“炸豆卜好食”
甘永泰魚蛋的点评

甘永泰魚蛋
香港排名第3,574 (共15,949家美食)
周围地区: 新界
周围地区: 新界
2021年1月29日点评

通常一落船都会买返串甘永泰食,因为地点就脚。今次买咗酿鱼肉炸豆卜同四宝丸,平日嘅关系都系即炸,所以都系热辣辣嘅。炸豆卜好好味,系反起豆卜酿入鱼肉炸,所以口感外脆,入边又弹牙。而四宝丸系有鲮鱼球,鱼蛋,龙虾丸,海胆丸,个人比较推荐鲮鱼球同鱼蛋,因为比较弹牙,而鱼味亦都可以,而另外两款丸就冇咩特别。不过$20串价钱略贵。

感谢 Eatwithwing

2021年1月8日点评 通过移动设备发表

叫左:豆卜、三文鱼并芝士丸、细鱼蛋
本来一早炸好左
系你买时再放落油镬浸一阵再拎返起
所以你拎时会好多油,油笠笠
豆卜其实好乾,食到我有少少干咳
个鱼蛋系好食,好劲鱼味,真材实料既
三文鱼同芝士丸,我就觉得好冇咩特别
其实呢间野既态度系真系好差
咁要认衰仔,佢差我都仲帮衬
但其实食佢都系为左好似打卡到此一游咁囉
廿蚊串其实真系唔平。

感谢 eating t
2020年7月4日点评

去长洲通常都有的野系必食,就好似鱼蛋,生滚粥,海鲜,芒果糯米糍等等。。 入得去,甘永泰系我永远都捧场。一落船紧系要去食返串鱼蛋先开始行程架啦。真系有啲失望嘅,以前依个鱼肉豆卜,新鲜香脆,味道适中。或者可能而家要应付人潮嘅关系,所以好多都一早炸定左,到客人order嘅时候再返炸,呢一串野就算再返炸都好,食落口系热,但系食到成口都系油,睇吓张相就知啲油系有几多。除咗油之外,味道都大不如前,鱼肉无味,同埋炸得太乾,又硬又乾,真系唔合格。 下次再去长洲都或者唔食了。

感谢 kkyy0401
2019年12月26日点评 通过移动设备发表

长洲除了芒果糯米糍出名之外,当然仲有驰名鱼蛋啦,一落船行入去大街,就见到"甘永泰鱼蛋" 大大既招牌同长长既人龙,其实呢间之前都食过几次,觉得都几有水准,所以今次都决定排一排队买黎过下口瘾。
排到埋去嘅时候,见到有牌写住"今日有虾丸" ,但一串虾丸要成三十蚊,所以其他以前有试过嘅都冇再买,净系买虾丸,原来$30得四粒!???!俾完钱之后,店员净系将串虾丸掉落去铁盘入面,感觉冇咩礼貌和冇服务, 但虾丸系ok既,咬落去感觉全部都系虾,都几足料,但有啲实,冇咗鱼蛋类应有嘅弹牙口感。

感谢 Ashleyyy_H
2019年10月17日点评 通过移动设备发表

长洲人气之选,每次经过,不论冬天定夏天都依旧人龙不绝。
最出名一定系长洲大鱼蛋。
其实只系大粒d嘅鱼蛋,不过都会凑吓热闹买串黎食。

感谢 Yvonne1616

查看过甘永泰魚蛋的旅行者还看了

去过甘永泰魚蛋吗? 请分享你的经验!