“一餐日式素料理”
宇治园的点评

宇治园
香港排名第3,029 (共13,901家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀

之前经过呢间餐厅,见到门menu已经想试下不过今日想食得清啲,所以我叫左全素、无肉嘅款式

餐厅系收茶钱的,盛惠每人$10,不过杯茶几好饮㗎,都值嘅

和歌山南高梅昆布素面 $88
绿色嘅素面口感好幼滑,轻轻一啜就食到满满一口正好我今日食得较清淡,食得出面有淡淡的茶味我本身好钟意食梅味嘅野,但真系唔知和歌山南高梅原来咁大粒嫁呢粒梅唔会好似平时啲梅干咁一食就马上变阿婆除左有一种令我好开胃嘅酸味外,仲伴随住甜味而梅肉同梅皮嘅口感都好腍滑,尤其系梅肉吸收埋啲汤汁,真系好好味

感谢 mcpig2003

点了焙茶口味一浮冰, 味道很好很有茶味, 不会过份甜, 雪糕够滑, 雪糕下面有焙茶冰, 加有一些黑糖糖浆同红豆蓉, 混合一齐食, 味道不错。

感谢 hoi yan l
2019年9月6日点评

召唤一众抹茶控!收到风传说中既日本茶室杀到黎
海港城,呢间老字号来自于大阪心斋桥既「宇治园」
系当地已经接近有150年历史,以煎茶、焙茶、抹茶
做招牌,作为抹茶粉丝一定有杀错无放过。
而尖沙咀分店设有Café茶座,环境就似足
日本座园咁,好有Feel!茶座旁边仲有个
小型外卖部,专卖抹茶雪糕同埋饮品!
▪ 抹茶脆脆冰 - $70
▫ 脆脆冰卖相一绝,先喂饱左部相机,
原来佢系由白玉、红豆、抹茶软雪糕呢个华丽组合
组成,雪糕用到既系北海道牛乳整成,而抹茶就系
用石臼磨出黎既碾茶。茶味浓郁唔在讲,仲有少少
回甘味道。雪糕口感细腻,配合白玉既烟韧口感
同埋红豆既微甜蜜感觉,层次感丰富!
▪ 宇治金时抹茶刨冰 - $78
▫ 再黎就系雪白既刨冰表面上沾满抹茶粉,
附上一小酌既抹茶蜜、红豆蓉、白玉丸子,
外表就够哂靓仔啦!成座冰山咁,有返咁上下份量,
两条友先食得哂。落埋抹茶蜜令整体增加浓甜度,
食到最尾都唔怕佢冰溶哂而变淡。
作为冰怪既朋友们呢个重点推荐呀!
▪ 日本腐皮生茶面 - $78
▫ 为左照顾唔同香港人口味,店铺除左甜仲有
好多饱肚咸食,好似以「生茶面」为例,
面条选用京都出产既抹茶制成,口感好特别,
面质食落有种轻轻淡淡茶香。汤底就用左鲣鱼制成,
配搭腐皮做到种清幽既心灵洗涤。

感谢 lankiman6330
2019年5月27日点评

每次去日本经过心斎桥都必去宇治园食抹茶雪糕, 绿茶味及焙茶味都好吃, 香港分店虽然开了一段日子, 现在才来试, 因为试过香港好多间日式抹茶雪糕店都好失望, 抹茶瘾发作就来试试吧, 叫了焙茶味, 果然系…..失望, 很滑但奶味重及茶味比日本店淡, 试过就算.

感谢 happyday8
2019年5月1日点评 通过移动设备发表

食物还OK,雪糕不太甜,够滑。
但是,服务态度唔掂档。会再尝试其他,希望能改善。做到完美,传承大和民族优良传统。

感谢 Ckly123

去过宇治园吗? 请分享你的经验!