“早安越南 - 越式识食分享”

早安越南 (天后)
在线下单
香港排名第367 (共13,891家美食)
周围地区: Tin Hau
周围地区: Tin Hau

到天后跟好友邂逅在附近用餐最适合不过
虽然店名叫‘’早安越南‘’,但门外就只有变幻霓虹灯‘’PHO’’ 就此焦点更加注目
「越式特选大拼盘」
扎肉配上檬粉加酸醋同吃成为开胃头盘
炸虾饼入口酥脆弹牙爽口虾肉口感丰富
蒸粉包晶莹剔透粉皮软绵饀料夹杂滋味满泻
香茅鸡翼脆香香茅味填满令整只鸡翼可口边吃肉汁从旁滴出
春卷包上生菜油而不觉腻下点酸醋汁尤其充满越南味风情
「青咖哩猪颈肉煲」
整体一点辣味也没有吃下还觉得有甜味!
厚切猪颈肉厚度松化且份量颇多,当你尝口沾上满满的青咖哩汁,怎可以忍得住不配白饭一直吃著
怪不得一到傍晚晚市早早就坐满食客

感谢 mable01

去过越南几次,试过数间有名气的,本土的牛肉河,始终觉得香港有几间越南菜馆最深得我心,尤其天后嚟间越南菜馆,虽然小店一间,但质量水准不错。

生牛肉河是我必点的。汤底鲜美,顺喉,每啖有回甘的感觉,越饮越停不了口,基乎喝光。牛肉质感软腍,有牛脂香。河粉幼滑。

小吃虾酱脆鸡翼,轻描淡写的虾酱味恰到好处。外皮脆脆,肉多汁。最重要不油腻,兼且是单骨容易食用。

感谢 pcsy

[天后~早安越南]
虽然我都未去过越南,但系都口痕想食越南河粉见餐厅装修好特别,而且都几满座,就拣咗呢间同朋友一齐去试吓啦。
1️⃣香茅烧猪颈肉 $76
外层稍为有少少脆身,并带有焦香味。一定要点一下佢酸酸甜甜嘅酱汁,再咬落去猪颈肉度,好爽口,而且食到油脂嘅香味。佢唔会好似其他嘅店舖俾几块猪颈肉就算,真系每一碟都好足料。
‍♀️美味指数:7/10
2️⃣素菜米纸卷 $70
因为呢排想注重健康多啲,所以你见到我出街都叫好多菜蔬佢每一旧米纸卷都大大卷,里边嘅蔬菜有好多,而且一定要点酱汁,酸酸甜甜开胃好多,如果唔系就会好DRY啦
‍♀️美味指数:6.32/10
3️⃣生熟牛肉汤河 $67
生牛肉份量都几多,切得够薄身,而且牛味几重。佢仲有牛腩喺里面,非常有咬劲,而且唔会靭身。河粉份量十足,两个女仔分一碗都可以。汤底有少少似饮紧忌廉粟米汤,甜甜地。
‍♀️美味指数:6.45/10
4️⃣薄荷青柠冰 $28
呢个味道几清新,薄荷好refreshing,青柠酸酸地好开胃,啱晒呢个炎炎夏日饮。
‍♀️美味指数:6/10
整体来讲,环境好舒服,而且食物好足料。
早安越南

个人好钟意呀 绿豆比红豆更清新
唔会太甜‍♀️

感谢 bellofood
2019年9月8日点评 通过移动设备发表

一年容易又中秋,我最钟意过时过节揾老友出黎聚聚,但唔知点解最近约极都系天后区,哈.... 今次我无出错mtr 站了
上个月食过, 觉得环境不错, 所以再encore
法式牛柳粒红饭 $101
大大粒牛柳好软, 味道酸酸甜甜好醒胃
生牛肉汤河 $67
食越南嘢, 我必点生牛肉汤河, 薄薄生牛肉配浓郁牛肉汤, 正
蒜蓉炒贵妃苗 $76
识食一定系食菜苗,贵妃苗幼嫩爽翠,
清新口感,蒜蓉味不足

龙眼冰 $28
淡淡的龙眼冰,清甜好滋润
#早安越南
天后电气道64号地舖

感谢 ivy1120

去过早安越南 (天后)吗? 请分享你的经验!