香港
发布
收件箱
搜索

“越南餐厅”

早安越南 (天后)
在线下单
香港排名第358 (共13,951家美食)
周围地区: Tin Hau
周围地区: Tin Hau
2019年9月16日点评 通过移动设备发表

[天后~早安越南]
虽然我都未去过越南,但系都口痕想食越南河粉见餐厅装修好特别,而且都几满座,就拣咗呢间同朋友一齐去试吓啦。
1️⃣香茅烧猪颈肉 $76
外层稍为有少少脆身,并带有焦香味。一定要点一下佢酸酸甜甜嘅酱汁,再咬落去猪颈肉度,好爽口,而且食到油脂嘅香味。佢唔会好似其他嘅店舖俾几块猪颈肉就算,真系每一碟都好足料。
‍♀️美味指数:7/10
2️⃣素菜米纸卷 $70
因为呢排想注重健康多啲,所以你见到我出街都叫好多菜蔬佢每一旧米纸卷都大大卷,里边嘅蔬菜有好多,而且一定要点酱汁,酸酸甜甜开胃好多,如果唔系就会好DRY啦
‍♀️美味指数:6.32/10
3️⃣生熟牛肉汤河 $67
生牛肉份量都几多,切得够薄身,而且牛味几重。佢仲有牛腩喺里面,非常有咬劲,而且唔会靭身。河粉份量十足,两个女仔分一碗都可以。汤底有少少似饮紧忌廉粟米汤,甜甜地。
‍♀️美味指数:6.45/10
4️⃣薄荷青柠冰 $28
呢个味道几清新,薄荷好refreshing,青柠酸酸地好开胃,啱晒呢个炎炎夏日饮。
‍♀️美味指数:6/10
整体来讲,环境好舒服,而且食物好足料。
早安越南

个人好钟意呀 绿豆比红豆更清新
唔会太甜‍♀️

感谢 bellofood
2019年9月8日点评 通过移动设备发表

一年容易又中秋,我最钟意过时过节揾老友出黎聚聚,但唔知点解最近约极都系天后区,哈.... 今次我无出错mtr 站了
上个月食过, 觉得环境不错, 所以再encore
法式牛柳粒红饭 $101
大大粒牛柳好软, 味道酸酸甜甜好醒胃
生牛肉汤河 $67
食越南嘢, 我必点生牛肉汤河, 薄薄生牛肉配浓郁牛肉汤, 正
蒜蓉炒贵妃苗 $76
识食一定系食菜苗,贵妃苗幼嫩爽翠,
清新口感,蒜蓉味不足

龙眼冰 $28
淡淡的龙眼冰,清甜好滋润
#早安越南
天后电气道64号地舖

感谢 ivy1120
2019年9月6日点评 通过移动设备发表

常常听朋友说天后区有很多好食的餐厅,款式林林总总。今次放工途程这儿便随意选一间餐厅食个便饭,果然真的有惊喜。

蒜香牛油鸡翼
肥大美味的鸡翼炸得很松脆可口,亮点是满满的蒜蓉,大量的生蒜粒和干蒜点一起爆香再铺在鸡翼面,非常香口一流。

香炸虾饼,炸得很香,肉质弹牙香虾味够香。

马拉盏炒通菜,新鲜鲜甜,略为多油一点,但调味非常不错。

重头戏是这碗生牛肉金边粉,扁扁的金边粉口感非常特别,汤味特浓,再加上少许辣椒,牛肉质素算高,是很优秀的越南生牛汤金边粉。

好耐先装修简洁,坐得非常舒服。
还有轻快的背景音乐,令人心情放松。
在这个环境下和朋友度过了一个简单而快乐的晚餐。

感谢 TweetyFung
2019年9月2日点评 通过移动设备发表

上网睇到介绍发现好耐无食越南菜,好挂住越南汤河同炸虾饼,一于就约朋友放工黎个即兴饭局。

越式酸辣凤爪 $60
无骨凤爪最方便,呢个同泰式唔同,酱汁浓郁少少

炸虾饼 $67
超多虾肉,好鲜甜,肉质弹牙

扎肉手撕鸡河 $61
我地转左金边粉,份量好多金边粉煮得刚刚好唔会太林,鸡肉嫩滑,汤底好甜

马拉盏炒通菜 $67
好有获气,炒得干身,通菜好爽口

感谢 Carol_kwonggg

去过早安越南 (天后)吗? 请分享你的经验!