交融,好味!
最后餐饮拣了消滞解腻的热柠茶,为我俩每年一度的生日饭划上完美的句号,好满足!

感谢 wanttoeat8

查看过Non Kitchen的旅行者还看了

去过Non Kitchen吗? 请分享你的经验!